Baby heeft laagje lanugo haar op rug

Tijdens je zwangerschap groeit er een donslaagje op het lichaam van je baby. Dit eerste haar heet lanugo. Het verdwijnt meestal weer tijdens je derde trimester. Toch worden sommige baby’s ermee geboren. Wat is lanugo precies? En wat is de functie ervan?

Wat is lanugo?

Lanugo is het eerste haar dat uit de haarzakjes van je baby groeit. Haarzakjes zitten over het hele lichaam, ook bij jou. Bij je baby beginnen hieruit donshaartjes te groeien wanneer je zo’n 14 weken zwanger bent. De haartjes zitten over het hele lichaam van je ongeboren kindje. Na ongeveer 30 weken zwangerschap valt lanugo vaak uit. De meeste baby’s worden dan ook zonder deze eerste haartjes geboren.

Wist je dat…
Het woord lanugo afstamt van het Latijnse woord ‘lana’, dat wol betekent? Je kan dit eerste haar dus zien als een wollig laagje dat je kleine lekker warm houdt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Lanugo tijdens de zwangerschap

Aan het begin van het tweede trimester begint een dun laagje fijne haren te groeien op de huid van je baby. Het lanugo groeit eerst op zijn voorhoofd en rond zijn wenkbrauwen en neus. Daarna groeit het op steeds meer plekken, totdat zijn hele lichaam ermee bedekt is. Dit laagje haar zit er niet zomaar. Het heeft verschillende functies. Het houdt bijvoorbeeld huidsmeer vast en zorgt ervoor dat je baby lekker warm blijft. Ook helpt het je baby bij de ontwikkeling van zijn darmen.

Huidsmeer vasthouden

Je kan lanugo zien als een soort klittenband. Dankzij dit laagje haar blijft vernix beter plakken op de huid van je ongeboren kindje. Vernix is de witte, vettige laag huidsmeer die vaak op de huid van je pasgeboren baby zit. Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap bedekt dit de huid van je baby.

Vernix voorkomt dat de huid van je kindje uitdroogt door het vruchtwater. En tijdens de bevalling kan het je baby als een soort natuurlijk glijmiddel door het geboortekanaal helpen. Ook vermoeden onderzoekers dat vernix ervoor zorgt dat je baby beter warm blijft na de bevalling. Daarnaast werkt het na de geboorte als een soort voedende crème die het kwetsbare huidje van je baby beschermt.

Je kindje warm houden

De ontwikkeling van je baby in de baarmoeder gaat razendsnel. Toch duurt het even voordat hij wat vet op zijn lichaam krijgt. Pas rond week 30 van je zwangerschap begint hij een laagje vet te ontwikkelen. Tot die tijd is het lastig voor hem om zichzelf warm te houden. Het laagje donshaar helpt hem hierbij.

Wanneer je kindje wat vetkussentjes heeft gekweekt, houden deze hem lekker warm. De lanugo is dan niet meer nodig. Vanaf week 30 begint je baby de fijne haartjes daarom langzaam te verliezen. Ze komen terecht in het vruchtwater waarin je baby drijft.

Ontwikkeling van de darmen

Je baby slikt regelmatig wat vruchtwater in. Hier kunnen vanaf week 30 dus lanugoharen bij zitten. Deze hopen zich op in het maagdarmkanaal samen met andere afvalstoffen, zoals dode huidcellen. Dit ‘afval’ prikkelt de darmen en zet ze in beweging. Hierdoor komt het maken van de ontlasting van je kindje op gang. Hij spaart dit op en bij zijn eerste poepluier komt het eruit.

Lanugo bij baby na de geboorte

De kans is groot dat het laagje haar rond 36 weken zwangerschap is verdwenen bij je baby. Hiervoor komt nesthaar in de plaats. Dit haar groeit vooral op zijn hoofd en niet over zijn hele lichaam. De meeste baby’s worden hiermee geboren. Lanugo verdwijnt bij de ene baby sneller dan bij de andere. Ongeveer 30 procent van de baby’s heeft bij de geboorte nog wat van dit donshaar op zijn lichaam. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Binnen een paar weken is het meestal verdwenen.

Wordt je kindje te vroeg geboren? Dan is de kans groter dat zijn lichaam nog bedekt is met lanugo. Hoe eerder je baby geboren wordt, hoe groter deze kans. De hoeveelheid lanugo op het lichaam van je baby is het grootst rond 28 weken zwangerschap. Tussen de 33 weken en 36 weken neemt deze hoeveelheid het snelst af. Wordt je te vroeg geboren baby met lanugo geboren? Dan kan het wat langer duren voor dit verdwenen is, tot een paar maanden na de geboorte.

Lanugo op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd kan lanugo op het lichaam verschijnen. Dit komt niet vaak voor en heeft meestal een medische oorzaak. Bij mensen met een extreem laag vetgehalte kan lanugo helpen om het lichaam warm te houden. Ook bij de darmziekte coeliakie en sommige vormen van kanker kan een laag donshaar ontstaan.

Is je kindje al wat ouder, ontdek je donshaar op zijn lichaam en maak je je hier zorgen om? Dan is het verstandig om dit aan de huisarts of een arts van het consultatiebureau te laten zien. Deze kan onderzoeken of er meer aan de hand is.

Tips bij lanugo

Wordt jouw kindje geboren met een laagje donshaar? Dan is het goed om de volgende dingen te bedenken.

  • Lanugo bij je pasgeboren baby is heel normaal. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Het is geen teken dat er iets mis is met je kindje.
  • Gebruik geen producten om het weg te halen. Probeer lanugo niet weg te halen met bijvoorbeeld ontharingscrème. Dit kan de huid van je baby beschadigen. De haartjes verdwijnen vanzelf, hier hoef je niets voor te doen.
  • Wees geduldig. Na een paar weken tot een paar maanden is de lanugo van het lichaam van je baby verdwenen. Is dit niet zo? Vraag dan je huisarts of een arts op het consultatiebureau om er even naar te kijken.

Bron hoofdfoto: FotoLot