Man en vrouw drinken alcohol terwijl vrouw borstvoeding geeft

Toen je zwanger was, mocht je lang geen alcohol. Nu je baby geboren is, lust je misschien weer een glaasje. Maar kan dat als je borstvoeding geeft? Hoe zit het nu precies met alcohol en borstvoeding?

Alcohol en borstvoeding

Alcohol en borstvoeding: wat kan wel en wat niet? Het is niet altijd even duidelijk. Tijdens je zwangerschap was het makkelijk. Toen wist je dat je niks mocht drinken. Nu je zwangerschap voorbij is, wil je misschien weer eens een glas wijn met je partner drinken, maar kan dat?

Het antwoord is simpel: als je het goed plant, kan je best af en toe een glas alcohol drinken. Je moet daarna alleen wachten met het voeden van je baby. Zo kan je lichaam alle alcohol afbreken. Hoe je dit precies aanpakt, lees je verderop in dit artikel.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Alcohol in moedermelk

Wist je dat moedermelk gemaakt wordt van bloed? Bloed stroomt langs de melkklieren in je borsten. Van het vocht in je bloed maken de melkklieren melk. Als je alcohol drinkt, komt er alcohol in je bloed. De alcohol die in je bloed zit, komt dan ook in je melk terecht. Die heeft dus hetzelfde alcoholpromillage als jouw bloed. Gelukkig blijft het niet in je melk zitten, het verdwijnt ook weer langzaam eruit.

Het alcoholgehalte is het hoogst in je lichaam na ongeveer dertig tot zestig minuten. Daarna wordt dit niveau steeds lager. Als de alcohol je lichaam verlaat, daalt het alcoholpromillage ook weer in je melk. Dit duurt per glas ongeveer twee tot drie uur. Je lever heeft die tijd nodig om de alcohol af te breken. Als je twee glazen drinkt duurt het ongeveer vier tot zes uur om twee glazen af te breken, na drie glazen negen uur enzovoorts. Als alle alcohol is afgebroken kan je kleine weer veilig bij je drinken.

Gevolgen alcohol in moedermelk

Als jij alcohol drinkt en kort daarna je kindje borstvoeding geeft, kan dit schadelijk zijn voor je baby. De volgende gevolgen kunnen ontstaan wanneer je baby alcohol binnenkrijgt:

  • Alcohol kan een goede ontwikkeling van de hersenen in de weg staan.
  • Het slaapritme van je kleine kan in de war raken.
  • Je baby kan onrustig worden en daardoor meer gaan huilen.
  • De smaak en geur van je moedermelk kan veranderen. Hierdoor wil je kind misschien niet meer of minder drinken.
  • Je melkproductie kan minder worden door alcohol. Als je veel en vaak drinkt, kan je baby hierdoor minder goed groeien.
  • De toeschietreflex kan minder sterk worden. Dit maakt het drinken voor je baby moeilijker.

Wist je dat...?

Vroeger werd gedacht dat bruinbier je melkproductie verhoogt

Heeft je oma je weleens verteld dat bruinbier goed is voor je melkproductie? Dit is een fabel uit de oude doos. Je melkproductie wordt juist minder door de alcohol.

Alcohol en borstvoeding: hoe kan het veilig?

De meest gezonde en makkelijkste keuze is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Dan hoef je er ook niet over na te denken. Maar af en toe een glaasje is best mogelijk als je het op een veilige manier aanpakt.

Het belangrijkste is dat de alcohol in je lichaam weer is afgebroken voordat je gaat voeden. Dit doe je door goed te plannen en niet te voeden als er nog alcohol in je bloed zit. Op deze manier krijgt je baby geen alcohol binnen. Hieronder lees je hoe je dit kan aanpakken.

Voordat je alcohol drinkt

Voordat je een glas alcohol drinkt, is het goed om zeker te zijn van de volgende dingen:

  • Je baby kan uit een fles drinken.
  • Je hebt een voorraad afgekolfde melk in de koelkast, of genoeg kunstvoeding.
  • Je weet wanneer je baby ongeveer wil drinken op een dag.
  • Er is iemand bij je die nuchter is. Alcohol kan zwaar vallen als je een lange tijd niet hebt gedronken.

