Vrouw geeft borstvoeding na opmerken voedingssignalen

Als je baby honger heeft, laat hij dit door middel van voedingssignalen aan jou merken. Reageer jij hier niet op? Dan zal hij steeds meer signalen afgeven en uiteindelijk gaan huilen. Hoe herken je de voedingssignalen van je baby?

Wat is een voedingssignaal?

Een voedingssignaal is een signaal waarmee je baby laat merken dat hij honger heeft. Hij kan dit nog niet met woorden aangeven. Daarom laat hij je door middel van lichaamstaal en geluid weten dat hij toe is aan een flesje of de borst.

Een gezonde baby heeft zijn eigen voedingsritme en laat het merken wanneer hij honger heeft. Door in te gaan op zijn signalen voldoe je aan zijn behoefte. Dit heet voeden op verzoek. Met deze manier van voeden stimuleer je, in het geval van borstvoeding, je melkproductie.

Let bij het voeden van je kleine dus niet op de klok, maar op de signalen van je baby. Ieder kind is anders en laat op zijn eigen manier weten dat hij gevoed wil worden. Daardoor kan het even duren voor je de voedingssignalen van je baby herkent. Dat is heel normaal. Vertrouw op je intuïtie en geef het even de tijd.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Vandaag besteld, morgen op tafel

Picnic bezorgt niet alleen je dagelijkse boodschappen, maar ook alles voor het avondeten. Kies uit meer dan 500 lekkere recepten voor ‘t hele gezin. Vandaag met één klik in je mandje, morgen al op tafel!

Bekijk alle recepten

Welke voedingssignalen zijn er?

Er zijn een aantal universele signalen die je laten merken dat je baby honger heeft. Deze komen niet allemaal tegelijkertijd. Hoe meer honger je baby heeft, hoe duidelijker de signalen worden. Aan de volgende signalen kan je merken dat je baby honger heeft:

  • Je baby slaapt minder diep. Heeft je baby honger? Dan zal je merken dat hij minder diep slaapt, om uiteindelijk wakker te worden.
  • Hij brengt zijn handjes naar zijn gezicht. Zijn handjes naar het gezicht brengen kan voor je baby een manier zijn om op zijn handen te kunnen sabbelen. Ook kan dit een zoekende beweging zijn: hij gebruikt zijn handen als een verlengstuk van zijn ogen om de borst of fles te vinden.
  • Hij beweegt met zijn mond. Wil je baby aanhappen, maar is je borst of zijn flesje niet in de buurt? Dan maakt hij hapbewegingen om te laten merken dat hij honger heeft.
  • Je baby maakt zoekende bewegingen naar je borst of de fles. Het zicht van je baby is nog volop in ontwikkeling. Tijdens de eerste maanden van zijn leven gebruikt hij daarom zijn gezicht, mond en handen om je borst of de fles te vinden.
  • Hij maakt smakgeluiden. Smakken is een reflex van je baby waarmee hij laat merken dat hij toe is aan de borst of aan een flesje.
  • Hij steekt zijn tongetje uit. Door zijn tong uit te steken, is het voor je baby makkelijker om aan je tepel of de speen aan te happen.
  • Je baby beweegt zijn armen en benen. De honger maakt je kleine onrustig en zorgt ervoor dat hij beweeglijker wordt. Merk je dat hij met zijn armen en benen zwaait? Misschien is het tijd voor een voeding.
  • Zijn mond gaat open zodra je deze aanraakt. Voelt je baby een aanraking bij zijn mondje? Dan doet hij deze uit reflex open, in de hoop dat hem de borst of een fles aangeboden wordt.
  • Je baby zuigt op zijn handjes, op zijn speen of op je pink. Wanneer je kleine honger heeft, wordt zijn zuigbehoefte groter. Is er geen fles of borst in de buurt? Dan gebruikt hij bijvoorbeeld zijn handjes of een speen om op te sabbelen.
  • Hij begint te huilen. Kreeg je baby op bovenstaande signalen geen reactie? Dan zet hij zijn laatste redmiddel in: huilen. Mama, ik heb honger!

Hoe leer je de voedingssignalen van je baby kennen?

Om snel op de voedingssignalen van je baby te kunnen reageren, is het belangrijk dat je ze goed leert kennen. Daarvoor helpt het om je baby de eerste maanden dicht bij je te hebben. Dit kan door het bedje van je kleine op jouw slaapkamer te zetten. Samen slapen zorgt ervoor dat je zijn voedingssignalen goed kan observeren en deze snel leert kennen. Zie je één of meerdere voedingssignalen bij je baby? Wacht dan niet tot hij onrustig wordt, maar geef hem gelijk een voeding.

Huilt je baby? Dit is eigenlijk geen hongersignaal, maar een noodsignaal. Hij is gestrest, omdat er niet op zijn eerdere signalen is gereageerd. Wanneer je baby huilt, is het lastiger om hem aan te leggen en te voeden. Door het huilen gaat zijn tong namelijk naar achter, terwijl die juist belangrijk is bij het aanhappen aan de tepel of speen. Kalmeer je kindje daarom eerst. Dit kan je doen door hem bijvoorbeeld te wiegen, liedjes te zingen en hem dicht tegen je borst te houden.

Hoe merk je dat je baby genoeg gedronken heeft?

Je baby vertoont niet alleen signalen als hij honger heeft. Ook wanneer hij genoeg gedronken heeft, laat hij dit merken door lichaamstaal en geluiden. Aan de volgende signalen merk je dat je baby verzadigd is:

  • Je baby duwt de fles of borst weg van de fles of borst.
  • Hij fronst zijn wenkbrauwen.
  • Er loopt melk uit zijn mond.
  • Hij draait zijn hoofd weg.
  • Je kleine spreidt zijn vingers en tenen.
  • Hij maakt geluidjes bij het slikken.

Merk je dat je baby genoeg gedronken heeft? Blijf dan niet aandringen. Een gezonde baby is goed in staat zelf aan te geven hoeveel hij wil drinken. Houd je de signalen van je baby goed in de gaten en speel je hierop goed in? Dan help je hem bij het ontwikkelen van een gezond voedingsritme.