Baby 7 weken oud

Duimelot en tijd voor jezelf

Baby-van-7-weken-oud-slaapt-nog-veel

Nu je baby 7 weken oud is, ontwikkelt hij langzaamaan een dag- en nachtritme. Maar juich niet te vroeg: het kan nog wel even duren voordat hij, en dus jij, een nacht doorslaapt! Ga jij nog steeds nergens heen zonder doos tissues? Misschien heb je dan een postnatale depressie. Probeer erover te praten en zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.

Mijlpalen baby

  • Kan zijn ogen focussen op objecten
  • Volgt dingen met zijn ogen
  • Duimt om zichzelf te troosten
  • Imiteert gezichtsuitdrukkingen

Wist je dat...

…je baby zelfs in zijn slaap de emoties in jouw stem hoort? Dus heb je ruzie met je partner, geef elkaar een dikke knuffel en zand erover.

Ontwikkeling baby 7 weken

Baby van 7 weken oud zuigt op zijn duim om zichzelf te troosten

Je baby slaapt nog steeds erg veel. Hij heeft nu in totaal al zo’n 833 uur geslapen! Dit zijn bijna 35 van de 49 dagen die hij nu bij je is. De eerste weken sliep hij gemiddeld 3 uur achter elkaar, zowel overdag als ’s nachts. Nu je baby 7 weken oud is, past hij zijn slaapritme stukje bij beetje aan en slaapt hij ’s nachts iets langer achter elkaar. Het betekent helaas niet dat jij vanaf nu slaap kan inhalen. Het kan nog even duren voordat je kleine, en jij dus ook, een hele nacht doorslaapt.

Sabbelt jouw baby regelmatig op zijn duim voordat hij in slaap valt? Maak je daar geen zorgen over. Dit deed hij waarschijnlijk al toen hij nog in de baarmoeder zat. Het sabbelen op zijn duim geeft hem een vertrouwd gevoel. Hierdoor wordt hij rustig en kan hij zichzelf troosten. Zo leert je baby dat hij zichzelf kan kalmeren zonder dat hij jouw hulp daar altijd bij nodig heeft.

Over zijn gebit hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Duimen kan pas nadelige gevolgen hebben tegen de tijd dat je baby zijn melktanden inwisselt. Laat je kleine dus gerust nog even van dat rustgevende vingertje genieten!

Wil je meer tips over slapen? Bestel het e-book Slaapwijzer Baby van 24Baby en de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys >

Jouw leven met een baby van 7 weken oud

Moeder houdt mama-me time als haar baby 7 weken oud is

De afgelopen weken is je leven waarschijnlijk drastisch veranderd. Ben je inmiddels een klein beetje gewend aan je nieuwe leven en je rol als ouder? Als het goed is heb jij je kraamtranen vervangen door tranen van geluk. Voel jij je nog steeds somber? Dan heb je misschien te maken met een postnatale depressie. Schaam je hier niet voor, je bent zeker niet de enige! Probeer het met iemand te bespreken en ga even langs de huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar een geschikte oplossing en eventueel extra hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Hou vol!

Jij en je baby hebben waarschijnlijk een beetje een ritme gevonden. Je houdt mogelijk iedere dag weer een uurtje over voor jezelf. En dat betekent: mama me-time! Doe in deze vrije uurtjes lekker waar jij zin in hebt. Laat het bad vollopen, trek dat goede boek onder het stof vandaan of kijk je favoriete serie. Een uur slaap inhalen is ook geen slecht idee. Als jij maar even bij kan tanken.

Slaapwijzer Baby - Nacht(rust) door routine

Help jouw baby met slapen

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby de Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

Doen met je baby van 7 weken oud

07-baby-7-weken-oud-vingerpoppetjes-activiteit

Stimuleer het zicht van je kleine. Teken leuke gezichtjes op je vingers of gebruik vingerpoppetjes. Leg je baby op zijn rug en breng je vingers langzaam in zijn zicht. Wacht tot hij zijn ogen op de poppetjes focust. Stel ze langzaam één voor één voor door je vinger iets naar voren te buigen en hierbij te praten. Wacht tot je baby reageert op de kennismaking en begin dan een leuk gesprek. Je baby kan de poppetjes waarschijnlijk nog niet goed volgen met zijn ogen, maar hij vindt het erg interessant!

Volgende week

Baby 8 weken oud

Je baby ontdekt zijn handen, jij (her)ontdekt je rust

Baby 8 weken oud