Moeder verschoont baby en gooit billendoekje in luieremmer

Op veel babyuitzetlijsten staat een luieremmer. Je verzamelt er de volle luiers in en voorkomt dat vieze geuren zich verspreiden. Welke varianten zijn er en heb je hem wel echt nodig?

Wat is een luieremmer?

Een luieremmer is een afvalemmer speciaal voor luiers. Het zorgt ervoor dat vervelende geurtjes van luiers niet kunnen ontsnappen. Soms is het makkelijk om na een verschoning de vieze luier op de kinderkamer weg te gooien. Zo hoef je niet telkens naar buiten. Daarnaast hebben sommige mensen niet de mogelijkheid om luiers buiten weg te gooien. Een luieremmer kan dan een uitkomst zijn.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Welke soorten luieremmers zijn er?

Luieremmers zijn te koop in verschillende formaten, uitvoeringen en prijsklassen. Je kan ze onderverdelen in de volgende soorten:

Emmer met gewoon deksel
bébé-jou

Luieremmer met een normaal deksel

De klassieker onder de luieremmers is de simpele plastic of metalen emmer met een deksel. Je tilt de deksel op, gooit de vieze luier in de emmer en doet de deksel er weer op. Het voordeel is dat deze emmers goedkoop in aanschaf zijn. Een nadeel is dat bij het openen van de emmer toch geurtjes kunnen vrijkomen.

Pedaalemmer met dubbel deksel
Korbell

Emmer met een pedaal en dubbel afsluitbaar deksel

Deze luieremmers hebben een pedaal waarmee je de deksel opent. Zo kan je de emmer ook openen als je je handen vol hebt. De dubbele klep zorgt ervoor dat vervelende luchtjes minder snel ontsnappen. In deze emmers kan je een normale vuilniszak gebruiken.

Luieremmer met cassette
Tommee Tippee

Emmer met een cassette

Wanneer je de luier in deze emmer doet, draai je de cassette een aantal keer rond. Het draaien zorgt ervoor dat iedere luier apart verpakt wordt in plastic. Zo ontstaat er een sliert van gebruikte luiers en kunnen er geen geuren vrijkomen. Met een cassette doe je ongeveer een maand. Wanneer de emmer vol is, knip of snijd je de zak los van de cassette om de vieze luiers weg te gooien. In sommige luieremmers zit hiervoor een ingebouwd mesje.

Luieremmer met draaiklep
Diaperchamp

Luieremmer met een draai- of schuifklep

Deze emmers hebben een klep die je schuift of draait om de emmer te openen. Na het openen leg je de luier in een soort tussenruimte. Vervolgens schuif of draai je de deksel weer, waarna de luier in de emmer valt. Zo kunnen er geen geuren ontsnappen tijdens het weggooien. Meestal kan je bij deze luieremmers normale vuilniszakken gebruiken.

Welke luieremmer voor wasbare luiers?

Wanneer je wasbare luiers gebruikt, kan je bijna iedere luieremmer gebruiken waar een normale vuilniszak in kan. In plaats van een vuilniszak stop je een wasbare zak in de emmer. Wanneer deze vol is, stop je deze zak met inhoud in de wasmachine. Je hoeft de luiers dus niet stuk voor stuk in de wasmachine te stoppen, wat tijd bespaart en hygiënisch is. Bewaar wasbare luiers niet langer dan drie dagen in een emmer. Zo voorkom je dat er toch luchtjes ontstaan.

Is een luieremmer echt nodig?

Over het nut van een luieremmer zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen zien het als een onmisbaar onderdeel van de babykamer. Andere mensen vinden dat hij prima van de baby uitzetlijst geschrapt kan worden. De volgende alternatieven kunnen een vervanging zijn voor de luieremmer.

  • Luierzakjes of boterhamzakjes. Door gebruikte luiers in een luierzakje of boterhamzakje te doen, verpak je ze luchtdicht en voorkom je dat het vervelend gaat ruiken. Het voordeel van luierzakjes is dat deze vaak geparfumeerd zijn.
  • Poepluiers buiten weggooien. Wanneer je de mogelijkheid hebt, kan je er ook voor kiezen om poepluiers meteen na het verschonen buiten in de container weg te gooien.
  • Een goed afsluitbare vuilnisbak. Schaf je liever een gewone vuilnisemmer aan, zodat je deze ook na de luierperiode kan gebruiken? Let er dan op dat hij goed sluit en eventueel met volle handen te bedienen is. Dan kan je hem prima gebruiken als luieremmer.
  • Luiers inleveren bij een luiercontainer. In sommige gemeentes is het mogelijk om luiers weg te gooien in een speciale luiercontainer. Deze staan op een centraal punt, zoals een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Door de luiers regelmatig hier in te leveren, voorkom je dat ze zich thuis opstapelen. In sommige gemeentes zijn gratis luierzakken verkrijgbaar om de luiers in te verzamelen.

TIP: doe ook in eenvoudige luieremmers een vuilniszak. Zo voorkom je dat vervelende geuren in het plastic trekken.

Tips bij het kiezen voor een luieremmer

Er zijn veel verschillende soorten luieremmers te koop. Het kan daarom best lastig zijn om een keuze te maken. De volgende punten kan je meenemen in je beslissing.

  • Navulling. In sommige luieremmers kunnen geen gewone vuilniszakken. Je moet dan speciale navullingen kopen, die soms behoorlijk duur zijn. Dit kan een reden zijn om voor een eenvoudige luieremmer te kiezen.
  • Bruikbaarheid. De ene luieremmer is makkelijker te gebruiken dan de andere. Wanneer je je handen vol hebt, is het bijvoorbeeld handig om de emmer te kunnen openen met een pedaal of een sensor.
  • Formaat. Het voordeel van een grote emmer is dat er meer luiers in passen, maar het nadeel is dat het daardoor vervelend kan gaan ruiken. Ook is het handig om na te gaan of het formaat van de emmer geschikt is voor de babykamer en voor jouw lengte. Wanneer je lang bent, kan het best vervelend zijn om telkens te moeten bukken bij het weggooien van een luier.
  • Materiaal. Luieremmers zijn in metalen en kunststof uitvoeringen te koop. Een metalen luieremmer is duurzamer en blijft langer geurloos, maar is meestal wel duurder. Een kunststof luieremmer is goedkoper, maar het plastic kan na een tijdje geuren opnemen.
  • Kinderslot. Op sommige luieremmers zit een kinderslot. Dit kan handig zijn om te voorkomen dat je kleine luiers uit de emmer haalt zodra hij kan kruipen of lopen.
  • Toekomst. Je kan je het nu misschien nog niet voorstellen, maar op een gegeven moment zal je kindje zindelijk zijn. Sommige emmers kan je goed gebruiken als normale vuilnisemmer. Zo komt hij ook van pas als je kleine uit de luiers is.
  • Prijs. Een eenvoudige luieremmer koop je al vanaf €6. De prijs van een luxere, grotere emmer kan oplopen tot wel €120. Ben je van plan de emmer maar kort te gebruiken of is hij niet te gebruiken als gewone vuilnisemmer? Dan is het misschien beter om er niet al te veel geld aan uit te geven.