Baby met darmkrampjes

Darmkrampjes is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Bijna elke baby heeft er weleens last van. Ook voor jou als ouder kan het een enorme beproeving zijn. Gelukkig is het onschuldig, maar hoe herken je het en hoe kun je de klachten van je baby verminderen?

Hoe herken je darmkrampjes?

Darmkrampjes zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Ze zijn erg vervelend voor je kleine. Het begint vaak tijdens en na de voeding. Je baby begint hard te huilen, wat vervolgens uren aan kan houden.

Je kunt hem op geen enkele manier troosten, hij balt zijn vuistjes, schopt met zijn beentjes, is erg onrustig of overstrekt zich. Soms heeft je baby ook een opgezet en gespannen buikje. Door de onrust die de krampen veroorzaken, wordt je baby alsmaar vermoeider. De krampjes zijn dan nog minder te verdragen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Daar gaat je nachtrust!

De piekleeftijd voor babykrampjes ligt rond de 6 weken en na een maand of 4 neemt het vaak af. Met 6 maanden hebben de meeste baby’s er geen last meer van.

#23 Goede boertjes laten

De 50 tips van Nestlé

Darmkrampjes worden soms veroorzaakt door vastzittende lucht. Het is daarom belangrijk dat je kindje na elke maaltijd goed boert. Ja, nu mag dat nog in gezelschap!

Oorzaken van de darmkrampjes

De reden van de krampjes heeft gelukkig niks met een medisch probleem te maken. Diverse oorzaken kunnen een rol spelen.

Rijping van het maagdarmstelsel

Na de geboorte worden de darmen van je kleine voor het eerst aan het werk gezet. Ze krijgen nu echte voeding te verteren en dat is een hele uitdaging. Het maagdarmstelsel is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor voedsel soms te snel passeert en niet volledig wordt afgebroken. Dit zorgt voor gasvorming en krampen.

Lucht

Als baby’s drinken komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen werkt niet bevorderlijk bij darmkrampjes, omdat de darmen moeite hebben de overtollige lucht kwijt te raken.

Prikkels

Overstimulatie met prikkels kan bij baby’s en jonge kinderen letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

(Koemelk)allergie

In enkele gevallen is er meer aan de hand en worden de buikklachten veroorzaakt door een overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het kan bijvoorbeeld dat je kindje een allergie heeft voor koemelkeiwit.

Voeding

Als je borstvoeding geeft kunnen er bepaalde stoffen in jouw voeding zitten, die de darmen van je kindje nog niet goed kunnen verdragen. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, specerijen, koffie en chocolade. Uiteraard zijn alcohol en tabak sowieso niet bevorderlijk.

Als je flesvoeding geeft probeer dan niet te frequent en niet te grote veranderingen in je voedingsschema aan te brengen. De darmen van je baby moeten dan iedere keer weer wennen. Je kunt bij aanhoudende krampen overwegen te switchen naar een andere soort flesvoeding.

Neem de tijd voor de voeding, las tussenpozen in of gebruik een speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen om te voorkomen dat je kindje veel lucht mee naar binnen slokt. Laat je baby ook goed boeren.

Naar de dokter?

Darmkrampjes op zich is geen reden om naar de dokter te gaan, aangezien het niet schadelijk is. Als je zeker weet dat het darmkrampjes zijn die je baby plagen, dan hoef je niet naar de huisarts.

Twijfel je of wil je het zeker weten, dan is het fijn om de huisarts even naar je kleine te laten kijken. De arts kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan je adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zoals koorts, braken of bloed bij de ontlasting zijn, kun je beter even contact opnemen met de huisarts.

Tips bij darmkrampjes

Moet je dan maanden afwachten en doorbijten tot je baby eroverheen groeit? Nee, gelukkig zijn er wel wat trucs en tips die enige soelaas kunnen bieden. We zetten ze op een rijtje:

  • Leg een warm kruikje op zijn buikje. De warmte kan je baby helpen ontspannen en voor verlichting zorgen. Ook een warm bad kan dit effect hebben.
  • Op dezelfde manier kan het helpen om het buikje van je baby te masseren. Doe dit door met warme handen zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken over zijn buikje. Naast het feit dat dit verlichting kan geven is het ook een fijne interactie tussen jou en je kindje.
  • Net zoals babymassage verlichting kan bieden, kan het ook helpen met de beentjes van je kleine in de lucht te fietsen. De ronddraaiende beweging helpt zijn buikje ontspannen.
  • Afleiding in de vorm van geluid of beweging kan ook helpen. Zing een liedje voor je baby, schommel hem heen en weer of maak een ritje met de auto. De ritmische bewegingen kunnen hem tot rust brengen.
  • Zoals gezegd, bij krampen kan de vicieuze cirkel van onrust voor narigheid zorgen. Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft en er vervolgens weer wat beter tegen kan.
  • Er zijn diverse middeltjes bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampjes zoals Cinababy, Infacol, Iberogast en ABC Dophilus. Geen van allen is echt wetenschappelijk bewezen, maar toch zweren sommige ouders erbij.
  • Neem je baby in de draagzak of draagdoek en ga een stukje wandelen. Jouw lichaamswarmte, het ritmisch kloppen van jouw hart en het heen en weer wiegen kunnen hem kalmeren.
  • Venkelthee is een tip uit de oude doos om darmkrampjes te verlichten. Sommige ouders ervaren verbetering na het geven van wat venkelthee met de fles. Voedingscentrum raadt dit echter af, aangezien venkel stoffen bevat die mogelijk schadelijk zijn.

Helpt geen van deze zaken en word je langzamerhand gek van de stress? Geneer je niet om even hulp in te schakelen van je partner of een oma of opa, zodat jij even tijd voor jezelf hebt. Ga wat leuks doen, dan kun je er daarna weer even tegen aan. En bedenk dat het uiteindelijk over zal gaan.