Vrouw is aan het bevallen in de bevallingshouding hangend over een bevalbad

Hoewel het soms wel zo in films en op televisie wordt geschetst, hoef je echt niet alleen maar op je rug te liggen tijdens de bevalling. Er zijn veel verschillende bevallingshoudingen die je kan aannemen. Bijvoorbeeld om weeën mee op te vangen of om in te persen. Luister naar je lichaam en doe waar jij je prettig bij voelt.

Liggend op bed

Sommige vrouwen vinden het natuurlijk wel gewoon fijn om op bed te bevallen. Het blijft tenslotte een lekkere zachte plek om tussen de persweeën door op uit te rusten.

Het is wel belangrijk om te bedenken dat de zwaartekracht minimaal meewerkt wanneer je liggend bevalt. Ook heeft je stuitje weinig bewegingsvrijheid, waardoor je baby minder ruimte heeft om geboren te worden.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer

Verschillende bevallingshoudingen die je kan aannemen op bed, zijn op je rug of op je zij:

Op je rug

De meeste baby’tjes worden in de rugligging geboren. Voor de verloskundige is dit de beste houding om de bevalling goed in de gaten te houden en om eventueel in te grijpen als dit nodig is.

Door je benen op te trekken en je knieën vast te pakken, kan je de meeste kracht zetten tijdens het persen. Doe dit echter nog niet in het begin. Met deze houding verklein je namelijk je bekkenuitgang. Zolang je kindje nog niet genoeg is ingedaald, is het daarom verstandig om je voeten plat op het bed te laten staan. Zo is je bekkenuitgang groter.

Op je zij

Ook bij deze bevallingshouding geldt dat je de meeste kracht kan zetten door je benen naar je toe te trekken. Je kan ook alleen je bovenste been naar je toe trekken en laten ondersteunen door een kussen.

Bevallingshoudingen: de zijligging
De zijliggingRCM

Zittend op bed

Leun een beetje achterover tegen een ruggensteun of een verstelbaar hoofdeind. Zet je benen gespreid voor je met je voeten vlak op het bed en leg je handen ontspannen op je knieën.

In deze positie kan je stuitje nog steeds minimaal meebewegen, maar heb je de zwaartekracht wel iets meer in je voordeel.

Bevallingshoudingen: zittend op bed
Zittend op bedRCM

De hurkzit

Als je liever hebt dat de zwaartekracht meewerkt tijdens je bevalling, kan je de hurkzit proberen. Bij deze bevallingshoudig heb je de hulp van je partner nodig. Laat hem zitten op een stoel of een bed met z’n benen wijd. Hurk neer tussen zijn benen en gebruik ze als ondersteuning. Kantel je bekken iets naar voren.

Bij deze positie is je bekkenuitgang op zijn grootst. Helaas vergt de bevallingshouding veel kracht van je benen. Hurk dus alleen neer op het moment dat je gaat persen en probeer tussen de weeën door even te staan. Zo is het langer vol te houden.

Bevallingshoudingen: de hurkzit
De hurkzit RCM

De baarkruk

Een handig hulpmiddel voor de hurkzit is de baarkruk. Zoals de naam al zegt, is het een kruk, alleen zit er een opening in het midden en aan de voorkant. Op deze manier worden je benen ondersteund en kan je al je kracht gebruiken voor de bevalling. Die is immers al vermoeiend genoeg.

De randen kunnen op een gegeven moment wel wat zeer gaan doen aan je billen. Breng dus niet te lang door op de baarkruk en ga er pas op zitten als je gaat persen. Tussen de weeën door kan je even gaan staan. Of je gebruikt je partner als rugleuning om iets meer ontspannen te gaan zitten.

Bevallingshoudingen: de baarkruk
De baarkrukRCM

De baarschelp

De baarschelp is een soort kruk die je op bed kan leggen. Hierbij neem je een hurkhouding aan tijdens het persen. Om het jezelf comfortabel te maken, kan je tussendoor veranderen van houding.

De bevallingsbal

De bevallingsbal kan je gebruiken tijdens je gehele bevalling. Hij is voornamelijk geschikt om je weeën mee op te vangen, maar als je erop wilt persen kan dit ook. Je partner kan de bal tussen zijn benen klemmen, zodat hij niet wegrolt. Ga er op zitten en kantel je bekken iets naar voren.

Je kan ook je hoofd en armen op de bal laten rusten, terwijl je knieën op de grond staan. Zorg dan wel voor een zachte ondergrond, want het is niet fijn als je knieën ook nog eens zeer gaan doen.

Bevallingshoudingen: de bevallingsbal
De bevallingsbalRCM

Bevallen in bad

De warmte van het water heeft een ontspannende werking. Een bevallingsbad is dus ideaal om je weeën in op te vangen. Veel vrouwen voelen zich gesteund door het water. De randen zijn stevig genoeg om tegen aan te leunen tussen de weeën door. Zo kan je weer een beetje op krachten komen.

Het bevallingsbad wordt aangeraden, wanneer je tijdens je zwangerschap veel last hebt gehad van rugklachten, bekkeninstabiliteit en/of andere lichamelijke ongemakken.

Bevallingshouding in bad
Het bevallingsbadRCM

Op handen en voeten

Als je erg last hebt van rugweeën of aambeien kan het fijn zijn om op handen en voeten te bevallen. In deze houding is de druk op je onderrug en stuitje namelijk zo laag mogelijk.

Bevallingshoudingen: op handen en voeten
Op handen en voetenRCM

Welke bevallingshouding kies je?

Als je geen medische indicatie hebt, kan je zelf kiezen in welke positie je wilt bevallen. Lees je goed in en bespreek je wensen met je verloskundige. Zij kan je verder informeren over de verschillende bevallingshoudingen.

Tijdens de bevalling zelf kan het zo zijn dat je een heel andere houding aan wilt nemen dan je van te voren had bedacht. Jij voelt het beste aan waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Neem dus vooral een positie in waarbij jij je prettig voelt.