Vrouw heeft witte foliumzuur pil in haar hand en glas water

Foliumzuur slikken is belangrijk als je zwanger wil worden of net zwanger bent. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken en verkleint de kans op een aangeboren afwijking. Wat is foliumzuur precies, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Dit stofje helpt je lichaam om goed te werken en te groeien. Het ondersteunt je lichaam bij de volgende processen:

  • De aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen
  • Het versterken van je weerstand
  • De werking van je zenuwen
  • Een goede celdeling
  • De opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten.

Waar zit foliumzuur in?

Je lichaam kan niet zelf foliumzuur aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je genoeg voedsel met deze vitamine binnenkrijgt. Foliumzuur zit in veel soorten voeding. Je haalt het vooral uit groene groente, zoals spinazie, sla, broccoli en spruitjes. Ook in citrusfruit zit veel foliumzuur. In mindere mate vind je het ook in vlees, peulvruchten, volkorenproducten en zuivelproducten.


Davitamon Foliumzuur: Bij kinderwens en zwangerschap

Davitamon 400mcg foliumzuur met 10 mcg vitamine D is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta en de groei en ontwikkeling van de baby.
Een goed advies van de Gezondheidsraad* en een goed gevoel voor jou.
*De Gezondheidsraad adviseert aan vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn elke dag 400 mcg extra foliumzuur te nemen vanaf tenminste 4 weken voorafgaand aan de conceptie tot de 10e week van de zwangerschap.
KOAG/KAG 24-0423-340

Meer weten?

Extra foliumzuur tijdens je zwangerschap

Normaal gesproken krijg je genoeg foliumzuur binnen door wat je eet. Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Dan heb je meer foliumzuur nodig. Vanaf het begin van je zwangerschap speelt deze vitamine namelijk een grote rol in de ontwikkeling van je baby. Foliumzuur zorgt tijdens de zwangerschap voor de volgende dingen:

  • Het helpt je ongeboren kindje bij de vorming van zijn centrale zenuwstelsel.
  • Het verbetert de groei van weefsels en van de placenta.
  • Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of open schedel.

Het is lastig om de extra hoeveelheid foliumzuur uit je voeding te halen. Je zou dan bijvoorbeeld een kilo bruine bonen of dertig volkoren boterhammen per dag extra moeten eten. Daarom is het makkelijker om foliumzuur in de vorm van tabletten te slikken. Bovendien neemt je lichaam deze vorm van foliumzuur makkelijker op dan wanneer het uit voedsel komt.

Wanneer starten en stoppen met foliumzuur?

Ben je te laat begonnen met slikken?

Geen paniek! Slikte je nog geen foliumzuurtabletten toen je zwanger raakte? Dan is de kans alsnog groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel zo snel mogelijk met innemen.

Begin het liefst een maand voordat je zwanger probeert te worden met het slikken van foliumzuurtabletten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een goede voorraad van het stofje kan opbouwen. Het duurt namelijk een week of vier voordat het extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen. Daanaast heeft je baby het foliumzuur al nodig voordat jij weet dat je zwanger bent.

Duurt het zwanger worden langer dan een maand? Dan kan je gewoon doorgaan met foliumzuurtabletten slikken. Dit kan geen kwaad voor je gezondheid. Ook geeft het geen bijwerkingen als je ze voor langere tijd slikt.

Blijf de tabletten innemen tot de 10e week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de extra vitamine B11 heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.


Bezig met zwanger worden?

Je bent niet de enige! Download nu gratis de 24baby-app en kom in contact met duizenden anderen met een kinderwens. Neem plaats op het wachtbankje, deel lief en leed, stel al je vragen en beleef deze spannende periode samen.

Download de gratis app

Wat kan er gebeuren als je een tekort hebt?

Krijg je tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap niet voldoende foliumzuur binnen? Dan kan dit ervoor zorgen dat de neurale buis van je baby niet sluit. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Het ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap, als je baby nog maar een paar millimeter lang is.

De neurale buis begint als een geultje. In de loop van je zwangerschap sluit dit geultje zich tot een buis. Als dit niet gebeurt, ontstaat er een neurale-buisdefect. De meest bekende gevolgen hiervan zijn een open ruggetje (spina bifida), een lip-, kaak- of gehemeltespleet (schisis) en een open schedel (anencefalie).

Heel soms kan een ernstig foliumzuurtekort leiden tot bloedarmoede bij jou. Dit komt gelukkig maar heel weinig voor.

Wist je dat…
…vitamine C zorgt voor een betere opname van foliumzuur in je bloed? Dat glaasje sinaasappelsap om het weg te slikken is dus niet alleen lekker, maar ook heel nuttig!

Hoeveel extra foliumzuur heb je nodig?

Tijdens je zwangerschap heb je per dag 400 tot 500 microgram foliumzuur extra nodig. Gebruik je zwangerschapssupplementen? Vaak is hier al voldoende vitamine B11 aan toegevoegd. Je hoeft dan dus geen aparte tabletten met foliumzuur in te nemen.

Slik niet meer dan 1.000 microgram foliumzuur extra per dag. Te veel foliumzuur innemen is niet schadelijk voor je. Wel is het lastiger om een tekort aan vitamine B12 op te sporen als de hoeveelheid foliumzuur in je bloed te hoog is.

Soms is het verstandig om een grotere hoeveelheid foliumzuur te slikken. Heb je eerder een kindje gekregen met een neurale-buisdefect? Dan is de kans groter dat je volgende baby hier ook mee geboren wordt. Neem daarom voordat je weer zwanger bent contact op met je huisarts. Deze kan je advies geven over het slikken van extra foliumzuur.

6 belangrijke stappen in foliumzuur slikken
1 Voorbereiding. Wil je zwanger worden? Denk dan alvast aan foliumzuur slikken. Maak een afspraak met je huisarts als je eerder een kindje hebt gekregen met een neurale-buisdefect.
2 Starten. Begin 4 weken voordat je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. De 400 of 500 microgram tabletten koop je bij de drogist of apotheek. Hogere doseringen (als je die nodig hebt) krijg je via je huisarts. Slik je de anticonceptiepil? Dan start je met foliumzuurtabletten slikken als je begint aan je laatste strip.
3 Indien van toepassing: stop met je anticonceptiemiddel. Blijf foliumzuur gebruiken.
4 Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Blijf foliumzuur slikken tot 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je verloskundige kan je precies vertellen wanneer dit is.
5 Besluit je, als je zwanger bent, over te stappen op zwangerschapssupplementen met voldoende foliumzuur? Stop dan met het slikken van aparte foliumzuurtabletten.
6 Stoppen. Ben je 10 weken zwanger? Dan kan je stoppen met foliumzuur tabletten slikken.
Overzicht foliumzuur slikken

Foliumzuur kopen

Je koopt tabletten van 400 of 500 microgram foliumzuur bij de apotheek, drogist of online. Kies je voor speciale zwangerschapssupplementen met vitamine B11? Lees dan goed in de bijsluiter hoeveel foliumzuur erin zit en hoe vaak je de tabletten moet innemen.

Wanneer overleggen met je huisarts of verloskundige?

Soms kan je het slikken van foliumzuur het beste even overleggen met je huisarts of verloskundige. In onderstaande situaties raadt deze vaak een hogere dosis aan. Deze hogere dosering is alleen op doktersrecept via de apotheek te krijgen.

  • Je hebt eerder een kindje gekregen met een neurale-buisdefect.
  • Jij bent of je partner is geboren met een neurale-buisdefect.
  • Je hebt epilepsie of suikerziekte, of dit komt voor in je familie.
  • Je hebt meerdere miskramen gehad.