1e week zwanger

Eerste week zwanger… Of toch niet?

Rijpende eicel bij 0 weken zwanger
Rijpende eicel
  • Deze week

  • Je laatste menstruatie

    De eerste dag van je laatste ongesteldheid is de begindatum van je zwangerschap.

  • Nog niet zwanger

    De bevruchting gebeurt pas over zo’n twee weken. Dan komen de eicel en zaadcel elkaar tegen.

  • Foliumzuur slikken

    Er groeit nog geen baby in je buik. Toch is het belangrijk om nu al foliumzuur te slikken.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 1 februari 2022

Je baby bij 0 weken zwanger

Je bent nog niet zwanger, maar toch ook wel. Welkom bij het mysterie dat zwangerschapsduur heet. Het precieze moment van de bevruchting is moeilijk te bepalen. Daarom zien we de eerste dag van je laatste menstruatie als begindatum van je zwangerschap. Deze datum weten de meeste vrouwen die zwanger willen worden namelijk wel precies.

De bevruchting gebeurt eigenlijk pas zo’n 2 weken na deze dag. De eerste 2 weken van je zwangerschap ben je dus eigenlijk nog niet zwanger. Hierdoor bestaat je baby ook nog niet. Er groeit nog geen embryo in je buik. De eicel en zaadcel die voor de bevruchting nodig zijn, komen elkaar namelijk pas bij 2 weken zwangerschap tegen. Nog even wachten, dus!


Ovulatietesten

Met een ovulatietest kan je jouw meest vruchtbare dagen vaststellen. Zo kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten door op het juiste moment te vrijen. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Bestel online

Jij bij 0 weken zwangerschap

De eerste week van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Het baarmoederslijmlies wordt afgebroken, omdat er geen zwangerschap is begonnen in je baarmoeder. Dat is je ongesteldheid. Vanaf dat moment bereidt je lichaam zich voor op een nieuwe mogelijke zwangerschap.

Aan het begin van je menstruatiecyclus geven je hersenen het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) af. Dit zorgt ervoor dat een eicel begint te rijpen. De eicel komt vrij in rond dag 14 tijdens de eisprong, ofwel je ovulatie. In de tussentijd wordt het slijmvlies van de binnenwand van je baarmoeder weer dikker. Hierdoor kan een bevruchte eicel zich beter innestelen.

In je lichaam gebeurt er bij jou op dit moment nog niets anders dan bij eerdere menstruaties. Maar dit is voorlopig wel de laatste keer dat je ongesteld bent. Misschien zijn jullie al een tijdje bezig om zwanger te worden. Je kan online je meest vruchtbare dagen berekenen, of hiervoor een ovulatietest gebruiken.

Jij als partner bij 0 weken zwanger

Deze week is er een zoals alle andere. Er is nog geen zwangerschap en je ziet nog geen lichamelijke veranderingen bij je partner. Mentaal zijn jullie misschien al bezig met het voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Wordt dit dé maand? Je partner houdt waarschijnlijk haar menstruaties goed bij. Nu is ze ongesteld. Dit betekent dat jullie over ongeveer twee weken de vrijpartij hebben die tot een kindje leidt.

Tip

Neem foliumzuur in met sinaasappelsap

Wist je dat vitamine C ervoor zorgt dat foliumzuur beter wordt opgenomen in je bloed? Een glas sinaasappelsap om het weg te slikken is dus niet alleen lekker, maar ook nuttig!

Zwanger worden is...

Met babykleding thuiskomen, ook al heb je nog niet positief getest


Quiz

Wanneer kan je het beste beginnen met foliumzuur slikken?


Volgende week

1 week zwanger

Je vruchtbare dagen en dé vrijpartij

1 week zwanger
1

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app