Stel met kinderwens denkt na over zorgverzekering

Als je een kinderwens hebt, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Een zwangerschap brengt extra zorgkosten met zich mee. Ook als zwanger worden niet vanzelf gaat en je een vruchtbaarheidsbehandeling krijgt, zijn hier zorgkosten aan verbonden.

Een aantal zorgkosten rondom je kinderwens en zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Voor sommige kosten kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren.

De beste zorgverzekering als je een kinderwens hebt

Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering als je een kinderwens hebt. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Hoop je in 2022 zwanger te worden? Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 5% korting. Het aanvullende pakket ZorgZeker 2 heeft een goede vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een erg scherpe premie en met 15% korting.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
UC Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Complete vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€369,40)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Complete vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
12 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
€500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime Keuze zorgaanbieders. Voor €9,26 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Zorgkosten als je zwanger wil worden

Als je zwanger probeert te worden, is het verstandig om gezond te leven. Zo kunnen roken, alcohol en onder- en overgewicht je vruchtbaarheid verminderen. Als je dit wil aanpakken, kan je voordat je zwanger bent al extra zorgkosten maken.

Kinderwensspreekuur

Als je een kinderwens hebt, kan je een afspraak maken bij een verloskundige voor het kinderwensspreekuur. Tijdens deze afspraak krijg je informatie en persoonlijk advies over je zwangerschaps- en kinderwens. Ook kan je al je vragen, angsten en twijfels bespreken. De kosten voor het kinderwensspreekuur liggen tussen de €60 en €90. Meestal vergoedt je zorgverzekering deze kosten, maar dit is niet bij alle zorgverzekeraars zo. Kijk dit dus goed na of neem contact op met jouw zorgverzekeraar.

Stoppen-met-rokenprogramma

Zowel voor jou als je partner is het verstandig om te stoppen met roken als je een kinderwens hebt. De basisverzekering vergoedt één keer per jaar een bewezen stoppen-met-rokenprogramma. Hieronder valt een cursus, een groepstraining, persoonlijke coaching of voorgeschreven medicatie die hoort bij een stoppen-met-rokenprogramma. Je betaalt hier sinds 2020 geen eigen risico voor.

Dieetadvies

Een gezond gewicht en een gezonde leefstijl hebben een positieve invloed op je vruchtbaarheid. Bij onder- of overgewicht of een ongezonde leefstijl kan het verstandig zijn om je eetgewoontes aan te passen.

Ieder kalenderjaar worden de eerste drie uur dieetadvies vergoed door je basisverzekering als je bent doorverwezen door je huisarts of een medisch specialist. Je betaalt hierbij wel het eigen risico. Het is mogelijk om extra afspraken bij de diëtist aanvullend te verzekeren.

Je zorgverzekering als je zwanger wordt

Je basisverzekering dekt de belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld de afspraken bij de verloskundige, de termijnecho, 20-wekenecho, de bevalling en de kraamzorg. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en kraamzorg geldt een eigen bijdrage.

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hierbij is het verstandig om rekening te houden met de zorgkosten die je rondom je zwangerschap verwacht. Op welke kosten en dekkingen je kan letten, vind je bij je zorgverzekering en zwangerschap >>

Je zorgverzekering als zwanger worden niet lukt

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Om deze reden kan je kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Je basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld:

Om IVF of ICSI vergoed te krijgen, moet je aan een aantal regels voldoen. Zo mag je als vrouw niet ouder dan 42 jaar zijn. Ook heb je een verwijsbrief nodig van een medisch specialist. Lees hierover meer in het artikel zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen.

De eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed door je basisverzekering. Wil je komend jaar een vierde behandeling doen, dan kost dit bij een hele IVF-behandeling ongeveer €3.000 (2022). Bij ICSI liggen de kosten ook rond de €3.000 (2022). Er zijn een paar aanvullende verzekeringen die een vierde behandeling vergoeden, waaronder Topfit en Superfit van ONVZ. Hier zitten meestal wel extra regels aan vast. Zoek dit dus goed uit.

Eigen risico

Voor vruchtbaarheidsbehandelingen betaal je een eigen risico. Deze behandelingen zijn duur. Daarom is het niet verstandig om je eigen risico te verhogen als je komend jaar misschien een vruchtbaarheidsbehandeling krijgt.

Vrije zorgkeuze

Kijk voor een vruchtbaarheidshandeling altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wil laten doen. Als dit niet zo is, vergoedt je verzekeraar misschien niet alle kosten van de behandeling.