vliegen met peuter in het vliegtuig

Vliegen met je peuter kan best spannend zijn. Je moet extra veel meenemen en waarschijnlijk maak je je van tevoren zorgen dat je kindje een driftbui krijgt in het vliegtuig. Waar moet je allemaal aan denken, zelfs voordat je het vliegtuig instapt? Met deze tips en onze inpaklijst ga je zorgeloos richting de gate!

Is je kindje jonger dan 18 maanden? Lees dan ons artikel over vliegen met je baby.

Voordat je gaat vliegen

Bij elke vliegreis moet je natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. Met een peuter als medepassagier is dat niet anders, maar je lijstje wordt wel langer. Zaken waar je aan kan denken, zijn:

  • Het aanvragen van een paspoort
  • Het boeken van een ticket
  • Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij
  • Je peuter op de vliegreis voorbereiden
  • Het inpakken van de spullen van je peuter
In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Na een drukke dag wil je iets makkelijks op tafel zetten. Wat kun je voor lekkers maken, waar je ook je kind blij mee maakt? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen!

Meer bekijken

Een paspoort aanvragen

Heeft je kindje nog geen paspoort? Vraag het dan tijdig aan, ook al blijf je binnen de Europese grenzen. Mocht je peuter medische zorg nodig hebben, dan moet je hem kunnen legitimeren.

Een ticket boeken

Kinderen vanaf 2 jaar moeten in het vliegtuig op een eigen stoel zitten. De peildatum voor de leeftijd van je peuter is hoe oud hij is op de dag van de retourvlucht. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen krijg je een ticket met een gereduceerd tarief. Dat scheelt ongeveer de helft van de normale kosten voor een ticket.

Omdat je peuter zijn eigen stoel heeft, mag je voor hem evenveel bagage inpakken als voor jezelf, zowel handbagage als ruimbagage.

Kies bij voorkeur voor een nachtvlucht, omdat je kindje dan hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van de reis slaapt.

Heb je een vlucht met tussenstop? Dan wil je natuurlijk liever niet dat die al te lang is. Een tussenstop van zo’n 1 tot 3 uur is vaak het fijnst. Je hoeft je dan niet te haasten en je hoeft ook niet eindeloos op het vliegveld te wachten totdat je weer naar de gate mag.

Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij

De regels en richtlijnen verschillen per maatschappij. Het is daarom aan te raden om voor je vlucht contact op te nemen met de maatschappij waarmee je gaat vliegen. Misschien hebben ze wel voldoende informatie op hun website staan, maar anders kan je ze altijd bellen of mailen, of tegenwoordig zelfs chatten.

Vraag bijvoorbeeld naar de maaltijden die ze voor kinderen hebben en de verdere voorzieningen aan boord. Ook handig: vraag wat hun regelgeving is in het meenemen van een buggy of autostoeltje.

Je peuter op de vliegreis voorbereiden

Als je kindje wat ouder is en meer begrijpt, kan je hem ook meenemen in de voorbereidingen voor de vliegreis. Zo maak je het ook minder spannend voor je kleine wereldreiziger.

Je kan bijvoorbeeld:

  • Samen een boekje over vliegen lezen. Door het verhaal voor te lezen kan je je kleine uitleggen dat hij ook binnenkort een vliegreis gaat maken.
  • Je kindje alvast wat vertellen over de eindbestemming. Wat gaan jullie daar doen? Wie gaan jullie zien en hoe ziet het er daar uit?
  • Samen met je peuter zijn spullen inpakken. Hij mag dan wat spulletjes bij elkaar zoeken en kiezen welk speelgoed meegaat. Vertel hem bijvoorbeeld dat zijn favoriete knuffel ook mee gaat op reis.

Wat moet er mee?

Begin op tijd met het inpakken van jullie koffer. Je zal je namelijk verbazen over hoeveel er mee moet! Gelukkig heeft je peuter zijn eigen koffer én mag hij zijn eigen handbagage meenemen.

Bekijk de inpaklijst onderaan dit artikel om te weten wat handig is om als handbagage mee te nemen.

