Vrouw heeft witte foliumzuur pil in haar hand en glas water

Foliumzuur slikken is belangrijk als je zwanger wilt worden of net zwanger bent. Het ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleint de kans dat je kindje een aangeboren afwijking krijgt. Maar wat is foliumzuur eigenlijk, hoeveel heb je ervan nodig en hoelang moet je het slikken?

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Je lichaam heeft het nodig om goed te functioneren en te groeien.

  • Het speelt een rol bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen
  • Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem (weerstand)
  • Het is betrokken bij de celdeling
  • Het helpt bij de opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten

Waar zit het in?

Foliumzuur, of vitamine B11, zit in veel voeding, zoals verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. In principe krijg je door wat je eet voldoende ervan binnen. Maar als je zwanger bent of wilt worden, dan is dit niet genoeg.

Bij een aanstaande zwangerschap is het belangrijk om meer foliumzuur binnen te krijgen. Het is bijna niet mogelijk om dit uit voeding te halen. Dat zou neerkomen op 1 kilo bruine bonen of een halve kilo spruitjes extra per dag. Het foliumzuur in voeding verschilt van het foliumzuur in tabletten. Je lichaam neemt deze laatste vorm makkelijker op dan foliumzuur uit voeding.

Zodra je de huisarts of verloskundige vertelt dat je zwanger wilt worden of zwanger bent, is één van de eerstvolgende vragen dan ook: slik je al foliumzuur?

Waarom neem je extra foliumzuur tijdens je zwangerschap?

Foliumzuur speelt vanaf het vroegste begin van je zwangerschap al een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

  • Het is van belang voor de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
  • Het draagt tijdens je zwangerschap bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.
  • Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een neuraalbuisdefect.

Wanneer starten en stoppen met foliumzuur?

Ben je te laat begonnen met slikken?

Geen paniek! Ook als je geen foliumzuur slikte toen je zwanger werd, is de kans groot dat je kindje gezond ter wereld komt. Begin wel alsnog zo snel mogelijk met innemen.

Je kan het beste beginnen met extra foliumzuur innemen ongeveer een maand voordat je gaat proberen zwanger te raken. Voor veel vrouwen is dit het moment dat zij stoppen met hun anticonceptie(pil). Je lichaam heeft deze tijd nodig een goede voorraad op te bouwen. Ook heeft je baby het foliumzuur al nodig nog voordat jij weet dat je zwanger bent.

Je kan gewoon doorgaan met foliumzuur slikken als het wat langer duurt voor je zwanger raakt. Langere tijd foliumzuur slikken is niet schadelijk voor je gezondheid en heeft ook geen bijwerkingen.

Blijf foliumzuur innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de tabletten heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.

Zwangerschap tip foliumzuur2

Hoeveel foliumzuur slikken?

Slik bij voorkeur tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag. Gebruik je zwangerschapssupplementen? Vaak is hier al voldoende foliumzuur aan toegevoegd. Neem niet meer dan 1.000 microgram uit supplementen per dag.

6 Belangrijke stappen in foliumzuur slikken
1 Voorbereiding. Wil je zwanger worden? Denk dan alvast aan foliumzuur slikken en maak eventueel een afspraak met je huisarts als je tot een risicogroep behoort.
2 Starten. Begin 4 weken voor je gaat proberen om zwanger te raken met foliumzuur slikken. De 400 of 500 microgram tabletten koop je bij de drogist of apotheek, hogere doseringen (indien van toepassing) gaan op recept via je huisarts. Slik je de pil? Dan start je met foliumzuur slikken als je begint aan je laatste strip.
3 Stop met gebruiken van je anticonceptiemiddel. Blijf foliumzuur gebruiken.
4 Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Blijf foliumzuur slikken tot 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je verloskundige kan je precies vertellen wanneer dit is.
5 Besluit je als je zwanger bent over te stappen op zwangerschapssupplementen met voldoende foliumzuur? Stop dan met het slikken van aparte foliumzuurtabletten.
6 Stoppen. 10 weken zwanger? Je kan stoppen met foliumzuur slikken!
Overzicht foliumzuur slikken

Wat kan er gebeuren als je foliumzuur tekort hebt?

Foliumzuur tekort kan er in het ergste geval toe leiden dat de neurale buis van je baby’tje niet sluit. De neurale buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap, als je baby nog maar een paar millimeter lang is. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg.

Wist je dat…
…vitamine C de opname van foliumzuur in je bloed bevordert? Dat glaasje sinaasappelsap om het weg te slikken is dus niet alleen lekker, maar ook heel nuttig!

De neurale buis begint als een geultje, wat zich in de loop van je zwangerschap sluit tot een buis. Als dit niet gebeurt, ontstaat een neuraalbuisdefect. De meest bekende gevolgen zijn een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte (schisis) en een open schedel (anencefalie).

In een enkel geval kan een ernstig tekort aan foliumzuur leiden tot bloedarmoede bij jou. Dit komt gelukkig maar heel weinig voor.

Foliumzuur kopen

Je kan tabletten van 400 of 500 microgram foliumzuur gewoon bij de apotheek of drogist kopen, maar ook online. Als je kiest voor speciale zwangerschapssupplementen met foliumzuur, lees dan goed in de bijsluiter hoeveel erin zit en hoe vaak je de tabletten moet innemen.

Wanneer overleggen met je huisarts of verloskundige?

Er zijn een paar situaties waarin je het slikken van extra foliumzuur het beste even kan overleggen met je huisarts. Vaak wordt een hogere dosis foliumzuur aangeraden als je:

  • Eerder een kindje hebt gekregen met een neuraalbuisdefect, of als jij of je partner geboren zijn met een dergelijke afwijking.
  • Epilepsie of suikerziekte hebt, of dit voorkomt in je familie.
  • Je meerdere miskramen hebt gehad.

In deze gevallen raadt je arts je mogelijk aan om een hogere dosering foliumzuur te slikken, die alleen via de apotheek te krijgen is.