36 weken zwanger

Minder kortademig, vaker plassen

Week 36 baby is zo groot als krop Romaine sla
Romeinse sla
Je baby bij 36 weken
47,2 cm
36 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Weinig ruimte

    Het wordt erg krap in je baarmoeder. Daarom is de kans groot dat je baby nu in de achterhoofdsligging ligt.

  • Tijd voor indalen

    Als je kindje nog niet is ingedaald, gaat dat waarschijnlijk snel gebeuren. Dit kan voor indalingsweeën zorgen.

  • Toiletbezoekjes

    Is je baby ingedaald? Dan geeft dit flinke druk op je blaas. Naar de wc rennen is je nieuwe sport.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 17 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Romeinse sla

Week-36-baby-zo-groot-als-krop-romaine-sla
Gewicht

2468 gram

Lengte

47,2 cm

Je baby bij 36 weken zwanger

De ruimte in je baarmoeder wordt nu wel erg klein. Daarom neemt je baby een houding aan die hierbij prettig is. Meestal is dit de achterhoofdsligging. Dit is de meest natuurlijke ligging voor de geboorte. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je kindje nog zelf kan draaien. Ligt je baby in een stuitligging (dus met de stuit naar beneden)? Dan kan een getrainde verloskundige je kindje van buitenaf proberen te draaien.

Je baby kan al vanaf week 30 beginnen met indalen. Toch is het ook mogelijk dat dit pas vlak voor de bevalling gebeurt. Rond week 36 van je zwangerschap is de kans wel groot dat je baby ingedaald is, of hier nu mee begint. Indalen betekent dat je baby tot diep in je bekken zakt. Meestal past het hoofd van een baby mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste baby’s automatisch met het hoofd naar beneden gaan liggen.

3d baby bij 36 weken
24Baby.nl

Welke babyfoon kan je het beste kopen?

Ben je er nog niet helemaal over uit wat voor jou de beste babyfoon is? Wij hebben de populairste babyfoons van bekende merken voor jou op een rijtje gezet en helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Lees meer

Jij bij 36 weken zwangerschap

Het indalen van je baby gaat zo langzaam dat je er waarschijnlijk niets van merkt. Toch is het mogelijk dat je indalingsweeën voelt. Deze duren korter dan echte weeën en zorgen niet voor ontsluiting. Is dit niet je eerste kindje? Dan is het goed mogelijk dat je baby pas vlak voor de bevalling indaalt. Als je baby is ingedaald, kan dit voor wat opluchting zorgen. Je longen krijgen weer wat meer ruimte en jij krijgt dus meer lucht. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook minder last van maagzuur.

Helaas staan hier andere ongemakken tegenover. Je moet bijvoorbeeld nog vaker plassen. Omdat je baby lager ligt, wordt de druk op je blaas groter. Daardoor heeft je blaas minder ruimte om uit te zetten. Resultaat: hij zit sneller vol. Ook lopen gaat minder makkelijk en je kan een onprettige druk op je vagina voelen. Gelukkig is het nog maar even volhouden. Aan het eind van deze week is je baby voldragen. Dit betekent dat de bevalling dan ieder moment kan beginnen.

Na 36 weken zwangerschap mag je volgens de wet niet meer werken. Of je nu wil of niet, je moet met zwangerschapsverlof. Hier heb je vast geen probleem mee in deze fase. Verveel je je? Met deze tips kom je de tijd wel door.

Je buik bij 36 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 36 weken zwanger >>

36 weken zwanger buik
36 weken zwangere buik
buik 36 weken zwanger
buik 36 weken zwanger

Luister de podcast

36 weken zwanger

Jij als partner bij 36 weken zwanger

Wist je dat een kind tot het twaalfde jaar meer dan €50.000 kost? Daar krijg je natuurlijk een heleboel voor terug. Toch is het fijn als je voorbereid bent op deze kosten. Open daarom nu alvast een spaarrekening voor je baby. Zo kunnen jullie al vroeg beginnen met sparen. Je kan ook nadenken over beleggen. Op deze manieren geef je je kind wat extra’s mee voor later.

Zwangerschapssymptomen

Tip

Ontdek de verschillende fases van een bevalling

Iedere bevalling is uniek en je weet van tevoren niet hoe die van jou zal verlopen. Toch kan je hier al een beeld van krijgen door te ontdekken uit welke fases een bevalling bestaat. De eerste fase begint met lichte weeën en de vijfde en laatste fase eindigt in het eerste uur met je baby. Als je hier nu over leest, herken je ze straks beter. Lees alles over de vijf fases van een bevalling >>

Zwanger zijn is...

Jezelf iedere ochtend uit bed rollen


Quiz

Wat zijn Braxton-Hicks contracties?


Volgende week

37 weken zwanger

Voldragen en angstige dromen

37 weken zwanger
37