22 weken zwanger

Hoofdhaartjes en vreemde dromen

De ontwikkeling van de embryo na 22 weken zwanger

In week 22 van je zwangerschap groeien de eerste haren op het hoofd van je baby. Ook krijgt je kleine gezichtshaar. Wees gerust: geen baard of snor, maar ieniemienie wimpertjes. Jij kan last hebben van vreemde dromen of nachtmerries. Dit is niet gek: ze verwerken je zorgen en angsten!

Je baby is zo groot als een..

27,9 cm 460 gram
  • zo groot als een koolraap
  • zo zwaar als een voetbal
  • hoort jouw hart kloppen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 22 en 28 mei
  • 154 tot 160 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 22 van je zwangerschap

In week 22 van je zwangerschap vindt de groei voornamelijk plaats op het lieve hoofdje van je baby. Hier verschijnt zijn eerste kapsel. Welke kleur haar zal hij krijgen? Ook op de plek van zijn wenkbrauwen groeien haren en bij zijn ogen zitten minuscule wimpers. Wacht maar tot hij daarmee wappert! Je verdrinkt in die enorme kijkers als je hem eenmaal in armen hebt…

Dit zijn trouwens niet de enige haren. Het hele lichaam van je baby is na 22 weken zwangerschap nog steeds bedekt met een vacht van donshaar die hem warm houdt. Maak je geen zorgen, je zal niet bevallen van een harige baby. Zodra je kleine wat meer babyvet heeft, beschermt dat hem voldoende tegen de kou en neemt hij afscheid van zijn donzen pakje. Sommige baby’s worden wel geboren met een restje dons op hun lijf, maar dit verdwijnt meestal vanzelf. Dit zie je vooral bij te vroeg geboren baby’s.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in week 22 van je zwangerschap

Vrouw van 22 weken zwanger heeft heftige dromen

Ben je voor de zoveelste keer ’s nachts je baby vergeten in het bushokje? Niet handig natuurlijk, maar het is in deze fase van je zwangerschap helemaal niet gek als je rare dromen (of liever gezegd: nachtmerries) hebt. Je hoeft hierdoor niet te twijfelen of je wel klaar bent voor een kind en het ouderschap. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar! De dromen verwerken namelijk je angsten, zodat jij juist voorbereid bent op deze nieuwe periode in je leven.

Tijdens je zwangerschap lijkt het alsof er altijd ‘iets’ rond eten is. De misselijkheid uit het eerste trimester heeft plaatsgemaakt voor vreetbuien in het tweede trimester. En dan is er nog de vraag wat je allemaal wel en wat je beter niet kan eten, maar dat is niet het enige. Voedsel lijkt nu soms te branden in je maag, zelfs zonder sambal of rode pepers. Brandend maagzuur is een vervelende zwangerschapskwaal, waar je tot het eind van je zwangerschap last van kan hebben. Langzaam eten, goed kauwen en vaker kleine hoeveelheden eten, in plaats van drie grote maaltijden, kunnen de klachten verminderen.

Over eten gesproken: heb jij al nagedacht over de voeding voor je baby? Ga je borstvoeding of flesvoeding geven? Het is verstandig je nu alvast in te lezen en een bewuste keuze te maken.

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 22 weken zwanger >>

Zwangere vrouw draagt positiekleding voor het najaar

Hippe kleding voor jou!

In samenwerking met Bellyfashion.nl

Stop met zoeken. Bij Bellyfashion shop je echt leuke kleding voor je bolle buik. Bestel online of ga gezellig naar de winkel in Zoetermeer. Heb je online hulp nodig? Gewoon even appen, dan krijg je persoonlijk advies.

Vind positiekleding

Tip bij 22 weken zwanger

Vader heeft pasgeboren baby erkend en houdt hem liefdevol vast

Ben je niet getrouwd met de vader van je kind? Dan wordt hij pas officieel de vader als hij jullie baby erkent. Wanneer jullie gezin bestaat uit twee moeders of twee vaders, dan kunnen jullie het kindje erkennen na goedkeuring door de biologische moeder. Door je baby te erkennen, ontstaat er een juridische band tussen jou en je kindje. Je bent dan wettelijk verplicht kleine te verzorgen en onderhouden. Ook heeft hij dan recht op een eventuele erfenis wanneer jij komt te overlijden.

Volgende week

23 weken zwanger

Je baby een beter gehoor, jij een zwangerschapsmasker

Naar 23 weken zwanger