Vrouw is thuis bevallen en houdt pasgeboren baby vast

Verloopt je zwangerschap normaal, ligt je kindje goed en zijn jij en je baby gezond? Dan mag je thuis bevallen. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een verloskundige. Waar moet je aan denken bij een thuisbevalling? En wat zijn de mogelijke voor- en nadelen?

Thuis bevallen

Thuis bevallen is een van de mogelijkheden waarvoor je kan kiezen als het gaat om de plaats van je bevalling. Naast een thuisbevalling kan je ook kiezen voor een ziekenhuisbevalling of bevallen in een geboortecentrum. In Nederland bevallen de meeste mensen in het ziekenhuis. In deze grafiek kan je zien dat in 2019 12,7 procent van de baby’s thuis is geboren.

Ga je thuis bevallen en zijn er problemen rondom je bevalling? Dan kan het beter zijn om toch naar het ziekenhuis te gaan. Dit gebeurt bij bijna de helft van de vrouwen die voor het eerst bevalt. Gelukkig gaat het bij maar 3 procent van de vrouwen om echte spoed. Meestal kan je dus rustig naar het ziekenhuis.

Andersom kan ook. Je had in je bevalplan gezet dat je in het ziekenhuis wil bevallen, maar blijft uiteindelijk toch liever thuis. Ook komt het voor dat de bevalling zo snel gaat, dat er geen tijd meer is om naar het ziekenhuis te gaan.

Nederland is uitzondering

Nederland is een van de weinige westerse landen waar vrouwen de keuze hebben om thuis te bevallen. In andere landen moet je vaak naar het ziekenhuis. De Nederlandse geboortezorg ziet de zwangerschap, bevalling en kraamperiode als natuurlijke gebeurtenissen. Hierbij is het goed om onnodig medisch ingrijpen te voorkomen.


Zorgeloos bevallen met het kraamhulpmiddelen pakket

Ben jij al goed voorbereid op je bevalling? Met het kraampakket van Medicura kan je zorgeloos bevallen. Het pakket wordt volledig vergoed door je zorgverzekering en gratis bezorgd. De bedverhogers bieden ook een perfecte ondersteuning voor je kraamverzorgende.

Bekijk hier

Voorwaarden thuisbevalling

Kies je voor een thuisbevalling? Dan is het belangrijk dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Daarom controleert je verloskundige vooraf de volgende dingen:

  • Jij en je baby zijn gezond, de zwangerschap verloopt goed en je kindje ligt in de goede ligging.
  • Je BMI is niet hoger dan 35. Heb je een lager BMI, maar weeg je meer dan 100 kg? Dan mag je wel thuis bevallen, maar word je gevraagd op de begane grond te bevallen.
  • Je hoeft niet meer dan twee trappen of een erg steile trap af als je toch naar het ziekenhuis moet.
  • De plaats waar je wil bevallen kan je verlaten met een brancard als dit nodig is.
  • Er is stromend water op de verdieping waar je bevalt.
  • Je bed is minimaal 80 centimeter hoog (hiervoor kan je bedverhogers gebruiken).
  • Het kraampakket ligt binnen handbereik.
  • Je bevalt tussen de 37 weken en 42 weken.

Is thuis bevallen veilig?

Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen. Verloskundigen en kraamverzorgenden zijn in Nederland zo opgeleid dat ze je tijdens een thuisbevalling de begeleiding kunnen geven die je nodig hebt.

Goed om te weten…

De verloskundige heeft alles bij zich wat ze nodig heeft om jou en je baby tijdens een thuisbevalling te kunnen begeleiden. Denk aan een baarkruk, spullen om te hechten, verdoving, medicijnen en zuurstof.

