34 weken zwanger

Mini nagels en flinke wallen

Week 34 baby is zo groot als meloen
Cantaloupe
Je baby bij 34 weken
45,6 cm
Je lichaam
 • Deze week

 • Bijna af!

  Je baby is bijna klaar voor de buitenwereld. De nagels en longen zijn nu ook af, al moeten die laatste nog doorrijpen.

 • Doei werk, hoi rust

  Begint deze week jouw verlof? Dan kan je lekker uit gaan rusten. Geniet ervan, je hebt het verdiend!

 • Gaaaap…

  Of je nu nog aan het werk bent of niet: neem genoeg rust. De vermoeidheid kan flink toeslaan in de laatste weken.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 11 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Cantaloupemeloen

Gewicht

2100 gram

Lengte

45,6 cm

Je baby bij 34 weken zwanger

Je baby is na 37 weken klaar om geboren te worden. Maar bij een geboorte tussen 34 en 37 weken is de kans op blijvende gezondheidsproblemen gelukkig meestal klein. Komt je baby in deze week op de wereld? Dan moet je kindje waarschijnlijk kort op de neonatologie afdeling blijven. Er kunnen in het begin namelijk wel gezondheidsproblemen zijn. Gelukkig gaan deze meestal over. Soms is het nodig dat je baby in een couveuse ligt. Maar maak je geen zorgen. De meeste baby’s die rond 34 weken geboren worden, zijn net zo gezond als baby’s die rond de uitgerekende datum geboren zijn.

Gelukkig is de kans groter dat je baby nog minstens drie weken in je buik blijft zitten. In de tussentijd ontwikkelt je kindje zich verder. De longen zijn nu helemaal gevormd, maar rijpen nog wel door. Wist je dat je pasgeboren baby maar tien tot vijftien procent van de longblaasjes heeft die je als volwassene hebt? Het stofje surfactant is nog hard aan het werk om de longblaasjes stevigheid te geven. Het hormoon cortisol uit de bijnieren zorgt ervoor dat er meer surfactant wordt aangemaakt. Die bijnieren zijn trouwens harde werkers. Ze maken wel tien keer zoveel cortisol aan als bij volwassenen.

Krijg jij een jongetje? Dan zijn de testikels nu klaar met hun afdaling vanuit de buik. Ze zijn als het goed is nu te vinden in de balzak.

3d baby bij 34 weken
24Baby.nl

logo Kaartje2go
In samenwerking met Kaartje2go

Geboortekaartjes

Persoonlijke geboortekaartjes bij Kaartje2go:

 • Gratis meerdere proefdrukken
 • Gratis enveloppen
 • Gratis verzending pakketje
 • Meermaals als beste getest (o.a. Kassa)
Naar Kaartje2go

Jij bij 34 weken zwangerschap

Tussen de 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum kan je met zwangerschapsverlof gaan. Als je hebt gekozen voor 6 weken, begint deze week je verlof. Werk je door tot 4 weken voor je uitgerekende datum? Dan heb je na je bevalling recht op twee extra weken bevallingsverlof. Waar je ook voor kiest, luister goed naar je lichaam. Neem rust wanneer jij dit nodig hebt.

En rust zal je nodig hebben! Net als in het eerste trimester kan tijdens de laatste weken van je zwangerschap de vermoeidheid flink toeslaan. Niet zo vreemd als je kijkt naar de lichamelijke kwaaltjes en rusteloze nachten. Pak daarom genoeg rust in de laatste weken, Zo kunnen je buik en baby nog een flinke groeispurt maken. Lukt het je moeilijk om te ontspannen? Ontdek dan fijne yoga-oefeningen om mee te ontspannen of plof op de bank met een binge-waardige serie.

Je buik bij 34 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 34 weken zwanger >>

34 weken zwangere buik
34 weken zwanger buik
buik 34 weken zwanger
buik 34 weken zwanger

Luister de podcast

34 weken zwanger

Jij als partner bij 34 weken zwanger

De bevalling komt steeds dichterbij. Weet je partner al of ze het op eigen kracht wil proberen? Of maakt ze liever gebruik van pijnbestrijding in het ziekenhuis? Het is slim om dit samen te bespreken. Dan weet jij ook hoe zij het straks het liefst voor zich ziet. Ook kan je tijdens de bevalling voor haar wensen opkomen als dit nodig is. Schrijf jullie wensen op in een geboorteplan en deel deze met de verloskundige of gynaecoloog. Deze kan je meer vertellen over de verschillende keuzes die jullie hebben. Zo ga je goed geïnformeerd je bevalling in.

To do

Zwanger zijn is...

Ontdekken dat de laatste zes weken vier jaar kunnen duren


Poll

Heb jij je geboorteplan al op papier gezet?


Volgende week

35 weken zwanger

Dromenland en alles aan kant

35 weken zwanger
35