De ontwikkeling van de embryo na 15 weken zwanger

15 weken zwanger

Je baby traint hard, maar bij jou vliegen de kilo's eraan
WEEK 14 ZWANGER WEEK 16 ZWANGER

Na 15 weken doet je baby eigenlijk niks anders dan trainen. De hele dag oefent hij, zodat hij straks kan overleven buiten je baarmoeder. Dat hij traint, betekent niet dat jij afvalt. Het tegendeel is zelfs waar, bij jou komen de kilo’s er nu snel bij.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 15 weken zwanger zo groot als een appelLengte 10,1 cm
Gewicht
70 gram
  • zo groot als een appel
  • zo zwaar als krentenbol
  • oefent met ademen, zuigen en slikken

Je bent nu...

Je buik na 15 weken zwanger
Uitgerekend
11 tot 18 juli
  • 99 tot 105 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 15 van je zwangerschap

Iedere dag lijkt je baby meer op een echt mensje. De oren zaten in de nek, maar zijn nu naar de zijkanten van zijn hoofd bewogen. De ogen zijn daar juist net weg en zitten nu aan de voorkant van het gezicht. De botten groeien verder en worden langer. Hoewel er nog niet veel valt te proeven, ontwikkelen ook de smaakpapillen zich. De huid is nog steeds erg dun en doorzichtig, hierdoor blijven de aderen zichtbaar.

Wat doet je baby eigenlijk de gehele dag? Wees maar niet bang dat hij zich verveelt, hij traint namelijk keihard voor het moment dat hij jouw baarmoeder verlaat. Hij oefent met ademen, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij nodig heeft om straks te kunnen overleven. Hij kan inmiddels al zijn gewrichten en ledematen bewegen en doet dit dan ook alsof het een lieve lust is. Aangezien hij nog te klein is zal jij dit nu nog niet voelen, maar dat duurt niet lang meer.

NEGENMAANDENBEURS MET KORTING De Negenmaandenbeurs is the place to be voor o.a. de laatste trends in babyland, stylingstips voor de babykamer, deskundig advies, alles over veiligheid en voeding en nog veel meer. bestel kaarten ➝

Jij in week 15 van je zwangerschap

Vrouw meet omvang buik na 15 weken zwanger

Viel de gewichtstoename in je eerste trimester nog mee? Nu lijkt het waarschijnlijk alsof de kilo’s eraan vliegen. Dat is logisch omdat je baby groter en groter wordt. Het is ook helemaal niet erg aangezien dit gezond is voor jou en je baby. Sterker nog, te weinig gewicht aankomen kan schadelijk zijn. Het is echter ook belangrijk niet te overdrijven. Een gezonde gewichtstoename is afhankelijk van jouw lichaam, je persoonlijke situatie kan je het best met je verloskundige bespreken. Idealiter komen zwangere vrouwen vanaf deze week ongeveer een halve kilo per week aan. Lees de vragen aan en antwoorden van gewichtsconsulente en leefstijlcoach Marjoleine Klapwijk over aankomen tijdens zwangerschap.

In het tweede trimester kan je last krijgen van bandenpijn. Je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Om het toegenomen gewicht van je baarmoeder te dragen worden deze banden uitgerekt. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn aan één of beide zijden van de buik. De pijn is vaak merkbaar wanneer je plotseling van houding wisselt. Door het spannen van je buikspieren kan je de pijn verlichten. Een speciaal steunbroekje tegen bandenpijn kan ook helpen.

Pretecho15-weken-zwanger-geslachtsbepaling-laten-doen-bij-wonder-babies

Kom voor een wonderbaarlijk moment met uw kindje naar Pretecho Studio Wonder Babies in Capelle aan den IJssel voor een 2D, Live HQ 3/4D pretecho en laat het geslacht van uw kindje bepalen vanaf 15 weken.

Meer informatie ➝

Tip bij 15 weken zwanger

Het geslacht is te zien op een echo

15-weken-zwanger-geslachtsbepaling-echo

Fantaseer je al weken of je een jongetje of meisje krijgt en wil je het nu weten? Dan is er goed nieuws. Vanaf volgende week, na ongeveer 16 weken zwangerschap, is het mogelijk om met een echo het geslacht te zien. Je kan dit nu gelijk uitvinden door middel van een pret-echo. Als je nog even geduld hebt krijg je dit waarschijnlijk te horen bij de 20-wekenecho.

ADVERTENTIE
24baby 336x280 vrouw