Voordelen van thuis bevallen

Tijdens je zwangerschap denk je na over thuis bevallen of in het ziekenhuis. Bij het maken van deze keuze kan het helpen om de voor- en nadelen op een rij te zien. Dit zijn de (mogelijke) voordelen van een thuisbevalling:

  • In je eigen huis ben je meestal meer ontspannen dan in het ziekenhuis. Dit kan helpen bij een goed verloop van de bevalling.
  • Je hoeft niet puffend en al vervoerd te worden naar het ziekenhuis.
  • Je hebt een kleinere kans op medisch ingrijpen, zoals het gebruik van weeënopwekkers of een ruggenprik.
  • Wanneer je thuis aan je bevalling begint, is de kans op een vacuümpomp bevalling of een keizersnede kleiner.
  • Je voelt je in je eigen huis vaak vrijer en kan rondlopen en bewegen zoals jij dat wil.
  • Je hoeft niet bang te zijn dat jij of je baby in aanraking komt met ziekenhuisbacteriën.
  • Na de bevalling ben je gelijk thuis. Je kan dus douchen onder je eigen douche en meteen weer je eigen bed in.
  • Bij een thuisbevalling hoef je geen eigen bijdrage te betalen (al kan je deze keuze beter niet af laten hangen van geld).

Nadelen van thuis bevallen

Naast voordelen kan thuis bevallen ook de volgende nadelen hebben:

  • Wanneer er tijdens je bevalling problemen ontstaan, bestaat de kans dat je toch naar het ziekenhuis moet.
  • Er lopen thuis geen gynaecologen of kinderartsen rond die heel snel bij je bed kunnen staan als dit nodig is.
  • Het gebruik van medische pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling is niet mogelijk. Wel kan je kiezen voor alternatieve vormen van pijnbestrijding.
  • Heb je meer kinderen en zijn deze tijdens de bevalling thuis? Dan kan dit mogelijk afleiding geven.
  • Sommige mensen zijn bang dat thuis bevallen rommel geeft, maar dit is niet nodig. Na de bevalling zorgen de verloskundige en kraamverzorgende ervoor dat alles wordt opgeruimd en schoongemaakt.

Is een badbevalling thuis mogelijk?

Wil je in bad bevallen? Een badbevalling is thuis ook mogelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat je gewone ligbad hier minder geschikt voor is. Dit is smal, waardoor je niet goed van houding kan wisselen. Ook kan de verloskundige er niet goed bij en koelt het water snel af.

Wanneer je thuis in bad wil bevallen, kan je een speciaal bevalbad huren of kopen. Dit is een groot, opblaasbaar bad waarin het water op een fijne temperatuur blijft. Ook heeft het zachte, maar stevige randen. Hier kan je tijdens de weeën goed tegenaan leunen.

Kosten van een thuisbevalling

De kosten van een thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit is anders dan bij de kosten voor een ziekenhuisbevalling. Kies je zonder medische noodzaak voor bevallen in het ziekenhuis en heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je een eigen bijdrage.

Tips bij je keuze voor thuis bevallen of in het ziekenhuis

Het kan best lastig zijn om te kiezen of je thuis wil bevallen of in het ziekenhuis. De volgende tips kunnen je helpen.

  • Praat er met je verloskundige over. Je verloskundige kan goed inschatten wat voor jou veiliger is. Ook kan ze je meer vertellen over de mogelijke voor- en nadelen.
  • Denk na over je bevalplan. Je kan vooraf niet voorspellen hoe je bevalling zal verlopen. Toch is het fijn om je wensen en verwachtingen op papier te zetten. Dit zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent.
  • Kijk het aan als je wil. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan je altijd besluiten om het aan te kijken. Als je wil, kan je op het moment zelf beslissen of je thuis blijft of naar het ziekenhuis gaat.
  • Vraag anderen naar hun ervaring. De keuze voor thuis bevallen of in het ziekenhuis is heel persoonlijk. Om een goed beeld te kunnen vormen, kan het fijn zijn om andere ouders naar hun ervaringen te vragen.
  • Zorg dat alles klaarstaat. Het is handig om je kraampakket in de doos te laten zitten. Zo hoeft je partner of de verloskundige niet alles weer bij elkaar te zoeken.
  • Oefen met het bevalbad. Wil je thuis in bad bevallen? Oefen dan voor je bevalling al een keer met het opzetten van het bad. Zo loop je tijdens de bevalling niet te klungelen.
  • Denk na over pijnbestrijding. Je hebt thuis verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding. Denk aan TENS en acupunctuur. Als je hiervan gebruik wil maken, moet je dit vooraf regelen.
  • Bel op tijd de verloskundige. Een bevalling gaat soms sneller dan je denkt. Daarom is het slim om op tijd de verloskundige te bellen. Zo kan je voorkomen dat ze niet op tijd bij je is.

Bron hoofdfoto: Therese Rijken Fotografie

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer