Zwangere vrouw heeft last van hooikoorts als ze met partner in het gras ligt

Als de dagen langer worden en de zon meer gaat schijnen, staan we te trappelen om naar buiten te gaan. Totdat het hooikoortsseizoen de kop opsteekt. Als je zwanger bent en last hebt van hooikoorts, mag je helaas niet alle medicijnen tegen hooikoorts gebruiken. Gelukkig zijn er andere hulpmiddelen voor je tranende ogen en loopneus.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bomen, planten of grassen. De klachten ontstaan wanneer je ogen, neus, mond, keel en/of luchtpijp in aanraking komt met het stuifmeel. Dan worden je slijmvliezen geprikkeld.

Het voorjaar kan een vervelende periode zijn als je hooikoorts hebt. Dan vliegen er veel stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd, door de lucht. Echte pechvogels hebben het hele seizoen last, anderen maar een paar dagen per jaar.

Symptomen hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, kan je verschillende klachten hebben:

 • Tranende ogen. Door hooikoorts kunnen je ogen jeuken, branderig aanvoelen of gaan tranen.
 • Jeukende neus. Pollen in de lucht kunnen veel jeuk veroorzaken als je een allergie hebt. Hierdoor moet je vaak niezen. Hatsjoe!
 • Loopneus. De allergische reactie op hooikoorts kan zorgen voor een verstopte neus of juist een ‘loopneus’.
 • Koortsig en moe. Soms kan hooikoorts een ‘vol gevoel’ in je hoofd geven. Constant niezen of jeuk in je keel en ogen is daarnaast erg vermoeiend. Je kan ook koortsig worden.

Hooikoorts tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je afweersysteem gedraagt zich anders en je hormoonhuishouding verandert. Je kan hierdoor ook anders reageren op allergieën.

Sommige vrouwen krijgen meer last van hooikoorts, anderen merken dat ze minder klachten hebben dan voor hun zwangerschap. De veranderingen in je immuunsysteem tijdens de zwangerschap zijn complex en nog grotendeels onbekend. Hoe je reageert op hooikoorts als je zwanger bent is dus lastig te voorspellen.

Heeft hooikoorts gevolgen voor mijn baby?

Hooikoorts heeft geen bekende gevolgen voor je ongeboren baby. Het kan er wel voor zorgen dat je slechter slaapt en je daardoor sneller vermoeid bent. Dit kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem, wat op zijn beurt een effect kan hebben op je baby. Probeer daarom zo goed mogelijk op je nachtrust te letten en neem zo nodig overdag een extra rustmoment.

Hebben jij en je partner allebei last van hooikoorts? Dan is de kans groter dat je baby er later ook last van krijgt. Bij de geboorte is de aanleg voor hooikoorts bij kinderen namelijk al aanwezig, maar de klachten bouwen zich pas na een aantal jaar op.

zwangere vrouw op het strand
Veel last van hooikoorts? Een dagje strand kan de nodige verlichting geven!

Hooikoortsklachten verminderen zonder medicijnen

Heb je tijdens je zwangerschap last van hooikoorts? Dan kan je de hooikoortsklachten op deze manieren proberen te verminderen zonder medicijnen te gebruiken:

 • Smeer vaseline. Door dit aan de binnenkant van je neus te smeren blijft het stuifmeel eraan vastplakken. Zo komt het minder snel bij je slijmvliezen terecht.
 • Draag een zonnebril. Hiermee bescherm je je ogen tegen de zon en tegelijkertijd tegen rondvliegende pollen.
 • Wrijf niet in je ogen. Het is moeilijk te weerstaan als je jeuk hebt, maar wrijf zo min mogelijk in je ogen. Door te wrijven maak je je klachten alleen maar erger.
 • Ga een dagje naar het strand. Dit kan de nodige verlichting bieden. Zeelucht bevat namelijk weinig tot geen pollen. Goed excuus om lekker een dagje uit te waaien!
 • Sluit ramen en deuren. Als je het huis wilt luchten, doe dit dan vroeg in de ochtend. Dan zijn de pollen nog niet erg actief en beperk je het aantal dat je huis binnenvliegt.
 • Plan vooruit. Plan zo min mogelijk buitenactiviteiten wanneer er veel pollen in de lucht zijn en ga er juist op uit als de weersverwachting gunstig is. Er is een hooikoortsradar waarmee je eenvoudig kan inschatten wanneer je hooikoortsklachten het ergst kunnen zijn.
 • Droog de was binnen. Pollen kunnen je huis binnendringen als je de was buiten laat drogen. Ze liften namelijk op het wasgoed mee naar binnen. Zet daarom tijdens het hooikoortsseizoen je wasrek binnen neer zodat er geen stuifmeel of pollen op je schone was terechtkomt.
 • Douche ’s avonds. Als je buiten bent geweest, kan stuifmeel zich verstopt hebben in je kleding en haar. Spring voordat je naar bed gaat nog even onder de douche, dan vergroot je de kans dat je een nachtje doorbrengt zonder tranende ogen of loopneus.

Hooikoortsmedicijnen tijdens je zwangerschap

Je kan de meeste hooikoortsmedicijnen gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, maar dit geldt niet voor allemaal. Meestal hoef je hooikoortsmedicijnen niet iedere dag te gebruiken. Neem ze daarom alleen als je klachten krijgt of als je verwacht dat je klachten krijgt.

Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar. Welke je het beste kan gebruiken, hangt af van je klachten. Er zijn neussprays, oogdruppels en tabletten. Wil je meer weten over de verschillende hooikoortsmedicijnen tijdens de zwangerschap? Dan kan je het beste bij je huisarts of verloskundige terecht.

Neussprays

Van de meeste neussprays komt maar weinig in je bloed terecht. Dat komt omdat een neusspray werkt op de plaats waar je last hebt, in je neus. Er belandt dan ook maar weinig of niets van het medicijn bij je ongeboren kindje. Er zijn twee verschillende soorten:

 • Een neusspray met een medicijn tegen allergie (antihistaminicum). Voorbeelden die je mag gebruiken tijdens de zwangerschap zijn levocabastine en azelastine neusspray.
 • Een neusspray met een ontstekingsremmer. Voorbeelden van neussprays die je hiervan mag gebruiken tijdens de zwangerschap zijn beclometason, budesonide en fluticason neusspray.

Oogdruppels

Ook van oogdruppels komt maar heel weinig in je bloed terecht, en dus weinig of niets bij je kindje. Oogdruppels bevatten een medicijn tegen allergie (antihistaminicum). Voorbeelden van oogdruppels die je mag gebruiken tijdens de zwangerschap zijn levocabastine en azelastine oogdruppels.

Tabletten

Hooikoorts tijdens je zwangerschap kan je het beste behandelen met een neusspray of oogdruppels. Helpt dit niet genoeg? Dan kan je tabletten gebruiken.

Bij tabletten komt iets meer van de werkzame stoffen in je bloed dan bij een neusspray of oogdruppels. Toch laat onderzoek zien dat er middelen zijn die je kan gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze hebben geen invloed op je zwangerschap of kindje. Voorbeelden van tabletten die je bij klachten mag gebruiken zijn cetirizine en loratadine tabletten.

Moeders van Morgen

De informatie over geneesmiddelgebruik in dit artikel is geschreven in samenwerking met Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap met hen te delen, kan je helpen met het verbeteren van de informatievoorziening op dit gebied.