22 weken zwanger

Zintuigen en vreemde dromen

Doordat je baby's zintuigen steeds beter werken, leert hij de wereld stukje bij beetje kennen. Na 22 weken zwangerschap blijft jouw wereld juist veranderen. Waar komen die vreemde dromen de laatste tijd toch vandaan?

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 22 weken zwanger zo groot als een papaya
27,9 cm 460 gram
  • zo groot als een papaya
  • zo zwaar als een voetbal
  • hoort jouw hart kloppen

Je bent nu..

Je buik na 22 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 20 en 26 november
  • 154 tot 160 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 22 van je zwangerschap

De zintuigen van je baby werken met de week beter. Hij hoort je hart kloppen en het bloed door je lichaam suizen. Met zijn handen begint hij zijn nu nog kleine wereld te ontdekken. Hij houdt de navelstreng vast en voelt aan zijn gezicht. Ook licht en donker kan hij steeds beter onderscheiden. Aangezien het vruchtwater een beetje de smaak aanneemt van wat jij hebt gegeten, proeft hij dit bij het inslikken ervan.

Het gezichtje van je baby wordt met de week menselijker. Zijn wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker herkenbaar. Onder het tandvlees ontwikkelen de tanden zich verder. Als hij dan ook zijn duim in zijn mond doet en daarop begint te zuigen zou je bijna denken dat hij klaar is om geboren te worden. Maar laat je niet misleiden, hij moet nog flink groeien voor hij klaar is voor de wereld buiten je baarmoeder.

Jij in week 22 van je zwangerschap

22 weken zwanger en een nachtmerrie

Ben je voor de vierde dag op rij je baby vergeten in het bushokje? Niet handig natuurlijk, maar het is in deze fase van de zwangerschap niet vreemd als je rare dromen (of beter: nachtmerries) hebt. Het is echter niet nodig om hierdoor te gaan twijfelen of je wel klaar bent voor een kind. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar! Deze dromen verwerken namelijk je angsten, zodat jij hier juist op bent voorbereid.

Tijdens je zwangerschap lijkt het alsof er altijd ‘iets’ is rond eten. De misselijkheid uit het eerste trimester heeft plaatsgemaakt voor vreetbuien in het tweede trimester, maar dat is niet het enige. Je voedsel lijkt nu soms te branden in je maag. Zelfs zonder sambal of rode pepers. Brandend maagzuur is een vervelende zwangerschapskwaal, waar je tot het eind last van kan houden. Langzaam eten en goed kauwen kunnen de klachten verminderen. Net als het vaker eten van kleinere hoeveelheden, in plaats van 3 grote maaltijden. Probeer bij klachten ook pittig eten te vermijden.

Over eten gesproken: heb jij al nagedacht over borstvoeding? Het is verstandig je nu alvast in te lezen en een bewuste keuze te maken.

22 weken zwanger, gratis babydozen

Gratis babydozen en -producten

Heb jij al een gratis babydoos aangevraagd? Zo niet, bekijk de pagina met gratis babydozen en andere gratis babyproducten. De dozen zitten vol met leuke en handige spulletjes en zijn dus nog gratis ook!

Bekijk gratis babydozen

Tip bij 22 weken zwanger

Erkenning kind

Ben jij niet getrouwd met de vader van het kind? Dan wordt hij pas officieel vader als hij het kind ook erkent. Hierdoor ontstaat er een juridische band tussen de vader en het kind. Het gevolg hiervan is dat de vader verplicht is het kind te onderhouden en dat het kind bij overlijden van de vader recht heeft op een erfenis. Lees meer informatie over erkenning.

Volgende week

23 weken zwanger

Steeds beter gehoor en zwangerschapsmasker

Naar 23 weken zwanger