baby slaapt op zijn rug wat kans op wiegendood verkleint

Wiegendood is de term die wordt gebruikt voor een onverwachte dood van een ogenschijnlijk gezonde baby in de wieg of bed. Wiegendood komt vrijwel alleen voor in het eerste levensjaar van een baby.

De medische benaming van de wiegendood is Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). In de afgelopen jaren is meer bekend geworden over de risicofactoren op wiegendood, hierdoor is het aantal geregistreerde gevallen van wiegendood snel gedaald. Volgens het CBS zijn in 2011 nog 15 baby’s met als doodsoorzaak de wiegendood geregistreerd. Veilig slapen is een belangrijk onderdeel voor het reduceren van wiegendood.

#19 Veilig slapen door een goede slaapplek

De 20 tips van Sustainable Life

Sustainable Life logo

Een veilige slaapplek gaat veel verder dan een goed bedje. De juiste kamertemperatuur en afgeschermde stopcontacten zijn ook belangrijk. Waar je verder het beste op kan letten?

Verminder de kans op wiegendood

Door je te houden aan onderstaande punten kan je de kans op wiegendood bij je baby verminderen:

 • Laat je baby op zijn rug slapen

  Sinds 1987 wordt de buikligging voor baby’s in heel Nederland afgeraden. Na dit jaar is het aantal gevallen van de wiegendood sterk gedaald. In de buikligging is de kans op zuurstofgebrek groter. Door de buikligging is ook de afgifte van warmte minder. Leg je baby ook niet op zijn zij omdat hij vanuit die ligging makkelijker naar zijn buik draait.

  Kan je baby zich net zelf omdraaien van zijn rug naar buik controleer dan wat vaker en draai hem eventueel terug. Zodra je baby zichzelf makkelijk op zijn buik of rug kan draaien mag hij zelf zijn slaaphouding bepalen.

 • Bedek je kindje niet te warm

  Veel ouders zijn bang dat hun kindje het te koud krijgt. Het is echter ook gevaarlijk als je kindje de warmte niet kwijt kan. Zorg daarom voor goede ventilatie in de kinderkamer en bedek je baby niet te warm. De ideale temperatuur op de babykamer is tussen de 16 en 18 graden.

  Dekbedjes zijn vaak te warm. Gebruik liever een deken en lakentje. Stop deze wel goed in zodat je baby hier niet onder terecht kan komen met zijn hoofd. Ook een slaapzak is een veilige methode om je kind in te laten slapen.

  Bij het gebruik van een dekentje leg je baby dan met de voetjes tegen het voeteneind aan. Zo wordt de kans kleiner dat je kindje onder de dekens komt. Bekijk bedtextiel >

 • Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood

  Het geven van borstvoeding zorgt voor een kleinere kans op wiegendood.

 • Een fopspeen verkleint de risico’s op wiegendood

  Gebruik van een fopspeen lijkt de risico’s op wiegendood te verkleinen. Geef bij borstvoeding pas een fopspeen wanneer de borstvoeding probleemloos verloopt. Geef de fopspeen ook niet altijd, maar alleen als je baby getroost moet worden of bij het inslapen. Bouw het gebruik van de fopspeen na 10 maanden weer af en stop helemaal met het gebruik als je baby een jaar is.

 • Roken vergroot de kans op wiegendood

  Het roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op wiegendood. Als je borstvoeding geeft rookt je kind via jou mee als je borstvoeding geeft. Ook het roken in het bijzijn van je baby heeft schadelijke effecten voor hem.

 • Let op met het gebruik van medicijnen

  Als je zwanger bent of borstvoeding geeft kan je baby via jou de medicijnen binnen krijgen die jij gebruikt. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je baby. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel altijd de dokter. Wees terughoudend bij het gebruik van medicijnen voor je baby.