Stel met kinderwens denkt na over zorgverzekering

Als je een kinderwens hebt is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Mocht je zwanger worden dan brengt dit namelijk extra zorgkosten met zich mee. Ook als zwanger worden niet vanzelf gaat en je gebruik wil maken van een vruchtbaarheidsbehandeling, zijn hier zorgkosten aan verbonden.

Een aantal zorgkosten rond een kinderwens en zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering, maar voor sommige kosten kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren.

De beste zorgverzekering als je een kinderwens hebt

Helaas is er niet één zorgverzekering het best als je een kinderwens hebt. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Zorgkosten als je probeert zwanger te worden

Als je zwanger probeert te worden is het verstandig gezond te leven. Roken, alcohol en onder- en overgewicht zijn niet alleen schadelijk tijdens je zwangerschap, maar verminderen ook je vruchtbaarheid.

Stoppen met roken-programma

Zowel voor jou als je partner is het verstandig om te stoppen met roken als je zwanger wilt worden. De basisverzekering vergoedt eenmaal per jaar een stoppen met roken-programma. Als het programma onderdeel is van huisartsenzorg of verloskundige zorg is het eigen risico niet van toepassing.

Dieetadvies

Een gezond gewicht is positief voor de vruchtbaarheid. Bij onder- of overgewicht kan het daarom verstandig zijn je eetgewoontes aan te passen.

De eerste drie uur dieetadvies per kalenderjaar worden vergoed door je basisverzekering als je bent doorverwezen door een huisarts of medisch specialist. Het eigen risico is bij dieetadvies van toepassing. Het is mogelijk om extra consulten aanvullend te verzekeren.

Je zorgverzekering als je zwanger wordt

Je basisverzekering dekt de belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling. Je kan hierbij denken aan consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-wekenecho, de bevalling en de kraamzorg. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en kraamzorg geldt wel een eigen bijdrage.

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hierbij is het verstandig rekening te houden met de zorgkosten die je verwacht. In het artikel je zorgverzekering en zwangerschap staan de belangrijkste dekkingen waar je op moet letten als je zwanger bent of binnenkort hoopt te worden.

Je zorgverzekering als zwanger worden niet lukt

Zwanger worden gaat helaas niet bij bij iedereen vanzelf. Om deze reden kan je bij een onvervulde kinderwens kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Je basisverzekering vergoedt onder andere:

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor deze vruchtbaarheidsbehandelingen geldt een aantal voorwaarden. Zo mag de vrouw vaak maximaal 42 jaar zijn en is er een schriftelijke verwijzing nodig van een medisch specialist. Lees hierover meer in het artikel je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen.

De eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed door je basisverzekering. Wil je komend jaar een vierde behandeling doen, kost dit ongeveer €1.700 (IVF). Er zijn slechts een paar aanvullende verzekeringen die een een vierde behandeling vergoeden. Waaronder Topfit en Superfit van ONVZ. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast.

Eigen risico

Het eigen risico is van toepassing voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Vanwege de hoge kosten van deze behandelingen is het doorgaans verstandig je eigen risico niet te verhogen als je komend jaar verwacht een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan.

Vrije zorgkeuze

Kijk voor een vruchtbaarheidshandeling altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wilt laten uitvoeren. Als dit niet het geval is, kan namelijk een deel van de rekening bij jou komen te liggen.