1 week zwanger

Je vruchtbare dagen en dé vrijpartij

Zaadcel bij 1 week zwanger
Zaadcel
 • Deze week

 • Nog niet zwanger

  Je telt je zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting is pas twee weken hierna.

 • Een belangrijke eisprong

  Aan het einde van deze week komt een rijpe eicel los uit je eierstok. Deze is klaar om bevrucht te worden.

 • Dé vrijpartij die leidt tot je kindje

  Van de miljoenen zaadcellen die bij een zaadlozing vrijkomen, is er één die volgende week de eicel bevrucht.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 1 februari 2022

Je baby bij 1 week zwanger

In week 1 van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger, maar toch tellen we de weken al. Hoe dit zit, ontdek je in het grote zwangerschapsduurmysterie. Je baby bestaat nu dus nog niet. Het moment van bevruchting komt wel steeds dichterbij. Heb jij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen? Dan gebeurt je eisprong rond dag 14. Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij uit je eierstok. Deze kan nu door een spermacel bevrucht worden.

Aan het eind van deze week of in het begin van volgende week hebben jullie waarschijnlijk de vrijpartij waarbij het raak is. De spermacellen moeten een lange reis afleggen om bij de eicel te komen. Van de miljoenen zaadcellen die begonnen aan de reis, komen er maar een paar honderd aan in de eileiders. Daar komen ze de eicel meestal tegen. De eerste zaadcellen komen hier vijf minuten na de zaadlozing al aan.

Het is goed mogelijk dat de eicel dan nog even op zich laat wachten. Gelukkig zijn zaadcellen geduldig en kunnen ze nog drie dagen overleven in je lichaam. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de twee dagen voor je ovulatie en de dag van het ovuleren zelf.


Begin op tijd met het slikken van foliumzuur

Slik jij al foliumzuur? Het advies is om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Nog geen tabletten in huis? Geen zorgen, je kan foliumzuur eenvoudig online bestellen.

Bestel hier

Jij bij 1 week zwangerschap

De bevruchting is nog niet gebeurd en jij merkt dan ook nog geen veranderingen in je lichaam. Het maakt zich, net als tijdens iedere andere menstruatiecyclus, klaar voor een mogelijke zwangerschap. In deze week rijpt de eicel verder uit, om over een aantal dagen vrij te komen tijdens de eisprong. In de tussentijd wordt het slijmvlies van je baarmoederwand dikker. Zo kan een bevruchte eicel zich straks makkelijker innestelen.

Lichamelijk merk je dus nog geen symptomen in week 1. Maar dit kan na de bevruchting snel veranderen…

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 1 week zwanger

Even wat feiten op een rij: je partner is dus twee dagen voor haar eisprong en de dag van de eisprong zelf het meest vruchtbaar. Sperma kan drie dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als heteroseksueel is het daarom goed om in de week voor de eisprong iedere twee of drie dagen te vrijen. Kom je drie tot vijf keer per week klaar, met minimaal 36 uur tussen de zaadlozingen? Dan is de kwaliteit van je zaad op zijn best. Zo maak je de kans op een rake vrijpartij groter.

To do

 • Begin met foliumzuur slikken als je dit nog niet doet
 • Schrijf de eerste dag van je laatste menstruatie op
 • Drink geen alcohol meer en stop met roken

Zwanger worden is...

Voorlopig afscheid nemen van je menstruatie, yes!


Poll

Hoeveel ben jij bezig met zwanger worden?


Volgende week

2 weken zwanger

De bevruchting en op reis

2 weken zwanger
2

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app