16 weken zwanger

Zuigreflex en zwangerschapsgloed

Week 16 baby is zo groot als avocado
Avocado
je baby bij 16 weken
10,8 cm
16 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Duimen in je buik

    De zuigreflex ontwikkelt zich nu. Heb je binnenkort een echo? Dan zie je je kind misschien wel met duim in de mond.

  • Gezonde blos of puistjes?

    Heb jij een zwangerschapsgloed, of heb je juist last van acne? Je huid kan flink veranderen nu je zwanger bent.

  • Lijstjes afvinken

    Van de babyuitzet tot kraamzorg: er valt genoeg te regelen. Als je een partner hebt, kan die hier mooi bij helpen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Avocado

Je baby is na 16 weken zo groot als een avocado
Gewicht

95 gram

Lengte

10,8 cm

Je baby bij 16 weken zwanger

Nu je 16 weken zwanger bent, groeit het laagje donshaar over het hele lichaam van je baby. Dit lanugo heeft verschillende functies. Het houdt je kindje warm en helpt later in de zwangerschap bij de ontwikkeling van de darmen. Wanneer de donsharen rond 30 weken weer uitvallen, komen ze namelijk in het vruchtwater terecht. En dit slikt je baby in. Dit prikkelt de darmen en zet ze in beweging. Als je baby over een paar weken huidsmeer gaat aanmaken, blijft dit door het lanugo beter ‘plakken’ op het lichaam.

Ook in het lichaam van je kind gebeurt er nu veel. Het beenmerg is bijvoorbeeld nog steeds druk bezig met het aanmaken van bloedcellen aan. Over cellen gesproken: de geslachtsorganen zitten niet stil. Krijg je een meisje? Dan groeien er nu eiblaasjes in de eierstokken. Bij jongens worden de zaadblaasjes gevormd. In de ei- en zaadblaasjes rijpen binnenkort al eicellen en zaadcellen.

Je baby ontwikkelt na 16 weken zwangerschap de zuigreflex en kan nu een duim in de mond stoppen. Misschien is je foetus op dit moment wel aan het duimen. Bij de geboorte heeft je kindje verschillende reflexen. Deze helpen je kleine om buiten je veilige baarmoeder te overleven.

3d baby bij 16 weken
24Baby.nl

Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

Jij bij 16 weken zwangerschap

De kans is groot dat je je een stuk beter voelt dan tijdens het eerste trimester. Je hebt waarschijnlijk meer energie en bent minder misselijk. Misschien heb je zelfs wel een zwangerschapsgloed over je heen. In dat geval glanzen je haar en huid, heb je een blos op je wangen en straal je als de zon. Maar het tegendeel kan ook waar zijn: acne, eczeem en andere huidproblemen kunnen nu juist de kop opsteken.

Zwangerschapsgloed of niet, je kan nog steeds verrast worden door onverwachte (en vervelende) zwangerschapssymptomen. Je neus kan bijvoorbeeld sneller verstopt zijn. Dit komt door hormonale veranderingen en omdat er meer bloed naar je neusslijmvliezen stroomt. Als je hier veel last van hebt, kan je regelmatig een bloedneus krijgen. Gelukkig kan je tijdens je zwangerschap veel zelfzorgmiddelen blijven gebruiken. Denk aan middelen tegen verkoudheid en hooikoorts. Je leest er meer over in het Q&A-artikel over medicijngebruik tijdens de zwangerschap.

Je buik bij 16 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 16 weken zwanger >>

16 weken zwanger buik
16 weken zwanger buikfoto
buik 16 weken zwanger
buik 16 weken zwanger

Luister de podcast

16 weken zwanger

Jij als partner bij 16 weken zwanger

In het tweede trimester staan er weer heel wat ‘regeldingen’ op de agenda. Kraamzorg regelen, de zwangerschap doorgeven aan de werkgever, de erkenning regelen, kinderopvang uitzoeken en ga zo maar door. Ook moeten er heel wat inkopen gedaan worden voordat je baby komt. Jij kan hier goed bij helpen. Pak de checklist voor het tweede trimester erbij en ga samen aan de slag.

Tip

Geniet nog even van de rust en vrije tijd

Binnenkort heb je daar waarschijnlijk minder tijd voor. Heb je een partner? Plan dan een babymoon om nog één keer samen vakantie te vieren. Als jullie liever dicht bij huis blijven, kan je een date-avond organiseren. Een middag mocktails maken met vriendinnen mag ook niet ontbreken op je bucketlist. En vergeet niet om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken. Je verdient het!

Zwanger zijn is...

Huilen om emotionele reclames. Over wc-papier.


Quiz

Waar of niet waar: als jij en je partner bruine ogen hebben, kunnen jullie een baby met blauwe ogen krijgen


Volgende week

17 weken zwanger

Geslachtsbepaling en ongezellige kwaaltjes

17 weken zwanger
17

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app