Vrouw is thuis bevallen en houdt pasgeboren baby vast

Als je zwangerschap normaal verloopt, je kindje goed ligt en jij en je baby gezond zijn, dan mag je thuis bevallen. Een thuisbevalling is doorgaans onder begeleiding van een verloskundige.

Let op: veranderingen door de coronacrisis

Door de coronacrisis is een deel van de informatie in dit artikel helaas niet of minder van toepassing. Ook is het mogelijk dat het op dit moment anders georganiseerd is dan hieronder besproken. Bekijk de actuele informatie over corona en je zwangerschap, bevalling en baby >>

Zijn er complicaties bij een thuisbevalling dan kan er altijd nog worden gekozen om naar het ziekenhuis te gaan. Ongeveer 25% van de vrouwen bevalt thuis.

Voorwaarden thuisbevalling

Als jij kiest voor een thuisbevalling is het belangrijk dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Als het nodig is moet je snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Het is dus niet goed als je eerst meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet. Ook moet de plaats waar jij wilt bevallen, verlaten kunnen worden per brancard. Een zeer smalle gang is dus ook niet goed.
 • Er is stromend water op dezelfde verdieping.
 • Je bed is minimaal 80 centimeter hoog. Dit kan je doen door bedverhogers te gebruiken.
 • Het kraampakket ligt binnen handbereik.
 • Jullie zijn beiden gezond, de zwangerschap verloopt voorspoedig en je kindje ligt in de goede positie
Kraamhulpmiddelen kraampakket

Zorgeloos bevallen met het kraamhulpmiddelen pakket

In samenwerking met Medicura Zorgwinkel

Ben jij al goed voorbereid op je bevalling? Met het kraampakket van Medicura kan je zorgeloos bevallen. Het pakket wordt volledig vergoed door je zorgverzekering en gratis bezorgd. De bedverhogers bieden ook een perfecte ondersteuning voor je kraamverzorgende.

Bekijk hier

Is thuis bevallen veilig?

Uit een studie onder meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen tussen 2000 en 2006, is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Hoewel dit onderzoek als zeer betrouwbaar wordt gezien, blijft de discussie bestaan of thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis.

Voordelen thuisbevalling

 • Bij een bevalling is het belangrijk dat je ontspannen bent. In je eigen huis ben je meestal meer ontspannen dan in het ziekenhuis.
 • Je hoeft niet puffend en al, met alle bijkomende stress, vervoerd te worden naar het ziekenhuis.
 • Na de bevalling ben je gelijk thuis. Je kan dus douchen onder je eigen douche en direct weer je eigen bed in.
 • De verloskundige en kraamverzorgster zijn in Nederland uitstekend opgeleid om je te begeleiden tijdens de bevalling.
 • Hoewel geld bij deze keuze niet doorslaggevend mag zijn, hoef je bij een thuisbevalling geen eigen bijdrage te betalen. Bij een ziekenhuisbevalling is dit afhankelijk van je zorgverzekering en of dat er een medische noodzaak is.

Nadelen thuisbevalling

 • Treden er tijdens de bevalling complicaties op, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis.
 • Er lopen bij jou geen gynaecologen of kinderartsen rond die heel snel bij jouw bed kunnen staan als dit nodig is.

Nederland is uitzondering op gebied thuis bevallen

Nederland is één van de weinige westerse landen waar vrouwen de keuze hebben om thuis te bevallen, in andere landen moet je vaak naar het ziekenhuis. Nederland heeft hiervoor gekozen vanuit de visie dat zwangerschap, bevalling en kraamperiode natuurlijke gebeurtenissen zijn, waarbij onnodig medisch ingrijpen voorkomen moet worden. Daarnaast zijn de verloskundige in Nederland zeer goed opgeleid.

Wordt een thuisbevalling vergoed door je zorgverzekering?

De kosten die samenhangen met een thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak, dan moet je een eigen bijdrage betalen als je geen aanvullende verzekering hebt of deze dit niet dekt.

Bron hoofdfoto: Therese Rijken Fotografie

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app