Stel met zwangerschapswens zit bij het kinderwensspreekuur te praten met verloskundige

Je denkt misschien dat een verloskundige alleen zwangere vrouwen begeleidt. Maar wist je dat je ook bij de verloskundige terecht kan als je een zwangerschapswens hebt? Veel verloskundigen hebben een kinderwensspreekuur. Wat houdt dit precies in en wanneer kan je dit spreekuur bezoeken?

Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Geschreven door Lauri Hanewinckel
Laatste update 27 mei 2022
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen
Sabrina en Sylvia, verloskundigen deskundigen
Medisch beoordeeld door
Sylvia Blok en Sabrina Hamoen, Verloskundigen

Wat is een kinderwensspreekuur?

Bij het kinderwensspreekuur krijg je informatie en een persoonlijk advies rondom je zwangerschapswens. Je kan tijdens dit gesprek al je vragen, angsten en twijfels over zwanger worden bespreken. Een kinderwensspreekuur wordt ook wel preconceptiezorg genoemd. Het is namelijk zorg die je krijgt voordat de bevruchting (de conceptie) gebeurt.

Een kinderwens gesprek helpt je om je voor te bereiden op een zwangerschap. Zo kan je ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk zwanger wordt. Dit vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. Veel verloskundigenpraktijken hebben een kinderwensspreekuur. Soms kan je ook bij een gynaecoloog terecht voor een kinderwens gesprek.

Logo Cryos

Hulp bij je kinderwens

Het gebruiken van donorzaad kan een hulpmiddel zijn bij je kinderwens. Wist je dat je donorzaad uit Denemarken kan bestellen? Het is kwalitatief, veilig en er is geen wachttijd. Én je mag zelf de donor kiezen uit 's werelds grootste spermadonor database. Nieuwsgierig?

Lees meer

Voor wie is een kinderwensspreekuur bedoeld?

Preconceptiezorg is er voor iedereen die een zwangerschapswens heeft en informatie wil over zwanger worden. De afspraak is zowel voor jou als je eventuele partner bedoeld. Je kan ook alleen komen, maar het is prettig om samen te komen. Voordat je gaat, kan je ook al met je partner bespreken hoe jullie het voor je zien om een gezin te starten. Met deze onderwerpen zijn jullie alvast goed voorbereid.

Wat houdt het gesprek rondom je zwangerschapswens in?

In het gesprek krijg je algemene informatie over (gezond) zwanger worden en persoonlijk advies. De afspraak duurt meestal een half uur tot een uur.

Algemene informatie

Samen met de verloskundige bespreek je welke informatie je graag krijgt. De verloskundige kan je bijvoorbeeld uitleg geven over je vruchtbare dagen en wanneer je het beste kan vrijen om zwanger te worden.

Daarnaast vertelt ze je hoe je de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kindje vergroot. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Algemene informatie kan hierbij helpen. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over:

Persoonlijk advies

Naast algemene informatie komt ook je persoonlijke situatie aan bod. Zijn er bijvoorbeeld punten in jouw leefstijl die je kan verbeteren? Dan adviseert de verloskundige je over hoe je dit kan aanpakken.

Misschien komen er erfelijke aandoeningen in je familie voor. De verloskundige bespreekt dan met je hoe je de kans dat je baby deze aandoening ook krijgt, kan verkleinen. En welke onderzoeken je voor en tijdens je zwangerschap kan laten doen hiernaar.

Het is mogelijk dat je langdurig bepaalde medicijnen gebruikt of psychische problemen hebt. Ook hierover kan je tijdens het kinderwensspreekuur een advies krijgen.

Ontdekt de verloskundige tijdens jullie gesprek risico’s voor mogelijke problemen tijdens een zwangerschap of het zwanger worden? Dan zal ze je doorverwijzen naar een gynaecoloog of een speciale poli, zoals een POP-poli. Zij kunnen je begeleiden bij het zwanger worden en tijdens de zwangerschap.

Voorbereiding op het kinderwens consult

Om het gesprek zoveel mogelijk bij jouw situatie te laten aansluiten, gebruikt de verloskundige vaak deze vragenlijst. Ze vraagt je om deze van tevoren in te vullen. In de vragenlijst kan je onder andere de volgende onderwerpen verwachten:

  • Eetgewoontes en voedingspatroon
  • Inentingen
  • Je leefstijl
  • Werk en sport
  • Ziekten die je hebt (gehad)
  • Eerdere zwangerschappen (ook miskramen)
  • Vruchtbaarheid en menstruatiecyclus
  • Medicijnen en vitamines die je gebruikt
  • Eventuele psychische en/of seksuele problemen
  • Aangeboren afwijkingen en ziekten die in je familie voorkomen
  • Blootstelling aan schadelijke stoffen of radioactieve straling

Aan de hand van deze vragenlijst krijgt je verloskundige een beeld van jullie eventuele risico’s. Hierdoor weet ze welke punten goed zijn om te bespreken. Zo krijg je een persoonlijk advies en weet je van tevoren wat jij kan doen om een gezonde zwangerschap te bereiken.

Daarnaast is het slim om de vragen die je zelf van tevoren hebt op te schrijven. Op deze manier weet je zeker dat je ze niet vergeet te stellen.

Kosten en vergoeding

De kosten voor preconceptiezorg wisselen tussen de €60 en €90. Meestal wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar. Dit kan wel per zorgverzekeraar verschillen. Check dit daarom van tevoren in je polisvoorwaarden of neem contact met ze op.