vader wil beleggen voor zijn kinderen

Beleggen kan een manier zijn om je vermogen te laten groeien, waardoor je je kindje wat extra mee kan geven voor later. Weet je niet waar je moet beginnen en hoe het precies werkt? Dit zijn de belangrijkste zaken op een rij!

Wat is beleggen?

Met een belegging investeer je je eigen geld in beleggingsproducten. Het doel is dan om hier later winst uit te halen. Zo kan je bijvoorbeeld aandelen kopen, maar ook beleggingsfondsen en staatsobligaties.

Of je winst maakt en hoeveel, is afhankelijk van de koers. Deze bepaalt hoeveel een beleggingsproduct waard is. Zijn je beleggingen meer waard geworden op het moment dat je ze verkoopt? Dan heb je winst gemaakt. Zijn ze in waarde gedaald? Dan lijd je verlies.

Rekenvoorbeeld

Stel, je investeert €10 in een beleggingsfonds. Na twee jaar blijkt dat de koers goed is. Het fonds is nu dubbel zoveel waard. Je kan dan je belegging verkopen voor €20. In totaal heb je dan €10 winst gemaakt.

Blijkt uit de koers dat je belegging nog maar €8 waard is? Dan lijd je met de verkoop €2 verlies.

Waarom beleggen?

Geld investeren kan op lange termijn zorgen voor meer geld dan sparen, omdat de spaarrentes momenteel erg laag zijn. Het is wel goed om te beseffen dat beleggen heel anders is dan sparen. Je loopt meer risico, want je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Wil je je kindje wat extra geld meegeven voor later? Dan is beleggen misschien een goede keuze. Het kan namelijk een mooie manier zijn om extra geld opzij te leggen voor een rijbewijs, een studie of een mooie reis.

Voor- en nadelen

Beleggen heeft verschillende voor- en nadelen. Voordat je ermee begint, is het goed om hierover na te denken.

Voordelen Nadelen
Je kan er winst mee maken. Als je met succes belegt, heb je mogelijk na een tijd een leuk extraatje op je rekening, of op die van je kindje. Beleggen is niet zonder risico: je kan een deel van je inleg verliezen. Je weet dus niet zeker dat het geld dat je erin stopt, later weer op je rekening staat.
Wil je beleggen, maar weet je niet precies waarin en hoe? begeleid beleggen maakt het je makkelijk, met online begeleiding. Je kiest zelf je doel, de looptijd en hoeveel je inlegt. Je betaalt bij de meeste beleggingsproducten servicekosten en lopende kosten voor je beleggingen. Hoeveel is afhankelijk van het product, je fonds en de waarde van je belegging.
Je kan met kleine bedragen beginnen, al vanaf €50.

Is investeren iets voor mij?

Of beleggen iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke (financiële) situatie. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je geld over en kan je het belegde geld ‘missen’? Het is aan te raden om nog een buffer te hebben voor onvoorziene kosten, naast het geld dat je wilt inleggen. Stel dat je koelkast kapotgaat, dan wil je die wel kunnen vervangen.
  • Wat is je beleggingsdoel? Maak voor jezelf duidelijk waarvoor je vermogen wil opbouwen en binnen hoeveel tijd je het bedrag bij elkaar wilt hebben. Zo kan je beter beoordelen of je doelbedrag realistisch is.
  • Kan je omgaan met het idee dat je het ingelegde geld kan verliezen? Wees jezelf ervan bewust dat beleggingen risico’s met zich meebrengt. Je kan dus (een deel van) je inleg verliezen. Daarom is het aan te raden om nog een buffer te hebben naast het geld dat je wilt investeren. Je wil geen stress krijgen van je beleggingen.
  • Hoeveel tijd wil je investeren in beleggen? Heb je tijd om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en bezig te zijn met beleggen? Denk hierover na voordat je een beleggingsvorm kiest.

Beginnen met beleggen

Heb je besloten dat je wilt beginnen met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begrijpelijk! Als eerste stap kan je het beste een afspraak maken met een adviseur, waarin je jouw wensen en doelen kan bespreken. Dit gesprek kan eventueel telefonisch, als dat je voorkeur heeft.

Begin je net met beleggen? Zorg dat je voldoende weet over het product dat je kiest en beleg alleen met geld dat je over hebt. Lees je goed in en laat je adviseren door een expert. Je kan ook starten door sparen en beleggingen te combineren. Heb je bijvoorbeeld €200 over per maand? Dan kan je €100 op je spaarrekening zetten en met €100 investeren.

Tips voor beleggen

  • Beleg alleen met spaargeld dat je echt kan missen. Zet eerst een buffer opzij om onverwachte kosten op te vangen. Heb je daarna nog geld over? Gebruik dan alleen dat bedrag om te beleggen.
  • Ken de risico’s. Houd in je achterhoofd dat er altijd een kans bestaat dat je (een deel van) je inleg kwijt kan raken.
  • Beleg met een doel. Dit houdt het overzichtelijk, interessant en zo weet je waar je het voor doet.
  • Kies voor de lange termijn. De waarde van je beleggingen verandert continu. Het verleden leert ons echter dat de kans op een positief resultaat het grootst is als je beleggingen voor langere tijd aanhoudt. Daarnaast bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.
  • Laat je goed informeren. Informeer naar de mogelijkheden en vraag om hulp als je net begint.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen.