vader communiceert met baby via Dunstan babytaal

Dunstan babytaal is de ‘geheime taal’ van je baby. Volgens deze methode kan je aan vijf verschillende huiltjes van je pasgeboren baby herkennen wat hij nodig heeft.

Wat is Dunstan Babytaal?

Dunstan Babytaal is een methode waarmee je de geheime taal van je baby beter kan begrijpen. Zo kan je vijf verschillende huiltjes of geluiden van je baby herkennen. Hiermee kan je erachter komen waarom je baby huilt en wat hij nodig heeft.

De geheime babytaal werd ontdekt door Priscilla Dunstan. Zij merkte dat haar pasgeboren baby vijf verschillende huilgeluiden had. Ieder huiltje of geluidje had een eigen betekenis. Ze vergeleek de huiltjes van haar zoontje met die van andere pasgeboren baby’s over de hele wereld en ontdekte dat zij dezelfde geluiden maakten.

De huiltjes van je baby herkennen

Je kan de verschillende huiltjes van je baby het beste herkennen als je baby 0 tot 3 maanden oud is. Luister vooral goed naar de eerste geluiden die je kleine laat horen: de geluiden voordat het echte gehuil losbarst. Dit is volgens Dunstan Babytaal het moment waarop je baby het beste duidelijk maakt wat hij nodig heeft.

De geluiden die je baby maakt, ontstaan volgens Dunstan door een aantal reflexen van je baby. Bijvoorbeeld de zuigreflex. Wanneer je kindje geluid toevoegt aan één van de reflexen, maakt hij één van de vijf herkenbare geluiden.

De vijf geluiden van Dunstan Babytaal

Volgens Dunstan Babytaal gebruikt je baby de volgende vijf ‘woorden’. Kan jij ze herkennen bij je baby?

1. Neh: ik heb honger

Als je baby een geluid maakt dat klinkt als ‘Neh’ of ‘Nah’, weet je dat het etenstijd is. Het geluid ontstaat door de zuigreflex. Door je kindje te voeden, voelt hij zich weer voldaan.

2. Owh: ik ben moe

Het geluid ‘Owh’ of ‘Auw’ is vergelijkbaar met het geluid wanneer je hardop gaapt. Het geluid ontstaat door de gaapreflex. De mond van je baby krijgt hierbij een ovale vorm. Even een dutje doen of je kleine op bed leggen lost dit ‘probleem’ op.

3. Eairh: ik heb last van darmkrampjes

Wanneer je baby de klank ‘Eairh’ laat horen, heeft hij last van darmkrampjes. Het geluid is lastiger te herkennen dan de andere geluiden. Meestal kijkt je baby moeilijk als dit geluidje gemaakt wordt. Ook kan je kind de benen optrekken. Met deze tips kan je de buikkrampen verzachten >>

4. Eh: er zit een boertje dwars

‘Eh’ betekent dat je baby een boertje moet laten. Het geluid ‘Eh’ lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’. Het is daarom belangrijk om goed naar de beginklank te luisteren.

5. Heh: ik wil een schone luier

‘Heh’ betekent dat je baby zich oncomfortabel voelt. Meestal heeft je kind dan een volle luier, maar het kan ook door iets anders komen. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt je kleine in een ongemakkelijke houding? Bij dit woordje is het soms iets minder duidelijk wat je baby precies wil.

Werkt Dunstan Babytaal?

Dunstan Babytaal is niet wetenschappelijk bewezen. Wel heeft de commerciële onderzoeksorganisatie Leading Edge uitgebreid onderzoek gedaan naar Dunstan Babytaal. Van de moeders die meededen aan het onderzoek, vond 90% Dunstan Babytaal handig. Ook zouden zij het aanraden aan andere ouders.

Of de geheime babytaal dus écht bestaat, is niet zeker. Maar het kan je misschien wel helpen om je baby iets beter te begrijpen.

Wist je dat...?

Veel kraamverzorgenden kennen de Dunstan taal

Sommigen zijn zelfs gecertificeerd in de Dunstan Babytaal. Deze kraamverzorgenden kunnen je leren hoe je de verschillende huiltjes van je baby herkent. Als je graag een kraamverzorgende wil die dit kan, is het slim om dit door te geven aan je kraamzorgbureau.

Dunstan Babytaal cursus

Het is mogelijk om een cursus Dunstan Babytaal te volgen. Via Google kan je verschillende aanbieders in Nederland vinden. Een cursus duurt 2 tot 2,5. Er zijn verschillende soorten Dunstan Babytaalcursussen te vinden. Zo is er de mogelijkheid dat er iemand persoonlijk (één op één) bij je thuis komt, maar misschien volg jij liever een groepscursus. Vaak kan je ook nog kiezen tussen een cursus op locatie of een cursus online. Aan elke soort cursus zit een bepaalde prijs, variërend van €25 tot €250. Kies vooral waar jij je het fijnst bij voelt.