Zwangere vrouw aan het wandelen tegen aambeien

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen. Ze kunnen jeuk en pijn aan de anus veroorzaken en het is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn een vervelende aandoening waarbij delen van het weefsel binnen je anus uitzakken, groter worden en kunnen gaan bloeden. We spreken van inwendige aambeien als deze zich binnen de anus bevinden, daarbuiten spreken we van uitwendige aambeien. Als de aambei wordt afgekneld, kan zich een zeer pijnlijk stolsel vormen. De aandoening is niet besmettelijk, maar de kans dat je ze krijgt is wel erfelijk bepaald.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Teriyaki-gehaktballetjes met broccoli en rijst

Recept van de week! Sticky oosterse balletjes met gewokte knoflookbroccoli en bosui. Lekker, gezond en snel klaar!

Bekijk recept
Aambeien tijdens zwangerschap

Wat zijn de klachten?

  • Wat helderrood bloedverlies tijdens de ontlasting
  • Jeuk rond de anus
  • Bij uitwendige aambeien: lekken van dunne ontlasting of darmslijm
  • Branderig tot zeer pijnlijk gevoel rond de anus

Waardoor ontstaan ze?

Aambeien ontstaan door extra druk op de aderen in de anus. Veelal komt dit door langdurig persen bij de ontlasting. In de regel loopt de ontstane druk in de aderen weer weg na de ontlasting, wanneer dit niet gebeurt kan dit aambeien tot gevolg hebben.

Tijdens je zwangerschap werken je darmen wat trager en kan je last krijgen van obstipatie. Hierdoor krijgen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap voor het eerst last van aambeien. Drink voldoende en eet vezelrijke voeding om obstipatie te voorkomen.

Daarnaast zorgt ook de toegenomen omvang van de baarmoeder voor extra druk op het weefsel binnen de anus, wat de kans op het ontstaan alleen maar groter maakt.

Aambeien kunnen ook pas na de bevalling ontstaan.

Wat kan je tegen aambeien doen?

Het belangrijkste is om voor een goede stoelgang te zorgen en obstipatie te voorkomen. Daarnaast kan je zalfjes of crèmes gebruiken om het branderige gevoel en de pijn te bestrijden. Let hierbij wel altijd op of deze ook geschikt zijn voor zwangeren. Ga hiervoor eventueel naar je huisarts. Ook simpelweg koelen met ijs kan de zwelling verminderen en voor verlichting van de pijn zorgen. Bekijk meer tips tegen aambeien >>

Wanneer het verbeteren van de stoelgang en zalfjes niet meer helpen, kunnen aambeien verholpen worden in het ziekenhuis. Daar worden ze afgebonden zodat er geen bloed meer in kan lopen, of ze worden weggesneden.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Wanneer je pijn rond je anus, bloedverlies of uitwendige aambeien hebt, kan je het beste even langs de huisarts gaan. Ook is het slim om langs de huisarts te gaan als je veel last van obstipatie hebt. Als je weer een normale stoelgang krijgt, is de kans op het krijgen van aambeien immers een stuk kleiner.

Hoe vaak komen aambeien tijdens de zwangerschap voor?

Ongeveer 85% van alle vrouwen ontwikkelt ze tijdens de zwangerschap. Dat wil nog niet zeggen dat ze daar allemaal evenveel last van hebben. Sommigen zullen er nauwelijks iets van merken, terwijl anderen zeer veel pijn kunnen hebben. Schaam je in ieder geval niet om naar de huisarts te stappen, deze ziet regelmatig mensen met hetzelfde ongemak.