close-up gezicht van een baby wordt verschoond

Heb jij de vuurdoop van ‘de explosieluier’ al gehad? Je kindje ligt je vanuit zijn bedje een beetje bedeesd aan te kijken of hij ligt juist enorm te brullen. Als je zijn slaapzak openritst weet je waarom: zo’n beetje overal zit poep, behalve in de luier. Hallo explosieluier!

Hoe ontstaat de explosieluier?

Meestal poept je baby netjes in de luier en houdt hij het bij een beschaafde hoeveelheid, maar soms verloopt dit wat minder soepel. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom jij nu aan een grote schoonmaaksessie mag beginnen:

  • De hoeveelheid poep die je kindje kwijt moest, is zo groot dat de luier overloopt. Hier doe je niks aan.
  • De luier zat niet helemaal goed. Check, check, dubbelcheck volgende keer.
  • Je kleine is met zijn volle luier lekker aan het ravotten geweest in bed, waardoor het een en ander uit de luier is ontsnapt.

Een explosieluier is een hoop werk om te verschonen en kan de huid van je baby flink irriteren. Verschoon daarom de explosieluier van je kleine goed met de volgende handige tips en de parfumvrije Bepanthen Baby Zalf voor een zachte billetjes!

Meer verschoontips

Het 10-stappenplan voor de explosieluier

Uit eigen ervaring weten we dat een explosieluier je als ouder voor een nieuwe uitdaging stelt en het heel wat praktische bezwaren oplevert bij het verschonen van de luier. Waar leg je hem neer? En hoe houd je hem vast zonder zelf ook onder te komen zitten? Daarom stelden wij het volgende 10-stappenplan op, om je te helpen bij deze ‘monsterluier’.

1. Geen stress

Blijf rustig en schiet niet in de stress. Uiteindelijk is er niks ergs aan de hand en viezigheid is er om weg te krijgen. Je baby voelt het als jij gestrest raakt en dat zal het hele schoonmaakproces niet ten goede komen.

2. Safety first

Stel nog schone attributen (favoriete knuffeltjes, speentje) die in de gevarenzone liggen veilig. Stel ondertussen je kleine gerust.

3. Pellen maar

Pel de eerste laag van je baby voorzichtig uit (zijn kleertjes of de vieze slaapzak). Met een beetje geluk kan je het lakentje schoonhouden en hoef je niet ook nog het bed te verschonen.

4. Damage control

Kan je een deel van de poep nog in bed met babydoekjes verwijderen zonder dat je baby of zijn bedje nog viezer wordt? Grijp deze kans.

5. Naar de badkamer

Til je baby voorzichtig op en neem hem mee naar de badkamer, waar je hem in het bad of in de douchebak zet. Hij moet hiervoor wel al zelfstandig kunnen zitten. Neem een badcape en/of hydrofiele luier mee om hem lekker in te wikkelen en af te drogen na de poetspartij.

6. Uitkleden

Trek de rest van zijn kleertjes uit. Vouw vies geworden kleding dubbel of rol ze op, zodat je de poep niet op de huid van je baby smeert. Die kleren komen later wel, gooi ze maar in de wasbak.

Trek daarna de luier van je baby uit en geef deze een enkele reis luieremmer. Gebruik je een wasbare luier? Zet deze dan eerst even goed in de week voordat hij in de wasmachine gaat. Om een luierbroekje zo netjes mogelijk uit te trekken, scheur je de zijkanten open en doe hem af als een normale luier. Zo voorkom je nog meer onnodige smurrie op de benen van je baby.

Tip: trek het rompertje onderlangs uit als deze zich daarvoor leent.

7. De straal erop

Baby bloot? Spoelen maar! Zorg voor de juiste temperatuur en zet de straal niet te hard. Tip: probeer je baby te laten zitten, want zodra je water en zeep gebruikt, wordt de badkuip glad en kan je kleine uitglijden.

8. Afleiding is key

Houd een badspeeltje in de aanslag. Dit is handig als afleiding, want leuk zal hij deze onverwachte situatie waarschijnlijk niet vinden.

9. Poep poetsen

Met een washandje veeg je de grootste stukjes poep weg. Als alle poep weg is, nog even wassen met zeep en je baby is weer fris. Blijf gedurende het hele proces lief tegen je baby praten, zodat hij het gevoel heeft dat je alles onder controle hebt.

10. Baddertijd!

Bonusstap: alles weer schoon? Neem samen gezellig een ontspannen bad, je bent nu toch al bezig. Voor je baby een fijne afsluiter!

baby aan het badderen na grote poepluier