Foetus

Gefeliciteerd! Je baby is in het volgende stadium van zijn ontwikkeling in je buik aanbeland. Hij is niet langer een embryo, maar wordt nu foetus genoemd. En zo blijft hij heten tot het moment dat hij geboren wordt en jij hem zelf een naam geeft.

Wat is een foetus?

Foetus is de benaming voor je baby in je buik vanaf het moment dat hij zo’n 8 weken oud is totdat hij geboren wordt. In de foetale periode rijpen de organen verder uit, groeit je kindje hard verder, kweekt hij spiertjes en vetlaagjes en wordt alles in zijn lijfje meer op elkaar afgestemd. Foetus komt trouwens van het Latijnse woord fetus, wat ‘het voortbrengen van een jong’ betekent.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

Zwangerschapsduur en leeftijd foetus

Je zwangerschapsduur loopt niet gelijk met de leeftijd van de foetus in je buik. Als jij 11 weken zwanger bent, is je baby 9 weken oud. Dit komt doordat we zwangerschapsweken tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting moet dan nog plaatsvinden. Dit gebeurt zo’n 2 weken na je menstruatie, vandaar dat de leeftijd van de foetus 2 weken ‘achterloopt’ op jouw zwangerschapsduur.

Wanneer is je baby een foetus?

Vanaf het moment dat je 10 weken zwanger bent en je mini-me dus 8 weken oud is, wordt hij niet langer een embryo genoemd. De meeste organen zijn dan af en vanaf dat moment gaat je baby als foetus door het leven. Deze foetale periode duurt tot zijn geboorte.

Ontwikkeling van de foetus

Vanaf het begin van het foetale stadium kan je verloskundige het hartje van je kindje horen kloppen. Wat een heerlijk geluid! Naast het hart, beginnen ook de andere organen te functioneren. Daarnaast ontwikkelt je kleine krachtpatser mini-spiertjes, waarmee hij zijn moves kan oefenen.

Orgaanfunctie

De belangrijkste organen en lichaamssystemen zitten op hun plek aan het begin van de foetale periode. Zijn basis is dus af! In de komende maanden groeien ze verder en gaan ze daadwerkelijk hun werk doen:

  • Het brein en zenuwstelsel ontwikkelen zich verder.
  • De maag gaat spijsverteringssappen aanmaken.
  • De darmen verhuizen naar de buik en beginnen met het oefenen van samentrekkingen die nodig zijn voor de spijsvertering.
  • Het beenmerg begint witte bloedcellen te maken.
  • De longen blijven zich nog een tijd lang doorontwikkelen tot verschillende ‘takken’ van de luchtwegen en uiteindelijk longblaasjes ontstaan.

WIST JE DAT? De nieren van je kleintje al vanaf de 13e week van je zwangerschap urine gaan produceren?

Zintuigen

De zintuigen van je foetus ontwikkelen zich in sneltreinvaart. De oren gaan het eerste werken. Met 19 weken zwangerschap kan je baby namelijk horen! Als je graag kletst tegen je buik, heb je vanaf dat moment dus een echt luisterend oor. Vanaf 21 weken gaan de oogjes van je foetus open, je baby kan zien! Voor zover er wat te zien is in jouw buik. In de weken daarna begint zijn tastzin te werken. Met zijn handjes begint hij de wereld in je baarmoeder te ontdekken en hij kan nu prikkels van buitenaf voelen. Raak zijn voetjes maar eens aan, waarschijnlijk trekt hij zijn beentjes dan op. Zucht…contact! Hoewel er nog niet veel te proeven valt, ontwikkelen de smaakpapillen van je kleine zich rond de 29 weken zwangerschap ook al.

Groei en finetunen

In het leven van je foetus staat alles in het teken van ontwikkelen en groeien. Hij groeit van een klein spruitje van zo’n 4 centimeter uit tot een baby van wel 50 centimeter lang! Qua gewicht wordt hij nog ongeveer 485 keer zo zwaar als hij aan het begin van zijn foetale periode is.

Je baby is als foetus druk bezig met de verfijning van zijn lijfje, zo gaat hij er steeds meer als een mensje uitzien. Zijn neusje krijgt neusgaten, zijn oren krijgen meer hun definitieve vorm en in het tweede trimester begint zijn hoofdhaar te groeien. Met 26 weken zijn ook de wenkbrauwen, oogleden en lippen duidelijker te herkennen. Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs de schattige melktandjes van je baby groeien al onder het tandvlees. In de laatste weken van je zwangerschap groeien er nageltjes aan zijn vingertoppen. Trouwens, op die vingertopjes worden ook al de unieke vingerafdrukken van je baby gevormd. Bijzonder, toch?

Work-out en Fatpads

Vanaf 14 weken zwangerschap begint je kleine actieveling soepeler en vloeiender te bewegen. In de weken die volgen, wordt het kraakbeen in zijn ledematen vervangen door bot en gaan zijn zenuwen de spieren steeds beter aansturen. Zo krijgt hij steeds meer controle over zijn bewegingen. Een goede work-out voor zijn spiertjes! Heb je hem al voelen schoppen? Naast het trainen van zijn spieren, oefent hij ook andere vaardigheden zoals zuigen, slikken en zelfs ademhalen.

Omdat je baby-to-be in zijn eerste maanden als foetus nog geen fatpads op zijn lijfje heeft zitten, groeit er een zacht donslaagje van fijne haartjes op zijn huidje. Dit houdt hem lekker warm totdat hij in het laatste trimester een vetlaagje kweekt en afscheid kan nemen van zijn donzen pakje.

Foetus 12 tot 40 weken
De ontwikkeling van een foetus tussen 12 en 40 weken zwangerschap

Van foetus tot baby!

In de periode dat je baby een foetus is, bereiken jullie samen een hele fijne mijlpaal. Bij 24 weken zwangerschap is de kleine bewoner van je baarmoeder namelijk levensvatbaar. Mocht hij vanaf dat moment geboren worden, dan zullen artsen er alles aan doen om hem in leven te houden. Hij is dan wel enorm kwetsbaar, dus je houdt hem natuurlijk liever nog een tijd in je buik, totdat je bij de uitgerekende datum in de buurt komt.

Het moment dat je foetus tot baby gepromoveerd wordt, is het moment van zijn geboorte. Jouw bevalling dus! Een spannend moment voor jullie allebei, waarvan jullie beiden wel even moeten herstellen. Idealiter wordt je kleine wonder geboren na een zwangerschapsduur van 37 weken. Komt je kindje voor die tijd ter wereld, dan spreken we van een vroeggeboorte.

Hoewel je baby, bij een normale zwangerschapsduur, als een ‘voltooid projectje’ uit je buik komt, is hij nog lang niet klaar met zich te ontwikkelen. Eigenlijk begint het nu pas! Ook lichamelijk is hij nog niet helemaal ‘af’. De ontwikkeling van zijn zintuigen, immuunsysteem en verschillende organen wordt pas na de geboorte afgerond.

Wil je de ontwikkeling van je baby binnen en buiten je buik volgen? Schrijf je dan helemaal onderaan deze pagina in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang elke week een update over de ontwikkeling van je baby.