Baby 12 weken oud

Op onderzoek met de mond en nachtrust voor niemand

baby van 12 weken oud lacht

Deze week

  • Alles gaat de mond in

    Je kleine onderzoeker verkent de wereld. Dé manier daarvoor op deze leeftijd is via de mond. Daar voelt je kleine het beste mee.

  • Je baby kwijlt wat af

    Grote kans dat je baby de laatste dagen flink aan het kwijlen is. Dit past bij de leeftijd. Houd de huid goed droog om irritatie te voorkomen.

  • Gebroken nachten

    Oh, kon je maar eens een goede nacht maken. In deze fase zijn je nachten nog aardig gebroken. Gelukkig zijn er tips die kunnen helpen.

Mijlpalen

  • Ontdekt de wereld met de mond
  • Reageert verschillend op bekende en onbekende personen
  • Is meer gericht op de omgeving
  • Lacht bij het horen van je stem

Ontwikkeling baby 12 weken

Je baby van 12 weken oud speelt graag en onderzoekt alles om zich heen. Dit doet je kleine het liefst met de mond. Daarom gaat alles wat die kleine handen te pakken krijgen het mondje in.  Zo probeert je kind de wereld om zich heen te ontdekken en te begrijpen. In de mond zitten namelijk veel meer zenuwuiteinden dan in de handen. Hier kan je baby dus veel beter mee voelen. Ook is er nog niet genoeg controle over de handbewegingen om een voorwerp goed te bevoelen. Met de mond en tong is die controle er wel. Al kauwend en sabbelend inspecteert je kleine wat een voorwerp is, hoe het voelt en hoe het smaakt.


Download gratis de 24Baby app!

Wist je dat 24Baby een gratis app heeft? Volg de ontwikkeling van je kindje, deel je ervaringen met andere ouders en krijg handige tips en informatie.

Download hier

Met al dat ‘mondonderzoek’ wordt het nu belangrijk om te letten op wat er allemaal bij je kleine in de buurt ligt. Houd kleine dingen, zoals munten of snoepjes bij je baby weg. Zo voorkom je stikgevaar. Je hoopt dat je dit soort situaties nooit hoeft mee te maken, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Bekijk daarom de video hieronder om te zien wat je moet doen bij verslikking en verstikking.

Doordat je kleine de hele dag met de mond bezig is, worden de speekselklieren flink aan het werk gezet. Al die kauwbewegingen zorgen ervoor dat ze extra speeksel aanmaken. Het gevolg? Kwijlen! En niet zo’n beetje ook… Haal de slabbetjes (of hydrofiele luiers) maar uit de kast, want het kan een natte boel worden. Door de nattigheid raakt de huid van je kind soms geïrriteerd. Er kunnen dan smetplekken ontstaan. Een beetje zinkzalf kan wonderen doen.

Je baby van 12 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 12 weken oud.

Baby 12 weken oud
Baby 12 weken oud
Baby 12 weken oud

Jouw leven met een baby van 12 weken oud

Als je rond de 40 weken bevallen bent, is de bevruchting nu precies een jaar geleden. Wat gaat de tijd snel! Toen was je kleine nog maar een paar cellen groot, en moet je nu eens zien: een flinke, lachende, spelende en kirrende baby. Hoewel je geniet van je kind kan je ook nog flink moe zijn. Je nachtrust is waarschijnlijk nog ver te zoeken. Je kleine zorgt voor een flink slaaptekort!

Dit komt onder andere door het verschil in jullie slaapcyclus. Je baby heeft een kortere slaapcyclus dan jij en heeft er dus ook meer per nacht. Daarom wordt je kindje makkelijker wakker. En jij dus ook, waardoor je onvoldoende in je ‘diepere slaap’ fase komt. Dag nachtrust…

De volgende slaaptips geven jou misschien wat meer rust en energie:

  • Haal slaap in tijdens het weekend. Spreek met je partner af dat jullie om de beurt een weekend mogen uitslapen. Twee uurtjes extra slaap kan al een groot verschil maken.
  • Doe een middagdutje. In de middag een dutje van zo’n 20 tot 30 minuten doen, geeft net even die boost. Als je je aan die tijd houdt, blijf je namelijk in je lichte slaap. Op die manier word je niet nog vermoeider wakker.
  • Wissel nachtelijke voedmomenten af met je partner. Iedere nacht opblijven zorgt voor een groot slaaptekort. Voed je baby daarom om de beurt een hele nacht, zo heeft één van jullie die nacht voldoende slaap. Als je borstvoeding geeft, kan je de melk afkolven, zodat je partner jullie kleine kan voeden.
  • Gebruik een bedtijdritueel. Voor jezelf én voor je baby. Bereid je baby iedere avond op dezelfde manier voor op bedtijd. Lees een boekje voor, zing een liedje en knuffel samen nog even in de babykamer. Een slaaproutine voor jezelf kan zijn: een hoofdstuk uit dat goede boek lezen of even badderen.

Al die gebroken nachten werken niet echt goed op je stemming. Heb jij nog veel last van klachten, zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, somberheid, huilbuien en concentratieproblemen? En maken ze het moeilijk om de dagen goed door te komen? Dan is het mogelijk dat je in een postnatale depressie zit. 10 tot 15 procent van de vrouwen krijgt hiermee te maken na de bevalling. Je bent dus echt niet de enige als dit je overkomt. Bekijk hoe je hiermee om kan gaan >>

Tip

Maak goede afspraken met je partner

Voed jij je kind samen met je partner op? Dan is het fijn om duidelijke afspraken te maken over de nieuwe ‘taakverdeling’ in huis. Verdeel de huishoudelijke taken en zorgtaken met elkaar en spreek duidelijk af wie wanneer thuis is. Zo kan je irritaties voor zijn.

Doen met je baby van 12 weken oud

Kietelen als een muis

“Komt een muisje aangelopen…zo in [naam van je kindje]’s nekje gekropen!” Terwijl je dit zegt, ‘loop’ je met je vingers over het lijfje. Eindig in de nek en kietel daar zachtjes. De eerste keer vindt je baby dit misschien een beetje spannend. Maar als je kind eraan gewend is, wordt er gegierd van het lachen bij dit spelletje. Neem soms ook een andere ‘looproute’: ga de ene keer van de voeten, via de buik en de andere keer van de handen via de armen naar de hals. Succes verzekerd! Trouwens, het is ook een goede afleiding tijdens het verschonen…

Poll

Heb jij alweer seks gehad sinds je bevallen bent?

Meer over je baby en jou in deze week

Volgende week

13 weken oud

Haargroei en haaruitval

Baby 13 weken oud
13