Video

Kunstvoeding en borstvoeding kan je allebei met een fles geven. Het voeden van je baby met een fles klinkt makkelijk. Toch kan de eerste keer de fles geven best spannend zijn. In de instructievideo hieronder zie je hoe je een flesje klaarmaakt en je baby de fles geeft.

Hoe maak je een fles klaar?

Je baby de fles geven is belangrijk om hygiënisch aan te pakken. Was daarom eerst je handen en zorg voor een schone ondergrond en schone materialen. Doe water in het flesje en verwarm het tot maximaal 30 à 35 graden. Voeg daarna de goede hoeveelheid afgestreken kunstvoeding toe.

Om te voorkomen dat de voeding te warm is, kan je eerst een beetje melk op je pols druppelen. Is de melk ongeveer even warm als je huid? Dan is hij op de goede temperatuur. Het flesje is nu klaar voor gebruik.

Hoe geef je je baby de fles?

Neem je baby half zittend op schoot. Zijn hoofd steunt dan op de binnenkant van je elleboog. Houd het flesje scheef en zorg ervoor dat de speen gevuld blijft met melk. Zo voorkom je dat je kindje te veel lucht binnenkrijgt. Meestal duurt het voeden zo’n 15 tot 30 minuten.

Wissel links en rechts liggen/zitten af. Dit is goed voor de oog-handcoördinatie van je kleine. Ook kan het helpen om een voorkeurshouding te voorkomen.

Tijdens het geven van een flesje is contact maken belangrijk. Kijk je kindje aan en let op de signalen die hij geeft. Laat je baby bepalen wanneer hij genoeg heeft gedronken. Merk je dit aan zijn lichaamstaal? Dan kan je hierop reageren.

Als je kindje genoeg gedronken heeft, is het tijd voor een boertje. Zo kan hij de ingeslikte lucht kwijt. Til je baby op en laat hem met zijn hoofd tegen je schouder leunen. Wanneer je hierbij zacht over zijn rug wrijft of rustig klopt, kan het boertje makkelijker omhoog komen.