38 weken zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

In je baarmoeder is je baby bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn spectaculaire entree. Ondertussen is ook jouw lichaam klaar voor de bevalling en het geven van borstvoeding. Na 38 weken zwangerschap is het grote wachten echt begonnen.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 38 weken zo groot als een prei
49,3 cm 2900 gram
  • zo groot als een prei
  • zo zwaar als een gitaar
  • heeft nu de schattige baby-look

Je bent nu..

Je buik na 38 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 31 juli en 6 augustus
  • 266 tot 272 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Tot je baby zijn daadwerkelijke entree maakt in de wereld buiten je baarmoeder, wordt aan de laatste details geschaafd. Voor een verpletterende eerste indruk worden de overgebleven donshaartjes (lanugo) afgeschud. Het extra vet dat er ook nog deze week bijkomt, geeft hem de schattige baby-look.

Zijn hersenen en zenuwstelsel worden nog verder op elkaar afgestemd. Zo kan hij zelf ook alle indrukken in zijn nieuwe wereld registreren. Daarnaast produceert hij een stof die ervoor zorgt dat de luchtzakken in de longen niet aan elkaar gaan kleven als hij straks begint met ademhalen.

Jij in week 38 van je zwangerschap

38 weken zwanger en wat leuks doen met partner

Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder, jouw lichaam bereidt zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is dat de borstvoeding op gang komt. Het gelige spul dat nu al uit je tepels kan komen is colostrum, dit is de voorloper van moedermelk. Zoogcompressen bieden comfort tegen het lekken.

Je baby is er klaar voor, jij bent er klaar voor, het grote wachten is dus begonnen. Nu je met verlof bent, de babykamer af is en je minder mobiel bent, kan de verveling toeslaan. Probeer vooral zoveel mogelijk te genieten van deze tijd. Lees dat boek dat je nog zo graag wilde lezen en besteed tijd met je partner. Binnenkort zullen er momenten zijn dat je met weemoed terugdenkt aan deze periode.

Tip 38 weken zwanger de Sympghony borstkolf

Symphony borstkolf

In samenwerking met Medela

Om je borstvoeding in de kraamtijd goed op gang te brengen, adviseren lactatiekundigen een professionele dubbelzijdige borstkolf. Symphony van Medela wordt gebruikt in het ziekenhuis, en ook verhuurd voor thuis.

Waarom Symphony?

Tip bij 38 weken zwanger

38 weken zwanger, apgar-score bij baby

Het is goed om te weten wat je te wachten staat tijdens de bevalling, maar ook in de momenten vlak daarna. Direct na de bevalling wordt bij je baby namelijk al een test afgenomen. Deze test heet de Apgar-score en wordt herhaald na 5 en na 10 minuten. De score geeft inzicht in de gezondheid van je baby. Lees alles over de Apgar-score.

Volgende week

39 weken zwanger

Witte huid en tekenen van je bevalling

Naar 39 weken zwanger