foliumzuur slikken

Foliumzuur slikken voor en tijdens je zwangerschap

Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, is het belangrijk om extra foliumzuur te slikken. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking heeft. Maar wat is het eigenlijk, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?

Zodra je de huisarts of verloskundige vertelt dat je zwanger wilt worden of zwanger bent, is één van de eerste vragen: slik je al foliumzuur? Normaal haal je voldoende foliumzuur uit je voeding, zoals verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Als je zwanger bent of wilt worden, is dit echter niet voldoende. Het is dan raadzaam om extra foliumzuur te slikken, ongeveer 400 microgram extra per dag.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren en te groeien.

Foliumzuur:

  • speelt een rol bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen
  • heeft een positieve invloed op je immuunsysteem (weerstand)
  • is betrokken bij de celdeling
  • helpt bij de opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten

Waarom foliumzuur slikken?

Foliumzuur speelt al vanaf het moment van de bevruchting een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Zo is het van belang voor de vorming van zijn centrale zenuwstelsel. Daarnaast draagt het tijdens je zwangerschap bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.

Door het slikken van foliumzuur verklein je de kans op aangeboren afwijkingen zoals een neurale-buisdefect. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap, als je baby nog maar een paar millimeter lang is. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg.

De neurale buis begint als een geultje, wat zich in de loop van je zwangerschap sluit tot een buis. Dit is belangrijk, want als dit niet gebeurt ontstaat een neurale-buis defect. De meest bekende zijn een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte (schisis) en een open schedel (anencefalie).

Daarnaast kan een ernstig tekort aan foliumzuur leiden tot bloedarmoede bij de moeder.

Begin al met het slikken van foliumzuur wanneer je stopt met anticonceptie en zwanger probeert te worden. Blijf het innemen tot de tiende week van je zwangerschap.

Wanneer foliumzuur slikken?

Begin al met het slikken van foliumzuur wanneer je stopt met je anticonceptie en zwanger probeert te worden. De reden hiervoor is dat je baby al druk bezig is met groeien voordat je weet dat je zwanger bent. Je kan gewoon doorgaan met slikken als het langer duurt om zwanger te worden. Het innemen van 1 tablet per dag gedurende langere tijd is niet schadelijk voor je eigen gezondheid.

Blijf het innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de tabletten heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.

Te laat begonnen met slikken?

Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met innemen.

Slik bij voorkeur tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag. Neem niet meer dan 1.000 microgram foliumzuur uit supplementen per dag.

Hoeveel foliumzuur slikken?

Slik bij voorkeur tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag. Slik je al zwangerschapssupplementen? Vaak is hier al voldoende foliumzuur aan toegevoegd. Neem niet meer dan 1.000 microgram uit supplementen per dag.

Je lichaam neemt makkelijker foliumzuur op uit tabletten dan uit je voeding. Dit komt doordat het foliumzuur in je voeding verschilt van wat er in een tablet zit. Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in je lichaam.

Foliumzuur met vitamine d3

Heb je al een kindje met een open ruggetje of aangeboren afwijking, veroorzaakt door een foliumzuurtekort? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Mogelijk moet je dan meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slikken.

Foliumzuur kopen

Je kan foliumzuur gewoon bij de apotheek of drogist kopen, maar ook online. Neem tabletten met 400 of 500 microgram foliumzuur per tablet.

Je kan ook kiezen voor speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen. Hier zit vaak al voldoende foliumzuur in. Lees goed hoeveel erin zit en hoe vaak je de tabletten moet innemen.

Lees meer over gezonde voeding als je zwanger wilt worden.

ADVERTENTIE