Baby heeft sab simplex nodig bij darmkrampjes

Sab simplex is een Duits middel dat mogelijk helpt tegen darmkrampjes. Hoe gebruik je sab simplex? En op welke andere manieren kan je de klachten van darmkrampjes bij je baby minder maken?

Wat is sab simplex?

Sab simplex is een middel dat je kan gebruiken als je baby last heeft van darmkrampjes. Je mag het meteen vanaf de geboorte gebruiken. Het middel bestaat uit een druppelvloeistof in een flesje. De vloeistof druppel je in de fles, het hapje of op de tong van je baby. Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen sab simplex gebruiken tegen darmklachten.

Darmkrampjes bij je baby

Darmkrampjes of buikkrampjes komen vaak voor bij baby’s. Het zijn samentrekkingen van de spieren van de darmwand. Ze kunnen voor veel ongemak zorgen bij je baby. Vaak ontstaan ze tijdens of vlak na het voeden. Je kan buikkrampjes herkennen aan onrust bij je baby, overstrekken, winderigheid en veel huilen.

Darmkrampen kunnen ontstaan als je baby te gulzig drinkt. Er komt dan lucht mee tijdens het drinken, wat buikkramp kan veroorzaken. Daarnaast kunnen buikkrampjes ontstaan doordat het maagdarmstelsel van je kindje nog niet helemaal ontwikkeld is. Het heeft nog moeite met het verteren van de melk die je baby binnenkrijgt. Dit kan voor gasvorming zorgen. Als je baby ongeveer 4 maanden oud is, zijn de darmen goed ontwikkeld. De darmkrampen worden dan meestal minder.

Hoe werkt sab simplex?

In sab simplex zit onder andere de stof simeticon. Deze stof zorgt ervoor dat kleine gasbellen in de darmen zich samenvoegen tot grote gasbellen. Zo kunnen deze luchtbellen het lichaam van je baby beter verlaten, via een boertje of windje. Dit zorgt voor minder gasvorming in de darmen en zo voor minder darmkrampjes.

Naast de stof simeticon zitten in sab simplex ook andere stoffen, zoals verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen. Zoetstoffen en frambozenaroma zorgen ervoor dat het middel een prettige smaak heeft.

Hoe gebruik je het?

Je gebruikt sab simplex door bij iedere voeding 15 druppels van de vloeistof aan je kindje te geven. Je kan de druppels door de melkvoeding of het hapje van je baby mengen. Geef je borstvoeding? Dan kan je sab simplex voor het voeden op de tong van je baby druppelen of via een lepeltje aan je baby geven.

Sab simplex kan je zo lang gebruiken als nodig is. Van het middel zijn geen bijwerkingen bekend. Voor meer informatie kan je kijken in de bijsluiter.

Waar koop je sab simplex?

Voor een flesje sab simplex betaal je tussen de €8 en €10. Het middel is in Nederland bij weinig drogisterijen te koop. Wel kan je het online kopen via bol.com en online drogisterijen. Ook hebben sommige verloskundigenpraktijken het op voorraad. Vraag aan je verloskundige of dit bij jouw praktijk ook zo is.

Sab simplex wel of niet gebruiken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat sab simplex echt werkt. Een groot onderzoek naar het middel is nog nooit gedaan. Toch geven veel ouders aan dat sab simplex helpt tegen darmkrampjes. Heb je al veel geprobeerd, maar blijft je baby last houden van krampjes? Dan kan je het middel veilig proberen. Je hoeft niet bang te zijn dat het schadelijke effecten heeft.

Tips tegen darmkrampjes bij je baby

Heeft je baby veel last van darmkrampjes en helpt sab simplex niet? Of wil je eerst andere manieren proberen om het ongemak minder te maken? Dan kunnen deze tips helpen.

  • Maak fietsbewegingen. Bij buikkrampjes helpt het vaak om ronddraaiende bewegingen te maken met de benen van je baby. Dit helpt je kleine om windjes te laten en zo de lucht in zijn darmen kwijt te raken.
  • Zorg voor warmte. Warmte kan de buikpijn bij je baby minder maken. Leg bijvoorbeeld een kruik of warme pittenzak tegen zijn buikje. Ook een warm bad helpt vaak goed tegen de krampen.
  • Masseer de buik van je baby. Maak met warme handen rustig ronddraaiende bewegingen over de buik van je baby. Dit contact helpt je kleine niet alleen om lucht kwijt te raken, maar is ook gelijk goed voor jullie band.
  • Baker je kindje in. Darmkrampjes kunnen je baby erg onrustig maken. Lukt het je kindje niet om te ontspannen en in slaap te vallen? Dan kan inbakeren helpen. Je baby voelt zich hierdoor geborgen en valt sneller in slaap.
  • Zorg voor afleiding. Door iets met je baby te doen, kan je zijn aandacht afleiden van de buikpijn. Doe bijvoorbeeld een spelletje, zing een liedje of ga een rondje lopen met de wandelwagen. Met een beetje geluk maakt het je kindje rustiger.
  • Draag je kindje bij je. Huid-op-huidcontact kan je kindje helpen ontspannen. Ook het luisteren naar je hartslag werkt rustgevend voor je kleine. Het helpt vaak om je baby met zijn buik op je onderarm te leggen.
  • Bedenk dat het overgaat. Voor je baby zijn darmkrampen heel vervelend, maar ook voor jou kan het lastig zijn. Gelukkig is de kans groot dat ze na 4 maanden minder worden of voorbij zijn. Probeer hieraan te denken als je er even doorheen zit.