Spaghetti met Parmezaanse kaas, kan je gewoon eten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het beter om sommige voedingsmiddelen te vermijden. Bepaalde soorten kaas kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Gelukkig zijn er ook genoeg kaasjes die je wel mag eten, zoals Parmezaanse kaas.

Parmezaanse kaas tijdens je zwangerschap

Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven. Je kan Parmezaanse kaas dus veilig eten als je zwanger bent.

Om volledig zeker te zijn dat je niet met listeria in aanraking komt, kan je Parmezaanse kaas van rauwe melk eventueel mijden. Zo hoef je niet te twijfelen of er misschien toch enkele bacteriën zijn achtergebleven. Dat scheelt weer stress.

Zuivel tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten. Je kindje moet immers ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Twee tot drie porties zuivel per dag zorgen ervoor dat je genoeg calcium, vitamine B12 en vitamine D binnenkrijgt. Hiervan mag ongeveer 30 gram uit kaas bestaan. Parmezaanse kaas past dus prima in een gezond dieet, ook tijdens je zwangerschap.

Let wel op als je last hebt van een hoge bloeddruk. Kaas is namelijk erg zout, wat je bloeddruk kan verhogen. Overleg bij twijfel met je verloskundige.

Listeria bacterie

In producten die met rauwe melk worden gemaakt, kan de listeria bacterie voorkomen. Besmetting door deze bacterie is zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap. Zo kan het leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Twijfel je of je een product met rauwe melk hebt gegeten en krijg je klachten? Raadpleeg dan je huisarts of je verloskundige.

Andere kazen waar je over kan twijfelen: