15 weken zwanger

Meer haar én meer kilo’s

Week 15 baby is zo groot als appel
Appel
je baby bij 15 weken
9,4 cm
15 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Eerste donsharen

    Je baby krijgt een vachtje van donsharen op het lichaam. Dit houdt je kleine warm en houdt huidsmeer vast.

  • Hallo zwangerschapskilo’s

    De kilo’s vliegen er bij jou nu misschien aan. Wat je ongeveer kan verwachten? Zo’n halve kilogram per week.

  • Nieuwe kwaaltjes

    Nu je in het tweede trimester zit, kan je last krijgen van nieuwe kwaaltjes. Bijvoorbeeld bandenpijn en rugpijn.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Appel

Je baby is na 15 weken zwanger zo groot als een appel
Gewicht

65 gram

Lengte

9,4 cm

Je baby bij 15 weken zwanger

Iedere dag lijkt je baby meer op een mensje. De oren zaten tot nu toe in de nek. Deze week bewegen ze naar de zijkanten van het hoofd. De ogen zijn daar net weg en zitten nu aan de voorkant van het gezicht. Verder worden de botten van de armen en benen harder en steviger. De huid van je baby is bij 15 weken zwangerschap juist erg dun, bijna doorzichtig. Hierdoor zijn de bloedvaten eronder nog goed te zien.

Als je 15 weken zwanger bent, begint je baby donshaar te krijgen. Nu nog vooral op de hoofdhuid. Maar binnenkort groeit over het hele lichaam een donslaag van zachte haartjes. Dit wordt lanugo genoemd. Het laagje houdt je kleine warm. Daarnaast zijn de ogen nu gevoelig voor licht en worden de stembanden van je baby gevormd. Deze kan je kindje na de geboorte meteen gebruiken. En dat zal je als het goed is gelijk horen!

3d baby bij 15 weken
24Baby.nl

Logo Bellyfashion
In samenwerking met Bellyfashion.nl

Past jouw bh nog?

Als je zwanger bent, groeien ook je borsten. Een goede bh is dan heel belangrijk. Bellyfashion heeft voor iedereen een fijne zwangerschapsbh, van sportief tot vrouwelijk in cup A t/m K. Hulp nodig? Gewoon even appen, dan krijg je persoonlijk advies. Of ga shoppen in de winkel in Zoetermeer.

Shop hier

Jij bij 15 weken zwangerschap

Viel de gewichtstoename in het eerste trimester nog mee? Nu gaat het waarschijnlijk een stuk harder. Dat is ook niet zo gek. Je baby wordt groter en groter. Het is voor jou en je baby gezond dat je aankomt. Gemiddeld kom je in het tweede trimester ongeveer een halve kilo per week aan. Wat precies een gezonde gewichtstoename is voor jou, hangt af van je lichaam. Twijfel je over je gewichtstoename of val je zelfs af? Neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Je hebt waarschijnlijk minder last van zwangerschapskwaaltjes. Toch zijn ze nog niet helemaal weg. Je kan er zelfs nieuwe bij krijgen. In het tweede trimester is bandenpijn een veel voorkomende kwaal. Je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Doordat je baarmoeder zwaarder wordt, rekken deze banden uit. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn aan één of aan beide kanten van je buik. De pijn merk je vooral als je van houding wisselt. Herkenbaar? Probeer eens je buikspieren aan te spannen als je van houding verandert. Dit kan helpen. Een speciaal steunbroekje tegen bandenpijn kan ook nuttig zijn.

Je buik bij 15 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 15 weken zwanger >>

15 weken zwangere buik
buik 15 weken zwanger
buikfoto 15 weken zwanger
buikfoto 15 weken zwanger

Luister de podcast

15 weken zwanger

Jij als partner bij 15 weken zwanger

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet, is je baby er. Werk je in loondienst? Als het zover is, heb je recht op meerdere weken geboorteverlof. Dit maakt het mogelijk om tijd door te brengen met je partner en je pasgeboren baby. Zo kan je rustig wennen aan je nieuwe rol als vader of moeder. Weet jij al hoe je dit verlof gaat indelen? Met de verlofplanner kan je de verschillende soorten verlof handig plannen.

To do

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Je partner midden in de nacht wakker maken om chocola voor je te halen


Quiz

Hoeveel gram weegt het extra bloed dat je aanmaakt tijdens je zwangerschap?


Volgende week

16 weken zwanger

Zuigreflex en zwangerschapsgloed

16 weken zwanger
16

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app