Moeder houdt pasgeboren baby tegen haar aan in ziekenhuis

Je bevalling is een heftig moment in je leven. Misschien kijk je ernaar uit en kan je niet wachten om je baby te ontmoeten. Toch is de kans groot dat je ook een beetje opziet tegen de bevalling. Dit is de top 5 grootste angsten rondom de bevalling, met tips om hiermee om te gaan.

Wat is bevalangst?

De meeste vrouwen ervaren spanning rondom de bevalling. Dat is heel normaal. Het is ook een heftige ervaring. Maar voel je zoveel angst voor je bevalling dat je hier iedere dag mee bezig bent? Dan kan je spreken van bevalangst.

Bevalangst komt voor bij 7 tot 15 procent van de zwangere vrouwen. Je kan hier last van hebben als je voor het eerst zwanger bent, maar ook als je al eerder een bevalling hebt meegemaakt. Dit zijn de 5 angsten die het meest voorkomen bij zwangere vrouwen.

1. Uitscheuren

Tijdens de geboorte van je kindje staat je vagina flink onder druk. Het kan daardoor gebeuren dat de huid beschadigt. Dit noem je uitscheuren. Veel vrouwen zijn vooral bang voor een totaalruptuur. Hierbij scheurt de huid tussen je vagina en je anus. De kans hierop is klein: maar 2 procent van alle vrouwen krijgt hiermee te maken. Ben je een van die ongelukkigen? Dat is akelig, maar gelukkig geneest zo’n scheur meestal goed.

Ben je erg bang om uit te scheuren? Probeer je te bedenken dat de kans hierop klein is. Daarnaast kan het helpen om met je verloskundige te praten. Als je weet wat er kan gebeuren, voel je je misschien beter voorbereid. Er zijn verschillende middelen te koop waarmee je je perineum kan voorbereiden op de bevalling, zoals perineumolie of een geboortetrainer. Dit kan je geruststellen.

2. Een kunstverlossing

Je verloskundige of gynaecoloog kan je baby een handje helpen tijdens de geboorte. Gaat het persen moeilijk? Dan kan de verlostang of vacuümpomp gebruikt worden. Het is goed mogelijk dat je van dit idee zenuwachtig wordt.

Net als bij uitscheuren kan het prettig zijn om te weten wat je kan verwachten. De kans dat je het meemaakt blijft klein. Toch is het waarschijnlijk fijn om te weten hoe dit verloopt. Je verloskundige kan je informatie geven en je geruststellen.

3. Poepen tijdens de bevalling

Je bevalling is waarschijnlijk niet je meest charmante moment. Een angst die veel vrouwen hebben, is poepen tijdens de geboorte. Je moet namelijk flink hard persen om je kindje ter wereld te brengen. De kans bestaat dat er dan ook wat ontlasting meekomt.

Misschien helpt het om te bedenken dat het ziekenhuispersoneel en de kraamverzorgende alles al eens hebben meegemaakt. Ze kunnen daarom prima omgaan met een beetje ontlasting. Bovendien zijn ze getraind om dit onopvallend op te ruimen. Veel vrouwen hebben daardoor niet eens in de gaten dat dit is gebeurd.

4. Veel publiek

Waarschijnlijk lijkt het je niet zo prettig als er veel mensen rond je bed staan als je bevalt. Veel vrouwen zijn bang dat er veel medisch personeel bij hun bevalling zal zijn. Ook familieleden zijn misschien niet altijd welkom.

Weet dat je het altijd kan aangeven als je liever niet te veel toeschouwers wil. Dit kan je in je geboorteplan zetten. Je zorgverleners willen graag dat jouw bevalling soepel en zoveel mogelijk naar jouw wensen verloopt. Vind je het vervelend als er extra personeel aanwezig is? Als ze niet nodig zijn, kan je hen wegsturen. En om je gerust te stellen: veel vrouwen geven aan dat ze bijna niet doorhadden wie er allemaal in de kamer waren.

5. Angst dat er iets misgaat

Helaas verloopt niet iedere geboorte zonder problemen. Het idee dat er iets mis kan gaan met jou of je kindje kan beangstigend zijn. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed. Ook worden jij en je baby tijdens de zwangerschap goed in de gaten gehouden.

Beval je in het ziekenhuis en zijn er problemen? Dan ben je direct op de juiste plek en in deskundige handen. Bij een thuisbevalling zal de verloskundige ervoor zorgen dat je snel in het ziekenhuis bent. Dit maakt het risico dat er wat misgaat kleiner.

Tips die je kunnen helpen bij bevalangst

Zijn de angsten hierboven herkenbaar voor jou? Weet dat je niet de enige bent die tegen de bevalling opziet. De volgende tips kunnen je helpen om je bevalling op een ontspannen manier in te gaan.

  • Zet je bevalplan op papier. Om het gevoel van controle vast te houden, kan je een geboorteplan schrijven. Zo heb je duidelijk op papier staan wat je wensen zijn en wat er moet gebeuren als er toch iets misgaat. Ook kan je hierin je informed consent geven voor bepaalde behandelingen. Overleg je plan met je verloskundige, zodat deze goed op de hoogte is van jouw wensen en angsten.
  • Zoek betrouwbare informatie. Online en in je omgeving kom je waarschijnlijk allerlei informatie tegen rondom zwanger zijn en bevallen. Deze hoeft niet altijd betrouwbaar te zijn. Je verloskundige kan je helpen aan informatiebronnen die je kan vertrouwen.
  • Doe een cursus. Een zwangerschapscursus bereidt je voor op je bevalling. Je ontdekt er wat je kan verwachten en leert ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Deze kan je gebruiken om tijdens de bevalling te ontspannen.
  • Vertrouw op jezelf. Probeer te vertrouwen op je eigen lichaam, het is hiervoor gemaakt. Maak keuzes die bij jou passen en waar je een goed gevoel bij hebt. Zo ga je met meer zelfvertrouwen je bevalling in.
  • Praat erover. Heb je zoveel last van bevalangst dat het je dagelijks leven beïnvloedt? Dan kan het verstandig zijn om eens met je verloskundige of gynaecoloog te praten. Zij kunnen je verder helpen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app