Baby 4 weken oud

De geheime taal van je baby en zwemmen in je zweet

Baby van 4 weken oud glimlacht uit reflex

Je kan het bijna niet geloven, maar je baby is al 4 weken bij je! Wat is hij toch lief. Toch voel jij je af en toe wanhopig, want wat wil je baby nu precies als hij huilt? Ook had je gehoopt dat je na de bevalling geen last meer zou hebben van kwaaltjes, maar dat valt misschien nog tegen. Want is het nu zo warm, of lijkt dat maar zo? Jij baadt in ieder geval in het zweet...

Mijlpalen baby

  • Glimlacht misschien voor het eerst
  • Tilt zijn hoofdje op en draait die naar links en rechts
  • Strekt zijn beentje soms tijdens tummy time
  • Maakt misschien zijn eerste babygeluidjes

Wist je dat...

…je baby de eerste weken huilt zonder tranen? Zijn traanbuisjes moeten zich nog open gaan. Zijn verdriet is wél echt, dus troost hem lekker veel.

Ontwikkeling baby 4 weken

Baby van 4 weken oud huilt

De eerste weken communiceert je baby voornamelijk door (hartverscheurend) te huilen. Het is voor hem, samen met lichaamstaal, de enige manier om jou te laten weten dat hij iets nodig heeft. In totaal heeft je kleine dan ook al zo’n 40 tot 45 uur gehuild, en dat blijft hij de komende weken ook nog doen, help! Leer de verschillende huiltjes van je baby herkennen met Dunstan, de geheime taal van je baby, en observeer de gebaren van je baby eens goed. Misschien helpt dat je op weg om te begrijpen wat je kleine bedoelt.

Heeft jouw baby allemaal kleine pukkeltjes op zijn gezicht? Dan heeft hij misschien last van baby acne. Dit verschijnt meestal als je baby tussen de 2 en 4 weken oud is. Het wordt veroorzaakt door jouw hormonen die in de baarmoeder al in zijn bloed terecht zijn gekomen en nog steeds door zijn lijf stromen. Maak je geen zorgen: de pukkeltjes zijn misschien niet zo mooi, maar ze zijn volkomen onschuldig en verdwijnen na een paar weken vanzelf. Probeer er niet aan te pulken, dan kunnen littekens ontstaan.

Jouw leven met een baby van 4 weken oud

Kraamvisite bij baby van 4 weken oud

Je baby is alweer 4 weken oud en dat mag gevierd worden! Hebben jouw familie en vrienden de kleine al bewonderd? Ze zijn vast reuze benieuwd en willen hem graag ontmoeten. Geef je kraamvisite van tevoren duidelijk aan wat jouw grenzen zijn. Spreek bijvoorbeeld vaste bezoektijden af en geef aan dat ze bij ziekte beter thuis kunnen blijven. Het welzijn van jou en je baby is nu het belangrijkste! Heb je geen zin in iedere dag groepjes mensen over de vloer? Dan is een babyborrel misschien iets voor jou: alle visite en luiertaarten in één keer ontvangen.

Met de bergen gekregen babykleertjes is het geen probleem je baby meerdere malen per dag te verschonen. En dat kan jij misschien ook wel gebruiken. Je lichaam is nog steeds bezig het extra vocht van de zwangerschap kwijt te raken, dus je poriën kunnen wagenwijd openstaan. Helaas kan je er weinig tegen doen, dus maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk. Draag luchtige katoenen kleding en verfris jezelf nét wat vaker dan normaal.

Als je baby 4 weken oud is, is het ideale moment aangebroken om je baby te laten wennen aan drinken uit een fles. Dit is verstandig, want zo kunnen anderen je baby ook voeden. Bijvoorbeeld wanneer jij weer aan het werk gaat en je kindje naar de opvang gaat. Als je eerder met de fles wil beginnen, zoek dan naar een zuigfles waarmee je borstvoeding en flesvoeding makkelijk kan combineren. Als je hier later mee begint, kan je baby de fles weigeren omdat hij verknocht is aan je borst. Bouw het proces van uit de fles drinken langzaam op. Vervang de eerste week één van de borstvoedingen voor een fles. Als je baby hieraan gewend is, kan je meerdere borstvoedingen vervangen voor de fles. Met een borstkolf kan je de melk afkolven. Bekijk hoe je moedermelk kan bewaren en opwarmen.

Kolfspullen van Medela liggen op tafel

6 onmisbare musthaves voor je borstvoeding

In samenwerking met Medela

Wanneer je borstvoeding geeft, doe je dit graag zo comfortabel en makkelijk mogelijk. Benieuwd naar de 6 onmisbare musthaves van Medela voor een onbezorgde borstvoeding?

Bekijk musthaves

Doen met je baby van 4 weken oud

baby-4-weken-oud-maandelijkse-foto-bron-tonya-teran

Jouw baby is de allermooiste ter wereld en je wilt niets van hem missen. Met een ‘x maanden oud’-fotoserie kan je zijn ontwikkeling op een leuke manier vastleggen: fotografeer je baby iedere maand op dezelfde plek, in een soortgelijke omgeving of met een aantal dezelfde elementen, bijvoorbeeld een grote knuffel. Plaats de foto’s vervolgens in een overzicht. Zo zie je precies hoe je baby iedere maand groeit en krijg je een dierbare reeks foto’s van je kleine. Op internet zijn veel leuke, creatieve en inspirerende voorbeelden te vinden.

Foto: Tonya Teran

Volgende week

Baby 5 weken oud

De allereerste échte glimlach

Baby 5 weken oud