Jonge vader bespaart tijd door babyhacks

Heb je net een kindje gekregen? Dan is je leven waarschijnlijk een stuk drukker geworden. Plotseling bestaan je dagen uit luiers verschonen, wasjes en voedingen. Gelukkig zijn er een heleboel babyhacks die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Ken jij deze al?

Lifehacks voor kersverse ouders

Wanneer je net mama of papa bent geworden, loop je misschien tegen problemen aan waarvan je eerst niet eens wist dat ze bestonden. Hoe krijg je poepvlekken uit die schattige rompers? Wat te doen als je kleine maar niet in slaap wil vallen? En hoe tackle je zo handig mogelijk die nachtvoedingen? Deze 10 babyhacks helpen je om je leven makkelijker te maken én om tijd te besparen.

1. Sla vlekkenverwijderaar in

Je baby is het liefste en mooiste wezen van de hele wereld, maar schoon kan je je kleine niet noemen. Ben je eindelijk gewend aan de explosieluiers en melkboertjes? Dan gaan de eerste hapjes voor een smeerboel zorgen.

De meeste vlekken zijn goed te verwijderen. Bijvoorbeeld door ze meteen uit te spoelen, met soda in te wrijven en het kledingstuk daarna in de zon te hangen. Ook kan je er vlekkenverwijderaar op doen voordat je het in de was doet. Maar merk je dat je geen zin hebt om telkens vlekken te moeten behandelen? Doe jezelf dan een plezier en koop kleding en hydrofiele doeken met printjes. Dat staat niet alleen schattig, maar zorgt er ook voor dat vlekken minder opvallen.

2. Zet voor nachtvoedingen een dienblad met voedingsspullen klaar

Voor het voeden van je kindje heb je behoorlijk wat spullen nodig, vooral als je flesvoeding geeft. Denk aan melkpoeder en een flesje met water dat op de goede temperatuur is. Ook hydrofiele doeken en spuugdoekjes zijn fijn om bij de hand te hebben.

’s Nachts heb je waarschijnlijk geen zin om telkens alle spullen bij elkaar te zoeken. Het is dan handig om een dienblad naast je bed te zetten met alle spullen die je nodig hebt. Voordat je gaat slapen, kan je warm water in een thermoskan doen. Dat bespaart een tripje naar de keuken om water op te warmen.

3. Gebruik een waterkoker met warmteregelaar

Ouders die flesvoeding geven herkennen vast wel het probleem van flesjes die te warm of juist te koud zijn. Met een waterkoker met warmteregelaar voorkom je dit probleem. Je kan hem instellen op de goede temperatuur (35-37 graden), zodat het water meteen warm genoeg is. Test wel altijd even op je pols of het water inderdaad niet te warm is.

Ook kan je een flessenwarmer gebruiken om de melk op te warmen. Je stopt de fles in de warmer en na een paar minuten is de melk op de goede temperatuur. Wel zo fijn als je half slapend een fles moet klaarmaken…

4. Leg je kindje in een slaapzak

Een babybed opmaken is een behoorlijke klus. Je wil zeker weten dat het goed gebeurt en dat je kindje niet onder de dekens komt te liggen. Ook kan je bang zijn dat je baby boven de dekens komt te liggen en het daardoor koud krijgt. Door je baby in een slaapzak in zijn bed te leggen, hoef je hier niet meer bang voor te zijn. Je baby blijft ’s nachts lekker warm en je hoeft niet telkens zijn bed op te maken. Extra tijd om te knuffelen!

5. Laat je baby snel wennen aan geluid

Als kersverse ouder loop je misschien op je tenen door het huis als je baby slaapt. Toch is het juist goed om geluid te blijven maken. Hoe minder je dit doet, hoe gevoeliger je baby wordt voor geluid. Pak je gewoon de stofzuiger erbij tijdens de slaapjes? Dan went je kindje aan de leefgeluiden om zich heen en voorkom je dat het altijd stil moet zijn in huis tijdens de slaapjes.

6. Zet white noise aan als je baby niet wil slapen

Heeft je kindje moeite met in slaap vallen? Dan kan het helpen om white noise aan te zetten. Dit ruisende geluid doet je baby denken aan de geluiden in de baarmoeder, wat hem geruststelt. Ook dempt het andere geluiden, waardoor je kindje minder snel wakker schrikt. Je kan een speciaal apparaat kopen dat witte ruis afspeelt, maar je kan het ook via een playlist op een speaker afspelen.

7. Leg in de zomer een witte handdoek over de autostoel

Je kent het misschien wel: ’s zomers je handen branden aan een oververhit stuur. Ook de gespen van het autostoeltje kunnen flink warm worden als de zon erop schijnt tijdens hete dagen. Hierdoor kan het lastig zijn om je kind in de stoel te zetten. De oplossing? Een witte doek over de autostoel leggen. Zo warmen de gespen minder snel op en voorkom je vervelende situaties.

8. Stop boterhamzakjes in de luiertas

Als ouder kan je onderweg voor onverwachte situaties komen te staan. Voor je het weet sta je met vieze babykleding in je handen en weet je niet wat je ermee moet doen. Of heb je een luier verschoond en blijkt er geen prullenbak in de buurt te zijn. Boterhamzakjes of luierzakjes met geur zijn in zulke gevallen je redder in nood. Stop de vieze kleding of luier erin en je hoeft niet bang te zijn dat de rest van de luiertas ook vies wordt.

9. Zorg dat je tijdens het voeden alles in de buurt hebt

Tijdens het voeden van je baby zit je een tijdje op één plek. Wil je niet hoeven te stoppen met voeden omdat je bijvoorbeeld dorst hebt? Zorg er dan voor dat er altijd een grote fles water staat bij de plek waar je meestal voedt. Ook vind je het misschien fijn om snacks, een boek, e-reader of je telefoon binnen handbereik te hebben.

10. Plak schilderstape op bakjes en flesjes

Soms is het handig om op flesjes of de bakjes van een voedingtoren te schrijven hoeveel erin zit, of hoeveel water erbij moet. Als je flesjes moedermelk invriest, is het handig om de datum van invriezen op te schrijven. Ga je zelf babyhapjes maken? Dan is het slim om op te schrijven wanneer ze gemaakt zijn, voor je ze in de vriezer stopt. Hier kan je schilderstape voor gebruiken. Dit is goedkoop, je kan er goed op schrijven en het is makkelijk te verwijderen. Win-win-win!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app