Baby 0 maanden oud

Poep, slaap, eet, repeat

Baby 0 maanden oud

Gefeliciteerd! Na een lange zwangerschap heb je jouw wondertje eindelijk in je armen. Dit is een bijzondere, maar ook spannende tijd. Er komen zoveel nieuwe dingen op je af! De eerste maand met je baby staat vooral in het teken van elkaar leren kennen, het herstel van de bevalling en zoveel mogelijk van elkaar genieten.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je direct na de bevalling al 3 tot 7 kg gewicht bent verloren? Dit is het gewicht van je baby, de placenta en het vruchtwater. Je buik is in één klap weer een stuk platter. Hallo voeten, long time no see!

Ontwikkeling baby 0 maanden

Baby-0-maanden-oud-kijkt-naar-moeder

Waaa, wat een schrik! Je baby zat 9 maanden in jouw veilige, warme baarmoeder en komt plotseling in een onbekende, overbelichte, koude buitenwereld terecht. Geen wonder dat hij meteen een flinke keel op zet… Maar wat is hij toch lief! De navelstreng is direct na de geboorte doorgeknipt, maar het navelstompje valt er pas later deze maand af. Daarna blijft er een litteken over die je baby voor de rest van zijn leven bij zich draagt, zijn navel! Heeft jouw baby een kuiltje of een knopje?

De eerste maand ziet je baby het grootste deel van de wereld nog in een waas, maar tot een afstand van 20 tot 30 cm kan hij al wel scherpzien. Dat komt goed uit, want dit is precies de afstand tot jouw gezicht wanneer jij hem vasthoudt of voedt. Neem je baby dus lekker vaak in je armen en bewonder elkaars gezicht. Wist je trouwens dat je baby de wereld heel anders ervaart dan jij? Hij kan nog geen onderscheid maken tussen zichzelf en de wereld om hem heen: alles is één geheel.

Ondanks dat slapen de eerste maand de favoriete bezigheid is van je baby, is het verstandig hem regelmatig op zijn buikje te leggen als hij wakker is. Tijdens deze tummy time traint je baby veel belangrijke spieren die hij later goed kan gebruiken bij onder andere het kruipen, zitten en lopen.

Jouw leven met een baby van 0 maanden oud

Babyvan-0-maanden-oud-ligt-tussen-ouders-in

De eerste maand met je baby bestaat voornamelijk uit poep, slaap, eet en repeat. Zowel voor je baby als voor jou! Hij slaapt zo’n 17 uur per dag en ook jij hebt veel rust nodig om te herstellen van de bevalling. Gelukkig sta je er niet alleen voor en helpt je kraamverzorgster jou de eerste 8 dagen na de bevalling op weg met de zorg voor je kindje.

Je hoopte na de bevalling af te zijn van die vervelende kwaaltjes, maar dat valt best tegen. Zo kan je last hebben van aambeien en zit je nog steeds meer dan gemiddeld op het toilet. Als je dat op tijd haalt tenminste… Ook verlies je tot 6 weken na de bevalling nog bloed en kraamvocht. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook nog eens last krijgen van de baby blues en stromen de tranen non-stop over je wangen. Schaam je hier niet voor, maar laat je lekker verzorgen en zet die kraan maar even flink open. Het komt allemaal goed, écht.

Nu je eindelijk borstvoeding geeft, blijkt dat toch niet zo eenvoudig als je dacht. Je melk moet nog op gang komen en jij en je baby moeten samen nog in een prettig voedingsritme komen. Zodra dat gelukt is, kunnen andere problemen zich voordoen. Pijnlijke tepels? Misschien heb je last van tepelkloven. Pijnlijke, gezwollen borsten? Dan is stuwing wellicht de boosdoener. Probeer je niet te veel zorgen te maken, jullie wennen snel genoeg aan elkaar. Als je flesvoeding geeft, kan je ook een aantal problemen tegenkomen. Als je kindje problemen heeft met drinken, probeer dan eens een ander flesje en/of speen. Voor sommige newborns zijn reguliere flesjes en spenen te groot.

Moeder verschoont luierbroekje van baby

Luiers aanbiedingen

Luiers zijn een flinke kostenpost in de eerste levensjaren van je baby. En omdat jij natuurlijk wel betere dingen te doen hebt, hebben wij een handige tool voor je. Check waar je op dit moment de goedkoopste luiers haalt!

Vergelijk luierprijzen

Doen met je baby van 0 maanden oud

Baby-0-maanden-oud-met-moeder

De eerste maand met je baby staat vooral in het teken van wennen aan elkaar. Ook je baby moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Huid-op-huidcontact is al vanaf de eerste maand belangrijk voor een goede hechting en een fijne band tussen jou en je kleine. Dus knuffel veel samen, bewonder elkaar en geniet van deze bijzondere situatie.

Meer spelletjes voor je baby in de eerste maand >>

Volgende maand

Baby 1 maand oud

Het begin van de ontdekkingstocht

Baby 1 maand oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app