Sinterklaas vieren met je baby

Iedereen heeft zijn eigen manier van Sinterklaas vieren. De één viert het klein of zelfs helemaal niet, terwijl de ander groots uitpakt en tot diep in de nacht bezig is met het uitpakken van Sinterklaas cadeautjes en het lezen van gedichten. Jullie hebben het mooiste cadeau ter wereld natuurlijk allang gekregen: je baby. Maar hoe vier je Sinterklaas met je baby?

Oké, het klinkt misschien wat gek, ‘Sinterklaas vieren met je baby’, en stiekem doe je het ook voornamelijk voor jezelf… maar ach: je zou het toch al vieren, dus waarom niet meteen een babysausje over de sintpret gooien? Gewoon, om je kleine kennis te laten maken met de traditie.

Er zijn maar weinig kersverse ouders die dit kinderfeest aan zich voorbij willen laten gaan. Je hoeft natuurlijk nog niet Sint-Nicolaas en al zijn Pieten uit te nodigen. Gewoon een klein feestje, met een sinterklaascadeautje, een gedicht, wat versiering en een chocoladeletter (of twee).

Intocht van Sinterklaas

Terwijl de voorpret al weken in de supermarkten ligt (lees: kruid- en pepernoten), begint het Sinterklaasfeest pas officieel als de Sint en zijn Pieten in ons koude kikkerlandje zijn aangekomen. De landelijke intocht van Sinterklaas 2018 is op 17 november in Zaandijk. Maar waarschijnlijk komt er ook wel een hulpsint bij jullie in de buurt aan met zijn stoomboot.

Wil je Sinterklaas vieren met je baby door naar de intocht van Sinterklaas te gaan? Pak je baby dan warm in, want je moet meestal lang wachten en het kan in november al flink koud zijn buiten. Daarnaast het kan ontzettend druk zijn, Maar: dan krijg je wel alle feestvreugde mee!

Lijkt het jou niets om met je baby naar de landelijke intocht van Sinterklaas te gaan? Niet getreurd: je kan hem gewoon op tv volgen. Droog, binnen, met een warm dekentje, vanuit je luie stoel.

Babyschoen zetten

Niets ziet er zo schattig uit als een babyschoentje voor de openhaard. Als je oudere kinderen hebt, wordt vanzelfsprekend het babyschoentje bij de andere schoenen gezet, maar wat doe je als het je eerste kind is? Je kan deze traditie overslaan, omdat je baby hier toch niks van meekrijgt, maar je kan het ook aangrijpen om je partner te verrassen.

Zet ’s avonds de schoen van je partner en die van je baby. Als de volgende ochtend beide schoenen gevuld zijn met een schoencadeautje is je partner zo blij als een klein kind, terwijl je ook iets leuks voor je baby hebt. Leuk voor jou, nog leuker voor je partner! En wie weet komt de goeie Sint dan ook nog een keertje voor jou langs…

Vergeet je trouwens niet om samen liedjes te zingen bij het zetten van jullie schoen? Kan je meteen kijken hoeveel liedjes jij nog herinnert van vroeger.

Sinterklaas cadeautjes baby

Het maakt eigenlijk niet uit wat je geeft, je baby is namelijk het meest blij met het inpakpapier. Het gekraak en de veranderde vorm vindt hij erg interessant. Dat betekent niet dat het moeilijk is om een leuk Sinterklaas cadeau voor je baby te kopen. Met speelgoed of een knuffel van Bumba of Nijntje zit je eigenlijk altijd goed. Als je kindje al wat ouder is, kan een loopkar, loopauto of loopfietsje een leuk cadeau zijn. Wat je baby ook krijgt: hij zal het enthousiast ontvangen.

Vier je Sinterklaasavond met de hele familie? Spreek dan van tevoren af wie wat koopt en stel een limiet in voor het aantal cadeaus. Zo voorkom je tassen vol en/of dubbele cadeautjes.

Pakjesavond met baby

Een schoentje zetten is leuk, maar het echte feest is natuurlijk op 5 december: Pakjesavond! Het heerlijk avondje is een feest voor iedereen en reuze spannend voor kinderen. Hoewel je baby Pakjesavond nog niet begrijpt, is het extra gezellig als hij erbij is (in zijn pietenpakje natuurlijk!).

Vier je Sinterklaas met een grote groep? Houd er dan rekening mee dat het drukker is dan normaal. Zelf ben je waarschijnlijk ook druk in de weer met de sinterklaascadeautjes en -gedichten. Door de drukte heb je misschien minder aandacht voor je baby, maar juist in deze drukte kan hij wel wat extra aandacht gebruiken. Door de vele prikkels kan je kindje oververmoeid raken, met de nodige tumult als gevolg. Dit is voor niemand leuk: niet voor je baby, niet voor jou en niet voor alle andere aanwezigen. Blijf dus lekker bij je baby in de buurt, laat hem voldoende rusten en leg hem op tijd op bed. Slaap lekker!

Is jouw baby een echte ontdekker en tijgert, kruipt, cruist of loopt hij al door de kamer? Pas dan goed op met strooigoed op de grond. Als je kleine zijn grijpgrage handjes al heeft ontdekt, stopt hij alles in zijn mondje wat hij te pakken krijgt. Voorkom verstikkingsgevaar en houd het snoepgoed voorlopig nog even bij je kindje uit de buurt.

Pietenpak baby

Wil je Pakjesavond helemaal in stijl vieren? Scoor dan een pietenpakje voor je baby. Er zijn verschillende schattige, mega zachte kruippakjes, rompertjes, T-shirts en mutsjes met de opdruk van een pietenpakje. Jouw kleine hulppietje is er helemaal klaar voor!

Sinterklaasgedicht of surprise voor je baby

Vieren jullie Sinterklaas altijd met gedichten en/of een surprise? Dan mag dit natuurlijk niet ontbreken voor de baby. Inspiratie voor een sinterklaasgedicht zal geen enkel probleem zijn. Lieve woordjes voor je baby heb je in overvloed, en met de nodige avonturen die jullie beleven (luierexplosies, alle eerste mijlpalen, lieve lachjes, lachbuien en slapeloze nachten etc.) is het ook niet lastig om wat humor in de strijd te gooien. Bewaar het eerste sinterklaasgedicht voor je baby in een plakboek. Mooie motivatie om éxtra je best te doen.

Als surprise voor je baby denk je snel aan iets liefs. Een knuffel of speelgoedje doet het altijd goed. Het leuke van een surprise voor je baby is dat hij echt met de surprise kan spelen, terwijl de surprises voor volwassenen binnen een week bij het vuilnis liggen. Als de baby een half jaar of ouder is en je bent de ‘grappige’ oom of tante, maak dan een lekkere kliedersurprise à la meptaart. Zijn papa en mama vast heel blij mee. Geen dank!

Fijne Sinterklaas allemaal!

Hoofdfoto: Davy Rosbak via indebuurt