white noise slapende baby

De ene baby valt zo in een diepe slaap, de ander heeft daar meer moeite mee. Komt je baby moeilijk in slaap? Dan kan white noise misschien helpen. Maar wat is white noise en hoe kan je het gebruiken?

Wat is white noise?

White noise is een soort monotoon, zoemend of ruisend geluid. In het Nederlands noemen we het witte ruis. Het is een vaste toon. Voorbeelden zijn het geluid dat je hoort wanneer je radio geen zender kan vinden of wanneer een zwart-wit televisie op sneeuwbeeld staat. Bij witte ruis bestaan er lage en hoge frequenties met dezelfde sterkte.

White noise kan je baby helpen tijdens het slapen. Het geluid klinkt namelijk bekend voor je kleine. In de baarmoeder hoorde je kindje maanden lang geluiden die hier erg op lijken. Denk aan het kloppen van je hart of het suizen van je stromende bloed. Dit zijn ook vormen van witte ruis. Het is dus een vertrouwd geluid en dat kan je baby rustig maken.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Waarom kan white noise helpen?

White noise is geen wondermiddel. Het lost slaapproblemen bij je baby niet van de ene op de andere dag op. Toch kan het gebruik van white noise soms heel goed helpen. We leggen uit waarom:

1. White noise bootst omgevingsgeluiden na uit de baarmoeder

Witte ruis lijkt op de geluiden die je baby in de baarmoeder hoorde. Daardoor kan het een veilig en vertrouwd gevoel geven. De herkenning van deze geluiden kan je kindje kalmeren.

2. White noise blokkeert andere omgevingsgeluiden

Door het geluid van witte ruis worden andere geluiden gedempt. Dit kan ervoor zorgen dat je kleine minder snel wakker wordt van vreemde geluiden en beter doorslaapt.

3. White noise kan een fijn onderdeel zijn van het bedritueel

Voor je baby is het prettig om een vast bedritueel te hebben. Dit maakt het leven voorspelbaar. Je baby weet door het ritueel dat het tijd is om te slapen. Het toevoegen van white noise kan de overgang naar slapen nog soepeler maken.

4. White noise kan helpen de slaapcycli aan elkaar te koppelen

De slaap van je baby bestaat uit verschillende korte slaapcycli. Witte ruis kan je baby helpen om de slaapcycli aan elkaar te koppelen. Hierdoor wordt hij minder snel huilend wakker. Het doorslapen kan zo makkelijker worden.

5. Het zorgt voor meer rust en ontspanning

De redenen hierboven kunnen ervoor zorgen dat je kleine beter en dieper slaapt. Doordat omgevingsgeluiden minder storen, hoef jij niet meer op je tenen de trap af. Het geeft jou dus wat meer rust en maakt de kans op een moment voor jezelf groter.

Hoe gebruik je witte ruis?

Er zijn verschillende manieren waarop je white ruis kan gebruiken. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

  • White noise apparaten. Er zijn speciale kleine apparaten te koop die witte ruis laten horen. Deze apparaten zet je meestal in de buurt van het babybed. Ze zijn in verschillende vormen en maten te koop.
  • White noise knuffels. Witte ruis apparaten zijn ook te koop in de vorm van knuffeldieren. Het apparaatje zit dan in de buik van een knuffel. Naast witte ruis hebben veel van deze knuffels ook verschillende slaapmuziekjes.
  • White noise afspeellijst. Spotify en Youtube hebben gratis white noise afspeellijsten. Dit is de perfecte manier om erachter te komen of witte ruis iets kan betekenen voor je baby.
  • Zelf white noise maken. Witte ruis is een geluid wat je ook zelf kan maken met huishoudelijke apparaten. Denk aan stofzuigen, de afzuigkap aanzetten of een wasdroger gebruiken.

Andere vormen van ruis

Naast witte ruis zijn er andere vormen van ruis, zoals pink noise en brown noise. Ook deze kunnen je baby helpen met slapen. Het verschilt per baby wat helpt. De meeste baby’s vinden white noise het prettigst, maar dit hoeft niet zo te zijn bij jouw kindje. Kijk vooral wat bij je baby past.

Pink noise

Bij pink noise zijn de lage frequenties sterker dan de hoge frequenties. Denk aan het geluid van kletterende regen of wind.

Brown noise

Het geluid van brown noise bestaat uit nog lagere frequenties. Het is te vergelijken met het geluid van golven of het geluid van een stromende rivier.

Is het gebruik van white noise veilig?

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van witte ruis op het slaapgedrag van baby’s. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt het gebruik van witte ruis af. Dit omdat je baby er misschien afhankelijk van kan worden. In slaap vallen zonder het geluid kan dan moeilijk zijn.

Het gebruik van white noise apparaten is veilig. Wel is het belangrijk dat het geluid niet te hard klinkt. Als je het niet harder zet dan 50 tot 60 decibel, zit je goed. Dit is hard genoeg om andere geluiden te maskeren, maar zacht genoeg om gehoorschade te voorkomen.

Op en afbouwen van witte ruis

Je kan white noise vanaf de geboorte gebruiken. Toch is het slim om het eerst zonder te proberen. Wil je witte ruis gaan proberen? Dan is het goed om het langzaam op de bouwen. Op deze manier kan je goed in de gaten houden of het werkt en je baby kan er rustig aan wennen. Wil je je baby laten kennismaken met white noise? Dan kan dit stappenplan je op weg helpen.

Stappenplan

  1. Laat je baby kennismaken met white noise. Laat het geluid zachtjes horen en kijk hoe je kindje reageert.
  2. Kies een soort ruis. Meestal werkt witte ruis het beste.
  3. Zorg voor het juiste volume. Is je baby jonger dan 6 weken, begin dan zacht. Is je kindje al wat ouder, dan kan het volume op 50 tot 60 decibel. Dit is ongeveer zo hard als een lopende douche, een zoemend apparaat of een auto die langsrijdt.
  4. Kies de juiste plek in de babykamer. Een plaats waar je baby niet bij kan is het beste. Je kan het volume aanpassen op de afstand.
  5. Begin je zacht? Dan kan je het elke dag iets harder zetten. Doe dit tot je bij 50 tot 60 decibel bent.

Het afbouwen van witte ruis is eigenlijk heel simpel. Je zet het geluid iedere paar dagen een stukje zachter. Dit doe je net zo lang totdat er geen witte ruis meer te horen is. De gemiddelde leeftijd om te stoppen met het gebruik van white noise ligt tussen de 1 en 1,5 jaar. Je baby kan vanaf die leeftijd ook goed zonder witte ruis in slaap vallen.

Tips bij het gebruik van white noise

Ga jij witte ruis proberen met je kindje? De volgende tips kunnen je helpen om de start soepel te maken.

  • Zet het white noise apparaat op een veilige afstand. Een goede afstand is tussen de 1,5 en 3 meter van het bed. Dit geldt ook wanneer je een telefoon gebruikt. Zorg er dan voor dat je telefoon geen licht geeft.
  • Verander het volume van het geluid niet. Het wordt afgeraden om tijdens de slaap het volume aan te passen of uit te zetten. Hierdoor kan je kleine wakker worden.
  • Gebruik white noise niet de hele dag. Witte ruis is bedoeld om je baby te helpen met slapen. Het is niet de bedoeling dat je het geluid tijdens wakkertijden gebruikt om je baby te kalmeren. Gebruik het alleen wanneer je kindje gaat slapen.
  • Geef het tijd. Niet iedere baby reageert meteen positief op het gebruik van white noise. Laat je kleine een paar dagen wennen voordat je besluit of het werkt.

White noise

Gebruik jij white noise?