Jongetje pakt sinterklaascadeaus uit op schoot bij moeder

Voor je het weet is het december en staan de feestdagen voor de deur. Misschien krijgt je kindje in de feestmaand een heleboel kerst- en sinterklaascadeaus. Vind jij dat dit wat minder kan? Met de 4-cadeautjesregel houd je de pakjesgekte in toom.

Sinterklaascadeaus voor baby’s en peuters

Je vindt het vast fijn om je kind te verwennen. Of het nu Sinterklaas, Kerstmis of zijn verjaardag is: die lach van oor tot oor bij het uitpakken van cadeaus is goud waard. Maar daar is niet per se een volle cadeaumand voor nodig. Wist je dat je kind het overzicht kwijt kan raken bij veel pakjes? Hij weet dan niet goed meer waar hij mee moet spelen.

Gemiddeld geven we €70 tot €80 uit aan sinterklaascadeaus. Dat is best veel geld, zeker als je bedenkt dat je kind misschien niet overal mee speelt. Jonge kinderen kunnen bij een veelheid aan speelgoed gemakkelijk overprikkeld raken. Je kan er daarom voor kiezen de hoeveelheid cadeaus te beperken. De 4-cadeautjesregel is hier een mooie methode voor.

Wat is de 4-cadeautjesregel?

De 4-cadeautjesregel houdt in dat je voor je kind vier cadeautjes koopt. Uit elk van de volgende categorieën kies je een cadeau:

 • Iets wat hij graag wil hebben
 • Iets wat hij nodig heeft
 • Iets om te dragen
 • Iets om te lezen

Je kind krijgt op deze manier verschillende cadeaus waar hij echt wat aan heeft. Binnen de categorieën kan je alle kanten op. Een paar voorbeelden:

 • Iets wat hij graag wil hebben. Een hamster, een step of een dagje Efteling: in de weken voor Sinterklaas laat je kind waarschijnlijk vaak genoeg horen wat hij op zijn verlanglijstje heeft staan. Kies iets wat hij al langere tijd wil hebben. Zo leert hij dat het loont om geduld te hebben en waardeert hij het des te meer als zijn wens in vervulling gaat.
 • Iets wat hij nodig heeft. Dit kan een fiets zijn, maar ook een bestekset, zwembandjes of een nieuw dekbedovertrek. Denk ook aan iets niet-materialistisch, zoals judoles of dansles.
 • Iets om te dragen. Je kan hierbij denken aan kleding en schoenen. Maar het kan ook een mooie haarband zijn, sloffen, verkleedkleren, haarspeldjes of een warme muts.
 • Iets om te lezen. Kies een boekje dat aansluit op de interesses en de leeftijdsfase van je kind. Bijvoorbeeld een prentenboek met auto’s of een voorleesboek over zindelijk worden. Met dit cadeau speel je ook in op de andere categorieën, bijvoorbeeld ‘iets wat hij graag wil hebben’ of ‘iets wat hij nodig heeft’.

Past een van deze categorieën niet bij je omdat je er niets bij kan bedenken? Of andersom: heb je een cadeau in gedachten dat niet binnen deze categorieën past? Dan kan je daar natuurlijk een eigen categorie voor in de plaats bedenken. Denk aan ‘iets educatiefs’ of ‘iets lekkers’.

Waarom de 4-cadeautjesregel?

Met de 4-cadeautjesregel houd je Pakjesavond overzichtelijk. Je bent niet de hele avond bezig met sinterklaascadeaus uitpakken. Dit is ook fijn voor je kindje, want hij heeft nog niet zo’n lange aandachtspanne. En omdat het uitpakken niet zo lang duurt, heeft hij nog genoeg tijd om met zijn nieuwe aanwinsten te spelen.

Een ander voordeel is dat je kleine leert dankbaar te zijn voor de spullen die hij krijgt. Hij speelt met al zijn cadeautjes, omdat het er niet te veel zijn. Zo blijft het voor hem bijzonder om iets te krijgen.

Tenslotte is de 4-cadeautjesregel ook duurzamer en bespaart het geld. De spullen die je koopt worden echt gebruikt en dat is een fijn idee.

Hoe voer je het uit?

De 4-cadeautjesregel werkt alleen als iedereen meedoet. Oma’s, opa’s, ooms en tantes moeten dus mee willen doen. Dat kan lastig zijn, want familieleden willen jouw kindje doorgaans graag verwennen.

Leg uit dat je kind net zo blij wordt van één cadeau waar hij echt iets aan heeft als van een mand vol cadeaus waar hij niet mee speelt. Ze kunnen ook samen een groter cadeau geven in plaats van allemaal iets kleins.

Willen oma en opa toch iets extra’s geven? Stop dat cadeau dan in de schoen. Of leg hen voor om het op een ander feestelijk moment te geven.

Inspiratie voor sinterklaascadeaus

Hoewel de vier categorieën het makkelijker maken om op zoek te gaan naar cadeaus, kan het soms lastig zijn om iets te vinden in het enorme aanbod. Deze tips helpen je op weg:

 • Scoor speelgoed dat prijzen heeft gewonnen. Ga op zoek naar speelgoed dat prijzen heeft gewonnen of ergens voor genomineerd is. Lees ook recensies bij een product: grote kans dat andere ouders goed kunnen uitleggen waarom het wel/niet een goed cadeau is.
 • Overweeg tweedehands spullen. Kijk eens op tweedehandssites zoals Marktplaats of in Facebookgroepen met kinderspullen. In aanloop naar de feestdagen worden er vaak veel goede spullen aangeboden.
 • Kies cadeaus met gezamenlijk plezier. Koop sinterklaascadeaus waarmee je kind samen met andere kinderen kan spelen, zoals een gezelschapsspel. Zo stimuleer je je kind om te delen en heeft hij meteen interactie met anderen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app