Kindje met behandelde schisis, hazenlip

Schisis is een aangeboren gezichtsafwijking die bij ongeveer 1 op de 1.000 baby's voorkomt. Je kindje heeft dan een spleet in de bovenlip, kaak of het gehemelte. Schisis kan goed behandeld worden, maar kan toch aardig wat complicaties met zich meebrengen.

Wat is schisis?

Vaak wordt er gedacht aan een spleet in de bovenlip, maar schisis kan in verschillende vormen en combinaties voorkomen. De term hazenlip kan als beledigend worden ervaren, beter kun je spreken over schisis.

De verschillende vormen van schisis zijn:

Lipspleet

Een lipspleet kan zich aan één kant van het gezicht bevinden, maar ook aan beide kanten (een dubbele schisis). Bij een volledige lipspleet loopt de spleet vanaf de lip door tot in de neus. Een onvolledige lipspleet splijt alleen de lip.

Kaakspleet

Een kaakspleet komt altijd voor in combinatie met een lipspleet. Naast een gespleten lip is dan ook een deel van de bovenkaak gespleten. Ook een kaakspleet kan zich aan beide kanten van het gezicht bevinden. Net als de lipspleet kan de kaakspleet volledig of onvolledig zijn.

Gehemeltespleet

Een gehemeltespleet kan op veel verschillende manieren voorkomen. De spleet kan zich in het harde of het zachte deel van het gehemelte bevinden. Maar de spleet kan ook doorlopen van het harde naar het zachte deel. Ook kan een combinatie van lip-, kaak- en gehemeltespleet voorkomen.

De verschillende soorten schisis kunnen in meerdere combinaties voorkomen. Het kan dus zijn dat je kindje enkel een spleet in het zachte gehemelte heeft. Maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen, dat je baby rechts een onvolledige lipspleet heeft, en links een volledige lip-kaakspleet.

Hoe ontstaat schisis?

Schisis ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap. Het gezichtje van de baby vormt zich tijdens de zesde tot twaalfde week. Het weefsel van het gezicht groeit als het ware naar elkaar toe, en vormt zo de lippen, kaken en het gehemelte. Als dit niet netjes aan elkaar vastgroeit, kunnen hier spleten ontstaan.

Er zijn geen speciale tests om schisis tijdens de zwangerschap aan te tonen. Bij een 20-wekenecho is een lip- of kaakspleet vaak wel te zien. Ook kan een gehemeltespleet via uitgebreide echoscopie opgespoord worden.

Vaak is het moeilijk aan te wijzen waarom er schisis ontstaan is. In de meeste gevallen is het een combinatie van factoren:

  • Gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld tegen epilepsie
  • Een zwangerschap terwijl je lijdt aan diabetes
  • Als onderdeel van een syndroom
  • Erfelijkheid: er is een grotere kans op een schisis als het voorkomt in de familie

Het voorkomen van schisis is niet mogelijk. Wel wordt het sterk aanbevolen om extra foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden. Hier kun je al mee beginnen zodra je bent gestopt met eventuele anticonceptie. Het slikken van foliumzuur vermindert de kans op schisis.

Bijkomende complicaties

Schisis kan voor verschillende complicaties zorgen:

  • Problemen met het voeden. Kinderen met een gehemeltespleet hebben meestal moeite met aan de borst drinken door gebrek aan zuigkracht. Bij een lip- of kaakspleet is borstvoeding meestal wel mogelijk.
  • Problemen met het gehoor. Het zachte gehemelte staat in verbinding met het middenoor. Als er in het gehemelte een spleet loopt kan het vocht achter het middenoor niet goed weglopen. Als dit vocht zich achter het middenoor ophoopt kan je kindje gehoorproblemen krijgen of een middenoorontsteking oplopen.
  • Problemen met de spraak. Als je kindje gaat praten, kan hij door schisis bepaalde klanken minder goed maken. Dit is probleem is vooral aanwezig bij een gehemeltespleet.

Schisis behandeling

Als ouder van een kindje met schisis, zul je een aantal aanpassingen in het leven van je baby moeten maken. Houd er rekening mee dat je kindje extra hulp nodig heeft bij de borstvoeding. Als voeden aan de borst niet lukt, zul je gebruik moeten maken van een speciaal Habermanflesje. De speen heeft een extra lange hals, en door te knijpen spuit je de melk het mondje van je baby in.

Ook zal je kindje één of meerdere operaties moeten ondergaan om de spleet (of spleten) te sluiten. Wanneer dit precies gebeurt ligt aan de ernst van de schisis, de groei van je kindje en de behandelmethode van de arts. Een lip- of gehemeltespleet wordt meestal geopereerd door de plastisch chirurg, een kaakspleet door de kaakchirurg. Bij een gehemeltespleet worden vaak ook nog buisjes in het trommelvlies geplaatst.

Na de operatie(s) kan het gezichtje van je kindje er heel anders uitzien. Je zult merken dat voeden een stuk makkelijker zal gaan. Uiteindelijk zal er alleen een litteken achterblijven. Sommige kinderen met schisis hebben op latere leeftijd nog hulp van een logopediste of hoorspecialist nodig. Ook bij het gebit van kinderen met een kaakspleet is vaak een beugel nodig.