Tiramisu eten als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kan je sommige producten beter niet eten. Er zitten mogelijk bacteriën in die gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Kan je veilig tiramisu eten als je zwanger bent?

Tiramisu als je zwanger bent

Tiramisu kan je soms veilig eten als je zwanger bent. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor alcoholvrije tiramisu die je in de supermarkt koopt. In deze tiramisu zit geen rauw ei, in tegenstelling tot zelfgemaakte tiramisu. Alcohol en rauw ei kan je tijdens je zwangerschap beter vermijden. Ook van koffie kan je beter niet te veel binnenkrijgen.

Alcohol tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het beter om geen alcohol binnen te krijgen. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je ongeboren kindje en tot een miskraam leiden. Ook kan alcohol het foetaal alcohol syndroom (FAS) veroorzaken. Dit syndroom zorgt voor een laag geboortegewicht, vertraagde groei en voor gezichts- en hersenafwijkingen bij je kindje. Ook wanneer je een klein beetje alcohol gebruikt, kan FAS ontstaan.

Rauw ei tijdens je zwangerschap

Rauw ei kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap. Hierin zit mogelijk de schadelijke listeria bacterie. Wanneer je hiermee besmet raakt, kan dit voor vroeggeboorte of een miskraam zorgen. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Toch is het beter om geen producten met rauw ei te eten.

Ook kan in rauw ei de salmonellabacterie zitten. Wanneer je hiermee besmet raakt, kan dit zorgen voor klachten zoals buikpijn, koorts en diarree. Hoge koorts en uitdroging door diarree kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Ook daarom is het verstandig om rauw ei te vermijden als je zwanger bent.

In tiramisu die je in de supermarkt koopt, zit gepasteuriseerd ei. Dit ei is verhit, waardoor bacteriën gedood zijn. Voor de listeria- en salmonellabacterie hoef je in supermarkt-tiramisu dus niet bang te zijn. Wel is het goed om voor de zekerheid te controleren of er inderdaad geen rauw ei in de tiramisu zit. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Mascarpone en zwanger

Een ander ingrediënt dat gebruikt wordt in tiramisu is mascarpone. Dit kan je gerust eten als je zwanger bent. De melk waarvan mascarpone gemaakt wordt, wordt in Nederland gepasteuriseerd. Hierin kan dus niet de listeria bacterie zitten.

Eet je tiramisu zonder verpakking, bijvoorbeeld op vakantie in Italië? Vraag dan na of de mascarpone die erin zit, gemaakt is van rauwe melk. In dat geval kan je de tiramisu als je zwanger bent beter laten staan.

Koffie en zwanger

Bij het maken van tiramisu wordt vaak koffie gebruikt. Als je zwanger bent, is het beter om niet meer dan een tot twee kopjes koffie per dag te drinken. In één portie tiramisu zit nog geen half kopje koffie. Zolang je er maximaal één kopje koffie bij drinkt, hoef je je hier dus geen zorgen om te maken.

Veilig tiramisu eten als je zwanger bent

Alcoholvrije tiramisu uit de supermarkt kan je veilig eten. Maar wat als je zin hebt om zelf tiramisu te maken als je zwanger bent? Met wat aanpassingen kan je toch een zwangerproof tiramisu op tafel zetten. Laat de alcohol weg en gebruik slagroom in plaats van rauw ei. Als je wil kan je de koffie die erin zit vervangen door cafeïnevrije koffie. Zo geniet je toch veilig van zelfgemaakte tiramisu als je zwanger bent.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app