In samenwerking met logo ABNAMRO
vader wil beleggen voor zijn kinderen

Beleggen kan een manier zijn om je vermogen te laten groeien, waardoor je je kindje wat extra mee kan geven voor later. Weet je niet waar je moet beginnen en hoe het precies werkt? Dit zijn de belangrijkste zaken op een rij!

Wat is beleggen?

Met beleggen investeer je je eigen geld in beleggingsproducten, met als doel hier op een later moment winst uit te halen. Zo kan je bijvoorbeeld aandelen kopen, maar ook beleggingsfondsen en staatsobligaties.

Of en met hoeveel winst je ze later verkoopt, is afhankelijk van de desbetreffende koers. Zijn je beleggingen meer waard geworden op het moment dat je ze verkoopt? Dan heb je winst gemaakt. Zijn ze in waarde gedaald? Dan lijd je helaas verlies.

vader met kindje wil begeleid beleggen

Begin met Begeleid Beleggen

Heb je nog geen ervaring met beleggen? Dan kan je kiezen voor ‘Begeleid Beleggen’. Jij bepaalt je inleg en doelbedrag, en kiest zelf een Profielfonds. Zo heb je invloed op het risico dat je neemt.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan je inleg verliezen.

Meer informatie >

Waarom beleggen?

Geld beleggen kan op langere termijn meer opleveren dan sparen, omdat de spaarrentes momenteel erg laag zijn. Het is wel goed om je te beseffen dat beleggen en sparen twee totaal verschillende dingen zijn. Met beleggen loop je meer risico, je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Voor ouders die hun kindje iets willen meegeven voor later is beleggen mogelijk interessant. Het kan namelijk een mooie manier zijn om extra geld opzij te leggen voor een rijbewijs, het studeren of een mooie reis.

Voor- en nadelen van beleggen

Beleggen heeft verschillende voor- en nadelen. Voordat je ermee begint, is het goed om je hiervan bewust te zijn.

Voordelen Nadelen
Je kan er mooie rendementen mee behalen. Als je met succes belegt, heb je mogelijk na een tijd een leuk extraatje op je rekening, of op die van je kindje. Beleggen is niet zonder risico: je kan een deel van je inleg verliezen. Je hebt dus geen garantie dat het geld dat je erin stopt, ook later weer op je rekening staat.
Wil je beleggen, maar weet je niet precies waarin en hoe? Begeleid Beleggen maakt het je makkelijk, met online begeleiding. Je kiest zelf je doel, hoe lang je wil beleggen en hoeveel je inlegt. Je betaalt bij de meeste beleggingsproducten servicekosten en lopende kosten om te beleggen. Hoeveel is afhankelijk van het product, je fonds en de waarde van je belegging.
Je kan met kleine bedragen beginnen, al vanaf €50.
Je kan stoppen wanneer je wilt. Na verkoop van je beleggingsproduct, is je tegoed bij ABN AMRO direct beschikbaar en kan je het naar je betaalrekening terugstorten.

Wist je dat…?
… er veel misverstanden zijn over beleggen? De zes grootste misverstanden over beleggen, lees je hier.

Is beleggen iets voor mij?

Of beleggen iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke (financiële) situatie. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je geld over en kan je het belegde geld ‘missen’? Het is aan te raden om nog een buffer te hebben voor onvoorziene kosten, naast het geld dat je wilt beleggen.
  • Wat is je beleggingsdoel? Maak voor jezelf duidelijk waarvoor je wilt beleggen en binnen hoeveel tijd je het bedrag bij elkaar wilt hebben. Zo kan je beter beoordelen of je doelbedrag realistisch is.
  • Kan je omgaan met het idee dat je het ingelegde geld kan verliezen? Wees jezelf ervan bewust dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je kan dus (een deel van) je inleg verliezen. Daarom is het aan te raden om nog een buffer te hebben naast het geld dat je wilt beleggen.
  • Hoeveel tijd wil je investeren in beleggen? Heb je tijd om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en bezig te zijn met beleggen? Denk hierover na voordat je een beleggingsvorm kiest.

TIP: Doe de keuzetest en ontdek binnen 1 minuut of beleggen bij je past, en zo ja, welke beleggingsvorm het beste bij jouw situatie past.

Beginnen met beleggen

Heb je besloten dat je wilt beginnen met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begrijpelijk! Als eerste stap kan je het beste een afspraak maken met een adviseur, waarin je jouw wensen en doelen kan bespreken. Dit gesprek kan eventueel telefonisch of met Beeldbankieren, als dat je voorkeur heeft.

Begin je net met beleggen? Zorg dat je voldoende weet over het product dat je kiest en beleg alleen met geld dat je over hebt. Je kan ook starten door sparen en beleggen te combineren. Heb je bijvoorbeeld €200 over per maand? Dan kan je €100 op je spaarrekening zetten en met €100 beleggen.

Tips voor beleggen

  • Beleg alleen met spaargeld dat je echt kan missen. Zet eerst een buffer opzij om onverwachte kosten op te vangen. Heb je daarna nog geld over? Gebruik dan alleen dat bedrag om te beleggen.
  • Ken de risico’s. Houd in je achterhoofd dat er altijd een kans bestaat dat je (een deel van) je inleg kwijt kan raken.
  • Beleg met een doel. Dit houdt het beleggen overzichtelijk, interessant en zo weet je waar je het voor doet.
  • Kies voor de lange termijn. De waarde van je beleggingen verandert continu. Het verleden leert ons echter dat de kans op een positief resultaat het grootst is als je beleggingen voor langere tijd aanhoudt. Daarnaast bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.
  • Laat je goed informeren. Informeer naar de mogelijkheden en vraag om hulp als je net begint.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app