Peuter eet groenten

Jij denkt dat je een lekkere maaltijd gekookt hebt, maar je peuter denkt daar anders over. Gooit jouw peuter de groente ook liever door de kamer dan dat hij ze in zijn mond stopt? We geven je tien tips om je kindje ongemerkt meer groente te laten eten.

Hoe belangrijk zijn groentes?

Je weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van je kindje om groente te eten. Een peuter heeft 50 tot 100 gram groente per dag nodig. Dat is één tot twee opscheplepels. Je kleine doerak heeft hier alleen geen boodschap aan. De vraag is dus: hoe krijg je je peuter zover dat hij de groente die jij voor hem klaarmaakt ook echt opeet?

Groente verstoppen in het eten

Sommige peuters willen niet eens aan tafel komen zitten als ze iets groens, roods, of oranjes weten te bespeuren op hun bord. Zeker losse, gekookte groentes (die goed als zodanig herkenbaar zijn) worden vaak niet met plezier opgegeten door kieskeurige peuters.

Wil je je peuter toch groente laten eten? Verstop de groente dan zo goed dat je kindje echt niet doorheeft dat hij ze eet. Wij geven je 10 tips om groente te verstoppen in het eten. Je kindje moet een ware speurneus zijn om ze te ontdekken!

Tip 1: Saus ‘met zonder groente’

Verwerk de groente in een heerlijke saus. Bak ze gaar, voeg wat vocht (bijvoorbeeld bouillon) toe en pureer de groente met de staafmixer zo fijn dat je kindje ze niet meer ziet. Grote kans dat hij ze dan gewoon opeet. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus met veel verse tomaten. Of een groentesaus van tomaat, bleekselderij, wortel en ui.

Tip 2: Smoothies

Maak een fruitsmoothie, maar doe er naast het fruit ook wat groentes in. Bijvoorbeeld een tomaat, een wortel of spinazie. Terwijl jouw peuter tevreden slurpt van zijn aardbei-banaan smoothie, weet jij wel beter.

Tip 3: Groentesoep zonder stukjes

Maak een gladde groentesoep, bijvoorbeeld van ui en courgette of broccoli. Doe de soep in een klein bakje met bijvoorbeeld een knakworstje of soepstengel erin. Een smakelijke soep slurpt je kindje zo naar binnen en de soepstengel maakt het helemaal af. Figuurtjesvermicelli kan ook een interessante toevoeging zijn voor je kleine ontdekker.

Tip 4: Groentepasta en groenterijst

Snijd een courgette in spaghettivorm (daar heb je handige apparaatjes voor) of rasp een bloemkool tot rijst of couscous. Grote kans dat je kindje de spaghetti of rijst helemaal niet als groente herkent als er een lekkere saus overheen zit.

Tip 5: Vlees met groente erin

Veel peuters zijn dol op gehaktballetjes. Maak eens gehaktballetjes of hamburgertjes waar je groente in verstopt. Fijngesneden champignons, uien en spinazie kan je gemakkelijk door het gehakt kneden. Dat zijn niet alleen heel lekkere, maar ook gezonde balletjes!

Tip 6: Food fun

Maak een schilderijtje of beestje van het eten op het bord van je kindje. Nog leuker: doe dit samen. Het internet (bijvoorbeeld pinterest) staat vol met leuke food fun inspiratie. Met een beetje mazzel gaat je kindje de maaltijd als een leuke bezigheid zien en krijgt hij hierdoor meer zin om die schubben van wortel op te eten.

groenten voor peuter verstopt in food fun concept

Tip 7: Een omelet met zonder groente

Veel kinderen vinden een omelet lekker. Doe bijvoorbeeld naast aardappels en kaas wat groentes in de omelet. Snijd ze fijn en meng ze door de geklopte eieren. Weinig kans dat je kindje doorheeft dat je er ook wat ui en prei in hebt gedaan.

Tip 8: Bloemkoolpizza

Pizza is bij veel kinderen favoriet. Als je een bodem maakt op basis van bloemkool, zit er stiekem al een hoop groente in je pizza. Hoe je dit doet lees je in dit recept. En geloof het of niet, na het bakken smaakt het echt naar ‘gewone’ pizza. Laat je peuter helpen met het uitzoeken van ‘beleg’ voor de pizza en versier hem samen. Dan is de feestmaaltijd helemaal compleet!

Pizza met bloemkoolkorst om peuter groente te laten eten

Tip 9: Prei- of courgettekoekjes met een lekkere dip

Courgette of prei kan je samen met kaas of feta in een pannenkoekenbeslag verwerken. Bak er kleine pannenkoekjes van en maak er een lekkere yoghurtdip bij. Spinaziepannenkoeken zijn ook lekker, bijvoorbeeld met ontbijtspek erin mee gebakken of met gerookte zalm en crème fraîche erop.

Courgettekoekjes: verstopte groente voor je peuter

Tip 10: Paneer of frituur de groeten

Welke peuter kan je nu niet verleiden met een krokante nugget? Als je groente een krokant korstje geeft, worden ze een stuk aantrekkelijker voor je kleine snoeperd. Zo kan je aubergine paneren en bakken in de pan of je maakt een tempura beslagje. Even de groentes bloemen, door het beslag halen en frituren. Paprika, broccoli, wortel, courgette en aubergine lenen zich hier prima voor. Dit is misschien niet geschikt als dagelijkse kost, maar er komt toch wat groente in dat buikje terecht.

Als jouw kindje zich niet voor de gek laat houden…

Gaat jouw kindje niet overstag voor een lekkere bloemkoolpizza of eetschilderij? Wees gerust, je bent niet de enige ouder die de spinazie regelmatig van de muren moet vegen.

Lukt het met bovenstaande tips niet om je kindje aan de groente te krijgen, dan heb je misschien wat aan de volgende adviezen:

  • Ga geen machtsstrijd aan. Eet je kindje het eten niet op? Prima. Ruim het eten gewoon op als iedereen klaar is, zonder er wat van te zeggen.
  • Geef geen extra tussendoortjes. Het kan verleidelijk zijn om toch nog een boterham of tussendoortje aan je kindje te geven als hij zijn avondeten laat staan. Doe het niet. Je kindje kan wel een maaltijd missen, zo heeft hij de volgende dag misschien meer trek.
  • Laat je kindje helpen. Doe samen boodschappen en promoveer je kindje tot ‘souschef’. Laat je peuter groentes wassen, droge spaghetti in stukjes breken of een pizza versieren. Door te helpen is de kans groter dat hij uiteindelijk ook iets wil proeven.