Wanneer je alcohol drinkt

Als je alcohol drinkt, is het goed om op de volgende punten te letten:

  • Zorg voor genoeg tijd tussen alcohol en voeding. Voed je baby pas na drie uur weer. Houd de tijd goed bij. Dan weet je zeker dat alle alcohol is afgebroken.
  • Drink met mate.Het is slim om het bij één drankje te houden als je je kindje later op de dag weer wil voeden. Soms zit er meer in een glas dan de officiële hoeveelheid van één glas alcohol. Kijk lager in dit artikel bij soorten alcohol om te zien hoeveel ml je per drankje kan drinken.
  • Maak de wachttijd langer bij meer glazen. Als je wel meer hebt gedronken duurt het langer voor de alcohol is afgebroken. Wacht net zolang met voeden tot je zeker weet dat alle alcohol je lijf verlaten heeft.
  • Zet een wekker in je telefoon. Het kan lastig zijn om te onthouden wanneer de tijd nu om is, zeker als je een glaasje op hebt. Een herinnering in je telefoon kan je hierbij helpen. Start pas met timen wanneer je drankje op is.
  • Leg je hongerige baby niet aan als de wachttijd nog niet om is. Heeft je kindje eerder trek? Geef je baby dan afgekolfde melk of kunstmelk met een fles. Zo kan je de honger stillen zonder dat je kleine risico loopt.
  • Gebruik gekolfde melk met alcohol erin niet. Moet je kolven binnen de tijd dat er nog alcohol in je lijf zit? Dit kan gerust, maar gooi die melk dan wel weg. De alcohol die in deze melk zit, wordt buiten jouw lichaam niet meer afgebroken.

Nadat je alcohol op hebt

Bedenk dat alcohol ook invloed heeft op jou. Zeker wanneer je het niet meer gewend bent, kan het sterker binnenkomen dan voor je zwangerschap. Het is goed om op de volgende dingen te letten:

  • Zorg voor back-up. Voel je de alcohol heel erg of ben je niet lekker geworden? Regel dan dat een nuchtere persoon de zorg voor je baby van je over kan nemen.
  • Slaap niet samen met je kind na alcohol. Wanneer je gedronken hebt, kan je beter niet samen slapen in bed. Dit is niet veilig, omdat je op je baby kan gaan liggen. Door de alcohol ben je minder alert en word je mogelijk minder makkelijk wakker.
  • Ga over op alcoholvrije drankjes. Heb je na je alcoholische drankje toch nog zin in de smaak van alcohol? Neem dan een drankje dat 0.0 is of maak een lekkere mocktail. Er is steeds meer keuze in alcoholvrije drankjes en ze zijn vaak net zo lekker.

Wist je dat...?

Niks kan de afbraak van alcohol sneller laten gaan

Water of koffie drinken? Kolven? Sporten? Sommige mensen denken dat je lichaam de alcohol hierdoor sneller afbreekt. Helaas, dit is niet waar. Alcohol kan op geen enkele manier sneller worden afgebroken. Je zal de tijd uit moeten zitten.

Soorten alcohol

Er zijn veel verschillende soorten alcoholische drank. In elk drankje zit een andere hoeveelheid alcohol. Daarom is de hoeveelheid drank die in een glas zit vaak verschillend. Wil je zeker wil weten dat je één glas alcohol drinkt? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid (het aantal ml). Hieronder vind je de hoeveelheid per drankje:

  • 1 glas bier met 5% alcohol = 250 ml
  • 1 glas wijn met 12,5 % alcohol = 100 ml
  • 1 glas sterke drank met 35 % alcohol = 35 ml

Thuis kan je dit makkelijk in de gaten houden. Buiten de deur kan dat lastig zijn. Daarom is het goed om het bij één glas te houden.

Alcohol in gerechten

Ben je gek op toetjes? Wees dan voorzichtig. In koude gerechten, zoals tiramisu en scroppino zit meestal alcohol. Ook in sommige warme gerechten kan alcohol zitten. Vaak is de meeste alcohol dan wel vervlogen, maar er kan altijd een kleine hoeveelheid in blijven zitten.

Als een gerecht bijvoorbeeld twee uur gestoofd is, zit er vaak nog 10 procent alcohol in. Als je een gerecht zo’n 15 minuten kookt, kan er wel nog 40 procent alcohol in zitten. Bij flamberen blijft er zelfs 75 procent van de alcohol in het gerecht over. Ga je uit eten en twijfel je hierover? Dan is het goed om na te vragen of er in het gerecht van je keuze alcohol zit.

Alcohol in de eerste maanden

In de eerste paar maanden na je bevalling is het slim om niet te drinken. Je baby is dan nog erg klein en drinkt veel en vaak bij jou. Er is in deze periode nog geen regelmaat in de voedingen. Pauzes van twee tot drie uur zijn er nog niet altijd. Je weet dus niet precies wanneer je baby wil drinken. Alcohol drinken is dan niet handig. Daarnaast is jouw lichaam nog aan het herstellen van de bevalling. Je kan alcoholische dranken dan beter nog even laten staan.

Moeite met stoppen?

Vind je het lastig om met alcohol om te gaan? Of wil je graag stoppen, maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met je arts. Ook kan je hulp zoeken op de site van het Trimbos instituut.

Auteur Eline de Wit