Zwangere vrouw heeft food cravings

Food cravings: bijna iedereen krijgt er tijdens de zwangerschap mee te maken. Je eet of drinkt bepaalde producten het liefst dag en nacht en hebt er alles voor over om het te bemachtigen. Van ’s ochtends vroeg frituren tot naar een andere stad rijden voor het specifieke product: dit zijn 10 herkenbare en gekke food cravings van zwangere vrouwen.

Wat zijn food cravings?

Food cravings zijn een sterk verlangen naar het eten of drinken van bepaalde producten. Je eet of drinkt ze het liefst de hele dag, in grote hoeveelheden, en je vindt het geen probleem om wat extra moeite te doen om het product te bemachtigen. Food cravings zijn een soort vreetbuien, maar je hoeft geen grote hoeveelheden te nuttigen. Alleen al het hunkeren naar een specifiek product kan onder een craving vallen.

Waarom food cravings?

Waar food cravings vandaan komen, daar zijn de meningen over verdeeld. Deels heeft het te maken met je veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor kan je smaak en reuk veranderen, waardoor je iets lekker vindt wat je voor je zwangerschap vies vond. Of juist andersom: je kan een grote aversie krijgen voor bepaalde smaken en geuren.

Daarnaast is er een theorie die suggereert dat het te maken heeft met de behoefte van je lichaam. Volgens deze theorie krijg je trek in producten die vitamines en mineralen bevatten die je lichaam tijdens je zwangerschap extra nodig heeft. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Veelvoorkomende food cravings

Er zijn enkele producten waar veel zwangere vrouwen naar smachten.

 • Zuivel. En dan voornamelijk melk en kaas. Liters en kilo’s gaan erdoorheen. Volgens de theorie kan dit duiden op een extra behoefte aan calcium.
 • Fruit. Voornamelijk aardbeien, appels (granny smith), nectarines, watermeloen en sinaasappels. Volgens de theorie kan dit komen door een vergrote behoefte aan vitamine C.
 • Zure en zoute producten. Zure snoepjes, fruit en natuurlijk de bekende augurken, maar ook hamburgers, chips en gezouten noten. Dit kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium (en dus zout).
 • Chocola. Dit komt volgens de theorie door een tekort of extra behoefte aan magnesium.
 • Frituur. Alles dat in de frituur kan, met als top 3 patat, kroketten en frikandellen. Dit zou komen door extra behoefte aan gezonde(!) vetten. Het slikken van extra visolie zou deze food cravings kunnen verminderen, stelt de theorie.
 • Cola. Veel vrouwen drinken ineens cola tijdens hun zwangerschap, terwijl ze dit daarvoor nooit dronken. Ook hierbij verklaart de theorie dat er mogelijk een extra behoefte aan calcium is.
 • Rauwkost. Komkommer, tomaatjes en wortels zijn favoriet.
 • IJsklontjes. Of koude dranken en waterijsjes. Dit kan volgens de theorie duiden op een tekort aan ijzer of vitamine B.
Zwangere vrouw heeft melk als food craving

Food cravings van zwangere vrouwen

Heb jij regelmatig last van rare cravings? Je bent zeker niet de enige. Op het forum komen de grappigste voedingscombinaties voorbij.

Meepraten?

Ben je benieuwd welke food cravings andere vrouwen nog meer hebben of wil je jouw eigen verhaal kwijt? Praat dan mee op het forum >>

Watermeloen, altijd en overal – Gera

Mijn verslaving was watermeloen. Ik heb nooit zóveel watermeloen gegeten. Ik heb zelfs ’s nachts regelmatig watermeloen-eetdrang gehad. Anytime and everywhere: je kon mij ervoor wakker maken.

Rauwe spaghetti – Saartje

Ik at graag spaghettislierten… Maar dan niet gekookt, maar rauw uit de verpakking! En stroop en poedersuiker at ik zo van de lepel. Mmm…

IJsblokjes – Rowan

Ik at alleen nog maar ijsblokjes, bij al mijn drie zwangerschappen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heb ik hele bakken opgevreten.

Ochtendfrituur – Moniek

Ik eet het liefst de hele dag Big Macs… En als ik ‘s ochtends wakker word, bak ik het liefst een frikandel. Gelukkig kan ik me nu nog inhouden en eet dan gewoon een cracker…

Mexicano met augurken – Samira

Ik vond een broodje mexicano met een pot augurken ernaast heerlijk. Als ik er nu aan terugdenk, kan ik wel kotsen!

Van gezondheidsfreak naar snack-attack – CeCe

Ik heb ontzettend veel verschillende food cravings. Mijn ‘one day flies’:

 • Vanillevla
 • Chocomel
 • Bruin bolletje met roomboter en boterhamworst
 • Sinaasappeldrank
 • Vanillepudding
 • Gyros
 • Emmers Magnum ijs; mijn man moest er drie voor me halen. En een dag later kan ik het niet meer aanzien.

Wat stabieler is alles uit de frituur en ook hier hamburgers. Echt verschrikkelijk, want ik ben normaal zo’n gezondheidsfreak. En nu zit ik ineens in een fastfoodketen… En van de week heb ik het bekende broodje halve worst gehaald. Ik herken mezelf niet meer!

Naar een andere stad – Angela

Ik wilde heel graag honey comb-ijs van een bepaald merk. Ik ben er zelfs voor naar een andere stad gereden, omdat je dit ijs in mijn woonplaats niet meer kon krijgen.

NU hebben – Aurora1992

Ik ben net met de auto naar de supermarkt gereden, omdat ik Pringles op tv voorbij zag komen en ik móést ze hebben. Ik had ze al zeker vijf jaar niet meer gegeten. Een halfuurtje later is de hele bus leeg…

1,5 uur reizen – Peredehoos

Ik kreeg spontaan zin in een broodje van een specifieke keten. Deze keten zit niet bij mij in de buurt, dus heb ik 1,5 uur met het OV gereisd om het broodje te bemachtigen. Om acht uur ’s ochtends…

Lekker vies – Neridda

Ik at ineens heel veel mergpijpen. Ik was daar zó verslaafd aan! En het gekke is: voordat ik zwanger werd, lustte ik ze niet eens…

Wat kan ik wel en niet eten?

Smacht jij naar een bepaald product, maar twijfel je of je dit wel of niet kan eten/drinken tijdens je zwangerschap? Bekijk dan alle producten >>