TIP: Er bestaan verschillende reiskoffers voor kinderen. Hier kan je veel van de handbagage voor je kleine in kwijt. Als je peuter wat ouder is, kan hij erop zitten (dat scheelt weer een buggy meenemen!). Sommige hebben zelfs een matrasje, waarmee je de vliegstoel eenvoudig omtovert tot bedje.

peuter op het vliegveld op reiskoffer
Een reiskoffertje voor je peuter

Op het vliegveld

De vliegreis begint al als je aankomt op het vliegveld. Hier moet je veel geduld hebben, het is namelijk wachten, wachten en nog eens wachten. Iets dat je peuter waarschijnlijk lastig vindt! Volg deze tips op om niet helemaal gestrest aan te komen bij de gate:

  • Kom op tijd. Plan extra reistijd in naar het vliegveld, gemiddeld zo’n halfuur tot een uur. Je zal vast al hebben gemerkt dat het met een peuter langer duurt voordat je kan vertrekken. Met een ruime tijdsmarge hoeven jullie je niet te haasten op het vliegveld.
  • Vervoer. Weet je al hoe je op het vliegveld komt? Ga je met je eigen auto, word je afgezet op het vliegveld, pak je de bus of neem je een taxi? Denk hier al vroegtijdig over na en zorg voor een plan B, mocht je eerste optie in het water vallen.

Wist je dat…
… er in sommige regio’s speciale taxi’s rondrijden die autostoeltjes voor peuters hebben? De taxirit kost evenveel als een normale rit en zo hoef je je eigen autostoel niet mee te nemen.

  • Neem een buggy mee. Vergeet niet dat je vaak een eind moet lopen op het vliegveld. Eerst naar de incheckbalie, dan door naar de douane en vervolgens richting de gate. Een buggy is dan ideaal!

TIP: Als je een buggy meeneemt, mag je deze tot aan de gate gebruiken. Geef hem bij de gate aan het personeel en zij zorgen ervoor dat de buggy in het bagageruim komt. Het is wel aan te raden om een hoes om je buggy heen te doen, zodat het niet beschadigd kan worden.

  • Voeding meenemen. Het is (op de meeste vliegvelden) toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen. Denk aan kant-en-klare papjes, potjes en koekjes. Je mag water meenemen, maar maximaal in hoeveelheden van 100 ml (geseald in plastic zakjes). In het vliegtuig is vaak ook kraanwater beschikbaar. Zet de voedingsproducten voor je peuter wel apart op de band. Zo verklein je de kans dat je extra lang moet wachten omdat ze je tassen moeten controleren.
  • Speeltuin op het vliegveld. De meeste vliegvelden hebben een speeltuin voor kinderen. Hier kan je peuter zijn energie kwijt voordat hij lange tijd stil moet zitten en het is een gezellig tijdsverdrijf als je aan het wachten bent om naar de gate te gaan.

In het vliegtuig

Eenmaal aangekomen in het vliegtuig, is het tijd om de vliegreis zelf voor te bereiden. Als je samen met je partner reist, kan je de taken afwisselen. De één kan je kindje even vermaken terwijl de ander de tassen installeert en eruit pakt wat je het eerste uur nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je.

Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten. Vraag daarom tijdig aan het personeel of je een veiligheidsgordel mag hebben voor je kindje. Ze controleren altijd voor vertrek of iedereen goed zit, dus maak je daarover geen zorgen!

Opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen kan er druk op de oortjes van je peuter ontstaan. Omdat je je kindje nog niet kan uitleggen dat hij even moet gapen of slikken om de druk te verlichten, kan je dit op een andere manier oplossen. Geef hem bijvoorbeeld zijn speentje of laat hem uit zijn rietjesbeker drinken.

TIP: Geef de speen of de beker pas als het vliegtuig op de startbaan staat en gas geeft. Als je het al geeft terwijl jullie nog aan het taxiën zijn, kan het zijn dat je peuter er klaar mee is voordat jullie in de lucht zitten.

Tussenlanding

Als je voor vertrek een buggy hebt afgegeven bij de gate, krijg je deze pas op je eindbestemming terug. Op de meeste vliegvelden kan je wel een buggy of karretje huren waar je peuter in kan plaatsnemen.

Afhankelijk van het tijdstip, kan je een speelplek opzoeken voor je kindje, of juist een rustige plek waar hij kan slapen.

Help, mijn peuter heeft een driftbui!

Iets waar veel ouders bang voor zijn, is dat hun peuter het op een huilen zet of een driftbui in het vliegtuig krijgt. Voor je kleine is een vliegreis nieuw en spannend, waardoor de kans aanwezig is dat hij het even moeilijk krijgt. Maar maak je geen zorgen als dat gebeurt!

De meeste kindjes huilen in het vliegtuig omdat ze (over)vermoeid zijn of iets niet krijgen wat ze willen. Met dat laatste kan je wel rekening houden: ga mee met zijn spel en zorg ervoor dat hij zoveel mogelijk afleiding en vermaak om zich heen heeft. Natuurlijk met mate: schoppende voetjes tegen de stoel vindt geen enkele vliegpassagier fijn.

Een aantal tips:

  • Blijf vooral rustig als je peuter begint te huilen of tegen te stribbelen. Je kleine voelt jouw stress namelijk ook en dat verhelpt de situatie niet. Probeer datgene uit wat hem thuis ook altijd weer rustig krijgt.
  • Je kan je peuter afleiden met zijn favoriete knuffel, een boekje of ander speelgoed. Lukt het niet? Laat je partner het dan proberen. Afwisseling kan goed werken.
  • Als je je best doet om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, is dat al voldoende. Je heb vast wel eens verhalen gehoord van ouders die overal goodiebags uitdelen om zich bij voorbaat te excuseren voor het gedrag van hun kindje. Dat is leuk om te doen, maar voel je niet verplicht! Iedereen die vliegt houdt er rekening mee dat er kinderen in het vliegtuig kunnen zitten.
peuter tekent in vliegtuig

Vermaak in het vliegtuig

Koop wat kleine cadeautjes voor je kindje en laat hem deze in het vliegtuig uitpakken. Zo houd je hem een tijdje zoet! Kies liever voor geluidloos speelgoed en speelgoed zonder al te kleine onderdelen (die vind je niet meer terug). Denk bijvoorbeeld aan een leuk puzzel, een voorleesboekje, een stickerboekje, een tekenpakket of een blokkenset.

Wordt je kindje wat rusteloos? Ga dan een rondje met hem lopen. Je kan niet veel kanten op in het vliegtuig, maar een omgeving die nét even anders is werkt vaak al goed.

Op intercontinentale vluchten heeft iedere stoel vaak zijn eigen scherm. Hoewel het niet aan te raden is om je peuter lange tijd naar een scherm te laten kijken, kan het in het vliegtuig wel voor aangename afleiding zorgen.

TIP: Download voor de vliegreis een aantal filmpjes op je tablet of smartphone. Zo heeft Netflix een app met een ‘offline-functie’, waarmee je gedownloade afleveringen op een later moment – ook als je geen internetverbinding hebt – kan afspelen. Handig als de schermpjes uitgaan tijdens het opstijgen en landen en je je peuter nog even wilt entertainen!

Na aankomst

Je hebt het vast eerder meegemaakt: zodra het vliegtuig bij de gate tot stilstand komt, springt iedereen op om zo snel mogelijk hun spullen te pakken, om vervolgens nog tien minuten in een rij te staan wachten totdat de deuren opengaan.

Het is veel handiger (ook zonder peuter) om nog even rustig te blijven zitten. Lees nog even een boekje voor of laat je kindje nog even met wat speelgoed spelen. Als de eerste groep mensen het vliegtuig heeft verlaten, heb je wat meer tijd en ruimte om te vertrekken.

Het heeft overigens niet veel zin om als eerste bij de bagageband aan te komen omdat het altijd even duurt voordat de eerste koffers op de band gelegd worden. Als je een buggy bij de gate hebt achtergelaten, zal het meestal ook even duren voordat je die voorbij ziet komen.

Inpaklijst voor de handbagage van je peuter

Vooral voor lange vliegreizen is het fijn om genoeg mee te nemen in je handbagage. Je moet er namelijk niet vanuit gaan dat ze in het vliegtuig voldoende luiers hebben of dat je peuter de maaltijden lekker vindt. En mocht je koffer kwijtraken (wat je natuurlijk niet hoopt!), dan is het fijn als je een paar dagen vooruit kan met de inhoud van je handbagage.

Deze items zijn handig om in te pakken als handbagage:

Benieuwd wat je verder meeneemt in de grote koffer? Bekijk dan onze handige vakantie checklist!

Fijne vlucht!