Zwangere vrouw en dochtertje kunnen baby voelen bewegen in de buik en lachen erom

Trappen, draaien, hikjes... Het is een wonderlijk gevoel om je baby in je buik te voelen bewegen. Een mooie mijlpaal: de eerste keer dat je je kleine voelt! Maar de eerste keer dat jij hem voelt, heeft hij al heel wat rond bewogen.

Vanaf wanneer beweegt de baby?

Vanaf ongeveer 7 weken zwanger begint de foetus met bewegen. In week 7 beginnen de ledematen te groeien. Waar eerst alleen nog maar knopjes zaten, beginnen nu zijn armen en benen vorm te krijgen. Daarmee moet natuurlijk goed worden geoefend en je kleine is dan ook druk bezig om zijn nieuwe ledematen te testen.

Vanaf 10 weken gaat je baby ademhalingsbewegingen oefenen. Je baby zal niet écht ademhalen – de longen zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld – maar hij zal de beweging alvast oefenen. Bij de geboorte zal hij dan instinctief kunnen ademhalen.

Vanaf ongeveer 15 weken zitten alle ledematen en gewrichten waar ze horen te zitten. Je baby is actief aan het rekken, strekken en schoppen om te leren hoe hij alles moet gebruiken.

#29 Hoe slaapt jouw baby straks?

De 50 tips van Nestlé

Wist je dat je kindje vlak na de geboorte hetzelfde slaapritme heeft als in jouw buik? Als je dit weet, kan je je er ook beter op voorbereiden als hij elke avond op hetzelfde tijdstip ontroostbaar is.

Vanaf wanneer kan je zelf de baby voelen?

Het verschilt van vrouw tot vrouw vanaf wanneer je de baby zelf kunt voelen. Bij een eerste zwangerschap kan je meestal vanaf 20 weken de baby voelen bewegen.

Het gevoel is erg moeilijk te omschrijven, en veel vrouwen herkennen het daarom pas met 20 weken of zelfs later. Vlinders, belletjes, kriebels – geen van allen zijn het goede omschrijvingen, en toch kan je er geen andere naam aan geven.

Bij een tweede zwangerschap herken je het gevoel, en zul je daarom waarschijnlijk al eerder bewegingen van je baby opmerken.

Nog niks gevoeld? Even geduld, mama! Voor je het weet voel je je baby elke dag. Vaak zal je de bewegingen voelen als jij rust neemt. Als je even op de bank gaat zitten of op bed gaat liggen – de baby is vaak (maar niet altijd en niet bij iedereen…) het actiefst vlak voor je gaat slapen of als je opstaat. Doe het dus lekker rustig aan als je je baby wilt voelen, de kans is dan groter dat je de bewegingen van je baby opmerkt.

Wanneer kunnen anderen de baby voelen?

Vanaf het moment dat jij aangeeft dat je de baby hebt gevoeld, zullen anderen steeds vaker aan je buik gaan zitten – beetje irritant, maar wel begrijpelijk. Het is tenslotte iets heel bijzonders om die baby van buitenaf te kunnen voelen.

Het duurt alleen een maandje langer voordat anderen de bewegingen kunnen voelen. Vanaf ongeveer 24 weken zijn de schopjes en wentelingen van je baby voor anderen voelbaar.

In beweging blijven!

Als je de baby niet elke dag voelt, is dat geen probleem. Soms neemt het vruchtwater tijdelijk toe en heb jij meer moeite om de bewegingen te kunnen voelen. De drukke omwentelingen zullen ook afnemen naarmate je zwangerschap vordert, omdat je kleine simpelweg minder ruimte zal hebben. Schopjes, strekbewegingen en handjes tegen je buikwand zal je dan natuurlijk wel kunnen voelen.

Vanaf 28 weken zou je de baby elke dag even moeten voelen, maar tegelijkertijd zullen de bewegingen ook afnemen. Het is prettig om elke dag even een ‘contactmomentje’ met je baby te hebben. Gewoon even rustig gaan liggen en een hand op je buik leggen, of voorzichtig tegen de zijkanten van je buik aandrukken. Je baby zal de aanraking voelen en naar je hand toe ‘zwemmen’.

Wat als je even niet zo veel voelt?

Het is heel normaal om de ene dag gek te worden van de baby buitelingen, terwijl je de volgende dag alleen een zuchtje voelt. Je baby heeft ook wel eens een luie dag! Zolang hij vanaf 28 weken maar regelmatig in beweging blijft, is alles goed.

Mocht je langer dan een dag niks gevoeld hebben, ook niet als je er even de tijd voor hebt genomen, neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige of gynaecoloog.