Moeder is aan het voorlezen aan haar peuter

Voorlezen aan je peuter is niet alleen een gezellig en rustgevend ritueel. Het is ook goed voor de ontwikkeling van je kindje. Als je van jongs af aan voorleest, is je kind later beter in taal en sociale vaardigheden. Je kleine boekenwurm heeft er dus niet alleen nu, maar zijn leven lang plezier van.

Wanneer beginnen met voorlezen?

Je kan al heel vroeg beginnen met voorlezen aan je baby. Je kindje luistert graag naar je stem, dus je kan al korte verhaaltjes voorlezen wanneer hij een paar weken oud is. Je kleintje snapt dan nog weinig van de verhaaltjes, maar vindt het wel al leuk om plaatjes te kijken. Vanaf 3 maanden kan je kindje via BoekStart gratis lid worden van de bibliotheek. Je krijgt hierover vanzelf een brief van de gemeente. Zo kan je veel afwisselen zonder failliet te gaan aan die vele leuke boekjes.

Waarom je peuter voorlezen?

Je peuter begrijpt al veel meer dan een baby en leert actief tijdens het voorlezen. Misschien heeft hij al een favoriet boekje, dat jullie keer op keer moeten voorlezen. Die herhaling is een belangrijk onderdeel van voorlezen. Hierdoor leert jouw leesmonstertje namelijk nieuwe woorden kennen en verbanden leggen. Voorlezen heeft enorm veel voordelen voor je peuter, zoals:

  • Je versterkt je band met je peuter. Voorlezen vormt vaak een vast ritueel. Dat zorgt voor een rustig moment, waarop je echt even alle aandacht aan je kind kan geven.
  • Je peuter ontwikkelt een sterker taalgevoel. Later op school heeft je kleine bolleboos hier veel plezier van. Met regelmatig voorlezen help je je kindje om het later beter te doen in alle schoolvakken.
  • Je kindje wordt socialer. Regelmatig voorlezen zorgt ervoor dat je peuter zich beter kan inleven in andere mensen. Hierdoor krijgt hij meer oog voor de wereld om zich heen en de emoties van anderen.
  • De concentratie van je kindje groeit. Tijdens het voorlezen moet je peuter zijn aandacht bij het verhaal houden. Dit is goede oefening voor kinderen die snel afgeleid raken.
  • Je sluit aan bij de beleving van je peuter. Je kunt bijvoorbeeld boekjes voorlezen over de komst van een broertje of zusje. Dat helpt je peuter om nieuwe situaties beter te begrijpen en ermee om te gaan.
  • De fantasie van je peuter wordt geprikkeld. Hierdoor leert hij om vooruit te denken. Ook leert je kindje om creatief na te denken.
Moeder en peuter bezig met voorlezen

Wat lees je een peuter voor?

Voorlezen is dus heel goed voor de ontwikkeling van je peuter. Maar het moet natuurlijk ook een beetje gezellig zijn. Daarom is het belangrijk om leuke voorleesboekjes te vinden. Gelukkig zijn die er genoeg! Denk bij het uitzoeken aan de volgende dingen:

  • Varieer af en toe. Herhaling is belangrijk, maar dat betekent niet dat je elke avond hetzelfde boekje moet voorlezen. Veel peuterboeken zijn series, waarin vertrouwde personages steeds terugkomen. Zo blijft het voor jou ook leuk.
  • Peuters houden van rijmpjes. Die helpen bovendien om woorden beter te onthouden. Probeer maar eens om je kind de zin af te laten maken. Hij zal enthousiast meedoen.
  • Kies voor plaatjes. Er bestaan ook prentenboeken voor peuters waar helemaal geen tekst in staat. Dit kan een leuke afwisseling zijn. Verzin er zelf een verhaaltje bij. Jij en je peuter kunnen jullie fantasie in de vrije loop laten.
  • Zoek samen nieuwe boekjes uit. Neem je kindje mee naar de boekwinkel of bibliotheek. Laat hem helpen bij het kiezen van een nieuw boek. Zo zal je peuter zich meer betrokken voelen bij het voorlezen.

Tips om je peuter voor te lezen

Als je eenmaal het perfecte voorleesboek gevonden hebt, maak het dan gezellig. Kruip lekker met je peuter op de bank of in bed en pak het boek erbij. Tijdens het voorlezen kan je aan de volgende dingen denken:

  • Betrek je kind actief bij het voorlezen. Stel vragen over de tekst: ‘wat zegt die koe?’ Of laat je kindje het laatste woord van een rijmpje of zin invullen. Wijs moeilijke woorden aan op plaatjes of leg ze uit. Daar leert je peuter heel veel van.
  • Reageer op je kind. Zie je dat hij afgeleid raakt? Stel een vraag over het verhaal. Je kunt ook een stukje overslaan als het boek toch iets te lang is. Met verschillende stemmetjes kun je het verhaal spannender of juist grappiger maken. Zo laat je elk verhaal aansluiten op de beleving van je peuter.
  • Bereid je peuter voor op een nieuw boek. Bespreek het omslag. Kent je kindje de personages al? Zo leert je peuter om na te denken over de inhoud. Dit is de eerste stap naar begrijpend lezen.
  • Vergeet de plaatjes niet! Zorg dat je peuter altijd mee kan kijken en wijs de illustraties aan. Hier kun je ook weer over praten. Misschien lijkt het huis op het plaatje wel op jullie huis?
  • Gebruik je fantasie (en die van je peuter). Je hoeft heus niet altijd letterlijk op te lezen wat er in het boek staat. Kijk naar de plaatjes en bedenk een nieuw verhaal. Of praat samen over hoe het verhaaltje verder zou kunnen gaan.
  • Wissel af. Niet alleen in de boekjes, maar ook in de woorden die je gebruikt. Je peuter zal je waarschijnlijk meteen verbeteren: ‘dat staat er niet!’. Zo speel je in op de herhaling en leert je kindje nieuwe woorden.

Een vast ritueel

Het kan best lastig zijn om tijd te vinden om voor te lezen. Veel ouders kiezen voor een verhaaltje voor het slapengaan. Dit zorgt gelijk voor een goed bedtijdritueel.

Na een tijdje zal je kleine boekenverslinder waarschijnlijk vanzelf vragen of je nog een boekje wil lezen. Zie het als een rustmoment voor jullie samen. Voor je het weet wil je zelf ook niet meer zonder!