Gorgonzola mag je eten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, zijn er een aantal producten die je beter even kan laten staan. Gelukkig is er genoeg dat je gewoon kan eten, zoals gorgonzola.

Gorgonzola tijdens je zwangerschap

Je kan in Nederland gorgonzola gewoon eten tijdens je zwangerschap. In Nederland wordt gorgonzola over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk verhit is voor het gebruik. Eventuele bacteriën, zoals de listeria bacterie, gaan dood tijdens dat proces. Hierdoor is er geen kans meer op besmetting en de schadelijke gevolgen daarvan.

Staat op het etiket ‘au lait cru’, dan kan je de kaas beter laten liggen. De kaas is dan gemaakt van rauwe melk. Let vooral op met kazen die geen verpakking hebben, bijvoorbeeld als je in Italië op vakantie bent of direct bij een boer gorgonzola koopt. Vraag dan even na of het product is gemaakt met rauwe melk.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wil je de schimmelkaas gebruiken in een warm gerecht, bijvoorbeeld als pastasaus? Dan is het veilig om te eten. Door het verhitten van de kaas sterven bacteriën die eventueel aanwezig zijn in het product.

Zuivel tijdens je zwangerschap

Gorgonzola is dus veilig om te eten als je zwanger bent. Sterker nog: het is een goede bron van zuivel. Als je zwanger bent, is het raadzaam om twee tot drie porties zuivel per dag te eten. Je krijgt dan voldoende calcium, vitamine B12 en vitamine D binnen. Dit is gezond voor jou én je baby in je buik.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die gekoeld bewaard worden en die niet worden verhit voor gebruik, zoals de meeste melkproducten. De kans dat je besmet wordt is klein, maar kan wel grote gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een vroeggeboorte of miskraam.

Twijfel je of je rauwmelkse kaas hebt gegeten en krijg je last van griepachtige verschijnselen? Raadpleeg dan je huisarts of je verloskundige.

Andere kaassoorten waar je over kan twijfelen: