Vrouw slikt foliumzuur

Foliumzuur slikken

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt daarom nadrukkelijk geadviseerd foliumzuur te slikken.

Waarom foliumzuur slikken?

Foliumzuur, of vitamine B11, krijg je binnen door het eten van groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel. Foliumzuur zorgt onder andere voor de aanmaak van nieuwe bloedcellen. Normaal krijg je hier voldoende van binnen, maar zwangere vrouwen moeten extra foliumzuur slikken voor hun ongeboren kindje.

Door het innemen van foliumzuur verklein je de kans op (onder andere) een open ruggetje, open gehemelte of hazenlip bij je baby. Omdat je ongeboren kind al in de eerste weken van de zwangerschap bezig is met (de voorbereidingen voor) de groei van deze lichaamsdelen is het belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken.

Wanneer beginnen en stoppen met het slikken?

Vanaf het moment van bevruchting duurt het minimaal twee weken voor je weet dat je zwanger bent. Je ongeboren kindje is dan al aan het groeien en heeft het foliumzuur nodig. Begin dus met het slikken wanneer je stopt met anticonceptie. Blijf ook slikken als het lang duurt om zwanger te worden. Het innemen van 1 tablet per dag is ook gedurende langere tijd niet schadelijk voor je eigen gezondheid.

Blijf foliumzuur innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de tabletten heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.

Te laat begonnen met slikken?

Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld zal komen. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met het innemen.

Hoe kan ik foliumzuur slikken?

Je kunt foliumzuur gewoon bij de apotheek of drogist kopen, maar ook online via bijvoorbeeld Bol.com. Er is geen recept voor nodig. Neem tabletten met 0,4 of 0,5 mg foliumzuur per tablet. 100 tabletten kosten enkele euro’s.

Je kunt ook kiezen voor speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen. Hierin zit ook voldoende foliumzuur. Lees goed hoeveel foliumzuur erin zit en hoe vaak je de tabletten moet innemen.

Lees meer over gezonde voeding als je zwanger wilt worden.

ADVERTENTIE