1e week zwanger

Maar eigenlijk ben je nog niet zwanger..

jonge vrouw van 0 weken zwanger en man liggen samen op bed

Nietsvermoedend doe jij de alledaagse bezigheden. Je menstruatie is nu aan de gang of is net afgelopen. Je zit nu in de eerste week van je zwangerschap, maar je bent nog helemaal niet zwanger. Huh?! Dat klinkt inderdaad gek, maar het is uit te leggen. De telling van je zwangerschapsduur is best ingewikkeld, maar als je het eenmaal doorhebt, ook wel weer logisch.

Je baby in week 0 van je zwangerschap

Je bent nog niet zwanger, maar toch ook wel. De zwangerschapsduur wordt namelijk geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, terwijl de bevruchting eigenlijk pas zo’n 2 weken daarna plaatsvindt. De eerste 2 weken van je zwangerschap ben je, volgens de telling die we allemaal gebruiken, dus eigenlijk nog helemaal niet zwanger. Duizelt het je nu nog meer? Lees dan meer over dit zwangerschapsduur mysterie.

Omdat je nog niet zwanger bent, bestaat je baby ook nog niet. Er groeit zelfs nog geen embryo in je buik. De eicel en zaadcel die nodig zijn voor de bevruchting komen elkaar pas in week 2 tegen. Nog even wachten dus! Omdat het precieze moment van bevruchting moeilijk te bepalen is, wordt de eerste dag van je laatste menstruatie als begindatum van je zwangerschap gebruikt. Deze datum weten de meeste vrouwen die zwanger willen worden namelijk wel precies. Bereken hier jouw uitgerekende datum >>

Jij in week 0 van je zwangerschap

Menstruatiecyclus bij 0 weken zwanger

De eerste week van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf dat moment bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Aan het begin van je menstruatiecyclus wordt het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) afgegeven, waardoor een eicel begint te rijpen. De eicel komt vrij tijdens de eisprong in week 2, je ovulatie. Daarnaast wordt de binnenwand van je baarmoeder de eerste 2 weken van je cyclus verdikt voor de eventuele innesteling van een bevruchte eicel.

Lichamelijk gebeurt er bij jou op dit moment nog niks anders dan bij eerdere menstruaties. Maar dit is voorlopig wel de laatste keer dat je ongesteld bent. Misschien zijn jullie al een tijdje bezig om zwanger te worden. Je kan hier online je meest vruchtbare dagen berekenen. Je kan dit ook doen met behulp van een ovulatietest.

2 weken zwanger, ovulatietest

Ovulatietesten

Met een ovulatietest kan je jouw meest vruchtbare dagen vaststellen. Zo kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten door op het juiste moment te vrijen. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Bestel online

Tip bij 0 weken zwanger

Vrouw is 0 weken zwanger en slikt foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, wordt nadrukkelijk geadviseerd foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden. Je kan hier na 10 weken zwangerschap weer mee stoppen.

Volgende week

1 week zwanger

Je vruchtbare dagen en dé vrijpartij

Naar 1 week zwanger