Baby 8 maanden oud

Baby 8 maanden oud

Vaste voeding en rotzooi in huis
BABY 7 MAANDEN BABY 9 MAANDEN

Een netjes opgeruimd huis is fijn, maar zal met een 8 maanden oude baby helaas niet vaak voorkomen. Je baby is op deze leeftijd namelijk een echte onderzoeker, en daarmee ook een kleine rotzooimaker. Als je baby 8 maanden oud is, wordt bijvoeding steeds belangrijker. Het dient niet langer meer als extraatje, maar gaat geleidelijk de gehele borst- of kunstvoeding vervangen.

JE BABY KAN WAARSCHIJNLIJK...

 • Iets van zijn ene hand naar zijn andere hand overbrengen
 • Boos worden als je iets van hem afpakt
 • Brabbelen op verschillende toonhoogtes en volumes
 • Zich gericht naar een voorwerp verplaatsen

JE BABY KAN MISSCHIEN...

 • Zelfstandig gaan zitten
 • Verbanden leggen tussen zijn gebrabbel en de reacties daarop
 • Op handen en knieën kruipen
 • Met ondersteuning tien seconden op zijn beentjes staan

ONTWIKKELING BABY 8 MAANDEN OUD

Baby van 8 maanden probeert zich te verplaatsen

Weet je nog dat je baby zijn ogen niet van je mond kon afhouden? Je baby had toen net ontdekt dat daar geluid vandaan kwam. Nu je baby 8 maanden oud is, zijn stemmen niet meer de enige interessante geluiden. Je baby gaat zich nu ook focussen op andere geluiden uit zijn omgeving. Zoals het gemiauw van de kat, de deurbel of een brommende auto. Je baby wil ook precies weten waar al deze geluiden vandaan komen. Naar een geluid draaien is daarom niet meer genoeg. Je baby zal zich steeds meer proberen te verplaatsen om bij het geluid te komen.

Als je baby 8 maanden oud is, wordt de bijvoeding steeds belangrijker. Voorheen diende de bijvoeding als extraatje maar daar komt verandering in. De bijvoeding zal de aankomende maanden de borst- of kunstvoeding geleidelijk vervangen. Als je baby 12 maanden oud is, zal hij volledig met het gezin mee kunnen eten. In de tussentijd kan je hem elke week één melkvoeding per dag minder geven.

Potjes babyvoeding zijn gemakkelijk, maar zelf koken is net zo eenvoudig. Bij pap hoef je alleen warme melk toe te voegen en een fruithapje is een kwestie van pureren. Het avondeten vergt echter meer aandacht. Veel mensen gebruiken bij bijna alles wel zout, een sausje of andere specerijen. Dit hoort echter niet thuis in de maaltijd van je baby. Een simpele oplossing is om de specerijen en dergelijke pas later toe te voegen. Als dit niet kan, zal je de babyvoeding apart moeten bereiden. Een goed avondmaal voor je baby bestaat uit de volgende drie elementen:

 • Groenten
 • Vlees, vis of een hardgekookt ei (maximaal 1 ei per week)
 • Aardappelen, rijst of pasta

JOUW LEVEN MET EEN BABY VAN 8 MAANDEN OUD

Baby van 8 maanden oud maakt veel troep

Bij iedereen is het thuis weleens een rotzooitje. Als je dan ook nog eens een 8 maanden oude baby rond hebt kruipen, is het waarschijnlijk elke dag een rommeltje. Dit wordt veroorzaakt door de nieuwsgierigheid van je baby. Het heeft geen zin om je baby voortdurend achterna te lopen en alles op te ruimen wat hij achterlaat. Als je dit wel doet, heb jij er een vermoeiende dagtaak aan en krijgt je baby het gevoel dat alles wat hij doet verboden en zinloos is.

Je kunt daarom het best tweemaal per dag opruimen, wanneer je baby ligt te slapen. Je baby moet echter niet gaan denken dat alles vanzelf weer netjes wordt. Ruim daarom eerst samen enkele dingen op. Als je er een spelletje van maakt, kan opruimen voor jullie beiden leuk worden. Zo kun je om de beurt de blokken terug in de doos gooien. Snel opgeruimd wordt je huis niet, maar samen lol hebben is ook belangrijk.

Vul de spaarpot van je kindje Van de ouders met kinderen tot 12 jaar heeft ruim 70% een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud). Ga ook alvast sparen voor je kindje. Bij het openen van een KinderToekomst Spaarrekening ontvang je nu €5 spaargeld en maak je kans op een stoere bolderkar.

MEER INFORMATIE ➝

TIP ALS JE BABY 8 MAANDEN OUD IS

Baby 8 maanden oud experimenteert met stem

Als je baby 8 maanden oud is, gaat hij flink met zijn stem experimenteren. Het kan hierdoor klinken of je wel drie baby’s hebt in plaats van één. Je baby probeert hoog, laag, hard en zacht te brabbelen. Vergeet niet dat je baby’s gehoor in directe verbinding staat met het leren praten. Als je van nature een vrij monotone stem hebt, moet je hier dus extra aandacht aan besteden. Verschillende spelletjes, versjes en liedjes kunnen jou en je baby hierbij helpen. Te denken valt aan “Daar komt een muisje aangeslopen” of “Een damespaard, een herenpaard”.

Lees meer over de taalontwikkeling van je baby.

Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak iets achter in hun ontwikkeling. Als je baby op meerdere vlakken achterloopt bespreek dit dan op het consultatiebureau.
ADVERTENTIE