Peuter bij de sinterklaasintocht

De pepernoten liggen al vroeg in de winkels. Toch begint het sinterklaasfeest pas echt als Sint en de Pieten met de stoomboot in ons koude kikkerlandje aankomen. Vanaf welke leeftijd ga je met je kind naar de intocht? En hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt?

De sinterklaasintocht

De sinterklaastocht is elk jaar weer een feest voor kinderen. Sinterklaas vertrekt met de Pieten uit Spanje en komt bij ons in Nederland aan. Naar de aankomst van Sinterklaas komen veel mensen kijken, er wordt snoepgoed gestrooid en er klinkt gezellige muziek. Wanneer de prachtig versierde boot aanlegt, worden Sint en de Pieten warm ontvangen door de burgemeester.

Dit jaar is de intocht van Sinterklaas op zaterdag 12 november. De landelijke intocht is in Hellevoetsluis en is op televisie te volgen. Ook in veel andere steden en dorpen gaat Sinterklaas die dag aan wal. Kijk op de website van je gemeente of en waar Sinterklaas bij jou in de buurt aankomt.

Voor de intocht

Vijf dagen voor de intocht kan de voorpret al beginnen. Dan is het sinterklaasjournaal voor het eerst weer op televisie te bekijken. Je peuter kijkt met grote ogen naar het scherm en kijkt vast uit naar het grote moment.

Eerste sinterklaasintocht met je kind

Vanaf ongeveer 3 jaar is het leuk om met je peuter naar de sinterklaasintocht te gaan. Dan begrijpt je kleine wat er gebeurt en heeft je kind er echt plezier van. Een baby of dreumes krijgt er vaak nog weinig van mee. Heb je meerdere kinderen? Dan kan je een jonger broertje of zusje wel meenemen. Vanaf zo’n 18 maanden begrijpt je dreumes het nog niet, maar kan het wel al interessant zijn om naar te kijken.

Door de sinterklaasintocht heeft je peuter een geweldige dag, maar zo’n intocht kan ook spannend zijn. De drukte zorgt voor veel prikkels. Er is vaak harde muziek en er zijn veel mensen. Houd daarom goed in de gaten hoe je kleine zich voelt. Raakt je kind overstuur? Of is je peuter opeens erg stil? Dan is het waarschijnlijk tijd om naar huis te gaan en even te rusten.

Thuis een feestje

Lukt het je niet om 12 november naar de intocht zelf te gaan? Dan kan je dezelfde dag ook naar de landelijke intocht op NPO 3 kijken. Of je kan hem later terugkijken. De meeste peuters hebben nog weinig besef van tijd. Het maakt daarom niet veel uit wanneer je het kijkt.

Als je thuis de intocht gaat kijken, is het wel leuk om er een feest van te maken. Zorg bijvoorbeeld voor snoepgoed, warme chocolademelk en gezellige sinterklaasversiering. Ook is het leuk om samen sinterklaasliedjes te zingen of grappige pieten- en sinterklaaskleding aan te trekken. Wat een pret!

Tips voor een goede voorbereiding

Als je goed voorbereid bent, maak je van de sinterklaasintocht met je kind een succes. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

 • Maak samen een haalbaar plan. Kleine kinderen hebben vaak andere ideeën over de intocht dan wij. Misschien denkt je peuter bijvoorbeeld aan een ritje op het paard van Sinterklaas of meevaren met de Pakjesboot. Het is goed om de intocht van tevoren te bespreken en een samen een haalbaar plan te maken.
 • Scoor een pieten- of sintpak voor je kind. Welk kind vindt het niet leuk om zich als Piet of Sint verkleden? Vol trots gaat je kleine naar de intocht. Kies voor een grote maat, zodat het gemakkelijk over de gewone kleding kan. Extra leuk: een pietenmuts met naam. Je kind zal verrast zijn. Hoe weet Sinterklaas toch hoe ik heet?
 • Gebruik een aftelkalender. Zo kan je samen met je peuter aftellen tot Sinterklaas aankomt in Nederland. In speelgoedboeken van grote winkels vind je deze vaak. Je kan natuurlijk ook zelf een mooie maken of er op internet een uitzoeken.

Tips voor de dag van de intocht

Is het dan eindelijk zover? Met de tips hieronder ben je op alles voorbereid en maken jullie er een mooie dag van.

 • Bekijk de weersvoorspelling voor je gaat. Check bijvoorbeeld buienradar en kijk hoe warm of koud het wordt. Zo kan je de juiste kleding aantrekken en meenemen.
 • Zorg dat je er iets eerder bent. Voor je kleine is het niet leuk als jullie te laat aankomen, maar veel te vroeg is ook niet fijn. Vertrek daarom op tijd, zodat jullie ongeveer een half uur voor de aankomst van Sinterklaas klaarstaan. Zo is er nog kans op een mooie plek en duurt het wachten niet al te lang.
 • Ga op de fiets. Als het druk is, kan je de auto vaak moeilijk parkeren. Om stress te voorkomen kan je daarom beter met de fiets gaan. Heb je geen zin in de drukte, maar wil je wel Sinterklaas zien? Bekijk dan de vaarroute en fiets een stuk met de boot mee. Dag Sinterklaasje, dahaag!
 • Neem extra kleding mee. Voor je kind is de sinterklaasintocht erg spannend. Daardoor kan het gebeuren dat je kind een ongelukje krijgt. Een setje schone kleren is dan erg handig om bij je te hebben.
 • Laat de kinderwagen of buggy thuis. Het is vaak erg lastig om met een buggy of kinderwagen in de drukte te lopen. Als het lukt kan je deze het beste thuislaten. Heb je een baby of dreumes? Dan kan deze misschien in een draagzak.
 • Zorg dat je kind jouw telefoonnummer heeft. Je houdt je kind natuurlijk goed in de gaten. Mocht je elkaar toch kwijtraken in de drukte, dan kan iemand die je kind wil helpen je bereiken. Noteer bijvoorbeeld je telefoonnummer op de huid of op de kleding van je kind. Er bestaan ook speciale armbanden waarin je je nummer kan noteren.
 • Pas op met strooigoed. Tijdens de sinterklaasintocht wordt er vaak gestrooid met pepernoten en ander snoep. Een peuter stopt niet meer zo snel alles in zijn mond. Toch is het belangrijk goed op te letten als je kleine een peper- of kruidnoot eet. Het beste is om sinterklaassnoep nog even uit de buurt houden. Zo voorkom je verstikkingsgevaar.
 • Laat je peuter die dag ook een schoen zetten. Het schoenzetten maakt de feestelijke dag helemaal af. Zeker nu je kind Sint en zijn Pieten in het echt heeft gezien. Hoe leuk is het als ze dan ook gelijk wat in de schoen achterlaten?
 • Zing samen met je kleine het stoombootlied. Samen zingen is niet alleen leuk en gezellig. Het is ook goed voor de taalontwikkeling van je peuter. Ken jij de tekst nog?
 • Zie ginds komt de stoomboot,
  uit Spanje weer aan.

  Hij brengt ons Sint Nicolaas,
  ik zie hem al staan.

  Hoe huppelt zijn paardje
  het dek op en neer.

  Daar waaien de wimpels,
  zo mooi heen en weer.

  Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant:
  “Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!”

  Oh, lieve Sint Nicolaas,
  kom ook eens bij mij.

  En rijd toch niet stilletjes
  ons huisje voorbij!


Poll

Ga jij dit jaar naar de sinterklaasintocht?


Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app