peuter slaapt met dekbed en kussen

Je baby is een stevige peuter geworden en het ledikant begint wat krap te worden. Misschien is je kindje zelfs al overgestapt naar een peuterbed. Vaak is dat het moment waarop je je afvraagt of hij ook aan een dekbed en hoofdkussen toe is. Hoe zit dit? En is dat wel veilig?

Veilig slapen

Hoewel je kleine nu geen baby meer is, moet je toch op een aantal dingen letten om je peuter veilig te laten slapen. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor een goed geventileerde kamer waar het 16 tot 18 graden is. Ook slaapt je kindje nog steeds het veiligst in zijn eigen bed, en niet bij jou in bed. Veel veilig-slapen-tips voor baby’s gelden ook voor peuters.

Iets anders waar je op moet letten, is dat je peuter nu zelf op onderzoek uit kan gaan als hij wakker is. Zijn alle stopcontacten goed afgedekt? En is het traphekje boven aan de trap altijd dicht als je kindje op bed ligt? Houd er bij traphekjes rekening mee dat deze over het algemeen bedoeld zijn voor kinderen tot 2 jaar. Vanaf 2 jaar zouden kinderen in staat kunnen zijn ze zelf open te maken. Het is goed om in de gaten te houden of je kindje dit kan.

Een veilig bed

Slaapt je peuter niet meer in het ledikantje? Dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je peuter niet uit bed kan vallen. Sommige peuterbedden hebben een rand aan de zijkant, maar deze hekjes zijn ook los te koop. Je schuift het hekje onder het matras en het gewicht van het matras houdt het hekje op zijn plaats.

Een hoogslaper of het bovenste bed van een stapelbed is ongeschikt voor kinderen tot zes jaar, ook als er een hekje voor zit.

Een dekbed voor je peuter

Kinderen van 1 jaar

Is je kindje jonger dan 2 jaar? Dan is het niet veilig om een dekbed te gebruiken. Kinderen tussen één en 2 jaar oud kunnen het beste in een slaapzak slapen. Zo hebben ze het lekker warm en liggen ze veilig in hun bed. Als je kindje een rustige slaper is, kan hij ook onder een laken en een deken liggen. Let wel op dat je het bed kort opmaakt, zodat je kindje ’s nachts niet verstrikt kan raken in een te grote deken.

Kinderen van 2 en 3 jaar

Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig onder een dekbed slapen. Zorg ervoor dat je het dekbed niet dubbelvouwt in de hoes. Het wordt dan al snel veel te warm voor je kleine. Is jouw kindje erg beweeglijk of zie je zo’n grote deken nog niet zitten voor je peuter? Ook voor grotere peuters zijn er slaapzakken te koop. Peuters vinden het vaak nog fijn om in een slaapzak te slapen.

Een hoofdkussen voor je peuter?

Kinderen van 1 jaar

Het is niet veilig om je éénjarige dreumes op een kussen te laten slapen. Ook kussens die in de winkel worden aangeprezen als ‘speciaal geschikt voor baby’s en jonge peuters’ zijn niet veilig. Je kindje kan met neus en mond in het kussen zakken of in een kuiltje komen te liggen en steeds dezelfde lucht inademen. Ook voorwerpen die op een kussen lijken, zoals stabilisatierollen en grote knuffels, zijn niet veilig voor je kindje tijdens het slapen.

Kinderen van 2 en 3 jaar

Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat hij vanaf 2 jaar met een kussen moet slapen. Kussens zijn geen noodzaak, ze zijn er voor comfort. Misschien heeft jouw peuter nog helemaal geen behoefte aan een hoofdkussen. Laat het dan voorlopig nog achterwege. Wil je kleine toch een kussen? Kies dan niet voor een zwaar, hoog kussen zoals je zelf hebt, maar ga voor een kleiner en lichter exemplaar.

Speciale kussens voor baby’s en dreumesen?

Je komt ze steeds vaker tegen: speciale kussens voor baby’s en dreumesen tot anderhalf jaar. Kussens tegen reflux, kussens om afgeplatte hoofdjes te voorkomen en zelfs hoofdkussens tegen oorontsteking.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar verschillende hoofdkussens voor de allerkleinsten en raadt ze allemaal af. Je baby kan erin stikken en de kussens doen niet wat ze beloven.

Waar moet je op letten als je een dekbed of kussen koopt?

Het is belangrijk dat je kindje straks op een goed en veilig kussen ligt. Je kan bij de aanschaf op de volgende dingen letten:

Maat

Koop een dekbed dat past bij de maat van het bed. Leg bijvoorbeeld geen éénpersoonsdekbed in een junior bed, maar koop een junior dekbed. Je kan je kindje vanaf 2 jaar ook in een éénpersoonsbed laten slapen, dan kan je wel kiezen voor een éénpersoonsdekbed.

Materiaal

Er zijn kinderdekbedden van dons, katoen en synthetisch materiaal te koop. Dons isoleert heel goed, waardoor het snel te warm wordt voor je kindje. Je kan beter kiezen voor een katoenen kinderdekbed. Katoen is licht materiaal en ventileert goed, waardoor het niet snel te warm wordt. Ook neemt katoen goed vocht op. Synthetische kinderdekbedden voelen – net als katoen – niet zwaar aan, maar het wordt wel snel (te) warm onder de deken.

Allergie

Heeft je kindje last van allergieën? Kies dan niet voor een donzen dekbed. Een dekbed van dons kan je namelijk niet wassen en gaat daardoor vol stof zitten in de loop der tijd. Katoenen en synthetische dekbedden kan je wassen, ze blijven daardoor frisser en worden minder stoffig. Ook bij ongelukjes komt het goed van pas als het dekbed wasbaar is.