Vader is aan het douchen met zijn baby die geniet van het water op zijn lichaam

Douchen met je baby is een fijn en intiem moment van huid-op-huidcontact. Toch kan het de eerste keer ook best even spannend zijn. Je wil dat kleine, glibberige lijfje namelijk niet uit je handen laten vallen. Met het stappenplan en de tips hieronder wordt het een succes voor jullie allebei.

Douchen met je baby

Douchen met je baby kan een fijne manier zijn om je baby te wassen. Het is een prettige afwisseling met badderen in het babybadje en heeft een paar voordelen. Zo gaat douchen met je baby meestal sneller dan hem in bad doen. Je hoeft niet te sjouwen met emmers badwater, wat fijn is voor je rug. En niet onbelangrijk: het zorgt voor een fijn moment van huid-op-huidcontact, want je houdt je baby dicht tegen je blote huid aan.

Als je met je baby onder de douche wil, is een goede voorbereiding handig. Zo houd je het veilig én maak je het jezelf gemakkelijk.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Hoe douchen met je baby?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het verschilt of je met zijn tweeën bent of dat je alleen gaat douchen met je baby.

Samen: gemakkelijk teamwork

Is je partner of iemand anders thuis om je te helpen? Dan is douchen met je baby vrij gemakkelijk. Jij kan al onder de douche gaan staan, terwijl de ander je kindje uitkleedt op het aankleedkussen. Deze geeft je baby daarna aan onder de douche. Na het douchen geef je je baby weer aan de ander, die hem dan afdroogt en aankleedt. Ondertussen kan jij jezelf wassen.

Alleen: een stappenplan

Alleen douchen met je baby is goed te doen wanneer je je goed voorbereidt. Als je dit stappenplan volgt, kan er niks misgaan:

  1. Leg alle spullen die je nodig hebt klaar op de badkamer: hydrofiele doeken, een omslagdoek of bad cape, luier, billendoekjes, schone kleren, babyolie en het aankleedkussen. Denk ook aan een handdoek, badjas en kleding voor jezelf.
  2. Zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer prettig is, zo rond de 20 graden. Zo koelt je kindje niet te snel af na het douchen. Je kan ook zijn kleertjes op de verwarming leggen, zodat deze alvast opwarmen.
  3. Leg het aankleedkussen op de grond van de badkamer neer en leg daar vast de hydrofiele doeken en de omslagdoek op. Je baby kan daar veilig op liggen terwijl jij je aan- en uitkleedt.
  4. Kleed eerst jezelf uit en daarna je baby.
  5. Zet de douche alvast aan en wacht met eronder stappen tot de temperatuur goed is. Rond de 37 graden is fijn voor je baby.
  6. Tijd om te genieten van het stromende water en elkaar.
  7. Klaar met douchen? Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem lekker warm in een grote hydrofiele doek of badcape.
  8. Als je wil, kan je nu jezelf snel wassen onder de douche. Daarna droog je jezelf af of trek je even een badjas aan.
  9. Droog je baby af en kleed hem weer aan. Je kan hem nu ook heerlijk insmeren met babyolie.
  10. Nu kan je jezelf aankleden, terwijl je baby op het aankleedkussen naar je ligt te kijken.

Wanneer douchen met je baby?

Douchen met je baby kan al in de kraamweek, als je je daar goed genoeg voor voelt. Je baby mag meestal op de derde of vierde dag al in bad of onder de douche. Je kraamverzorgende kan je dan helpen en tips geven. Jij voelt je misschien nog snel slap en duizelig. Het is daarom fijn dat er iemand bij je is.

Alleen douchen met je baby kan je beter niet doen voordat hij twee of drie weken oud is. Je baby kan zichzelf dan nog niet goed warmhouden. Hij koelt te veel af wanneer hij op jou ligt te wachten.

Het beste moment op de dag om samen te douchen, verschilt per baby. Wel is het verstandig om het niet meteen na een voeding te doen. Dan kan hij gaan spugen. Vlak voor een voeding is ook niet slim, omdat je kleine dan honger kan hebben en het op een huilen kan zetten. Dat doucht niet ontspannen. Een uurtje na een voeding douchen is meestal prima.

Hoe vaak kan je baby onder de douche?

Baby’s hebben een gevoelige huid die makkelijk kan uitdrogen. Ook wordt je baby nog niet snel vies. Het is daarom niet nodig én beter voor zijn huid om niet te vaak te douchen. Eén tot twee keer per week douchen of in bad is vaak genoeg.

Heeft je baby een explosieluier of een flinke spuugbui en zit hij helemaal onder? Dan is het wel zo fris om hem even een keer extra te wassen.

Hulpmiddelen voor douchen met je baby

Er zijn een aantal hulpmiddelen die het douchen met je baby makkelijker kunnen maken. Zeker geen must, maar wel handig.

  • Baby shower glove. Deze baby douchehandschoen is een badstof handschoen voor je hele onderarm. Het zorgt voor een stevige grip op je baby en voorkomt dat hij uit je handen glijdt.
  • Antislipmat. Om uitglijden te voorkomen, kan het slim zijn om een antislipmat neer te leggen. Zeker als je in bad doucht of een douchebak hebt, omdat er dan meer kans is op slipgevaar.
  • Douche draagdoek. Een speciale draagdoek voor onder de douche zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt. Als je dit wil gebruiken, laat je dan goed informeren in een speciaalzaak of door een draagdoekconsulent.
  • Waterschoenen of crocs. Een andere manier om uitglijden te voorkomen is om waterschoenen of crocs te dragen wanneer je met je baby onder de douche stapt. Gebruik hiervoor geen slippers. Deze kunnen zich vastzuigen aan de natte vloer, wat voor valgevaar zorgt.
  • Douchekruk. Vind je het prettig om te zitten tijdens het douchen met je baby? Dan is een douchekruk een handig hulpmiddel. Als je een zware baby hebt, kan dit een uitkomst zijn.

Tips om samen met je baby onder de douche te gaan

Wil je zo goed mogelijk genieten van het samen douchen met je baby? Deze tips helpen je daarbij.

  • Houd je baby op een prettige manier vast. Je kan je baby het beste rechtop vasthouden tegen je borst aan. Op deze manier komt het water niet in zijn gezicht terecht.
  • Gebruik geen zeep. Een babyhuidje heeft geen zeep nodig. Van zeepproducten droogt de huid nog meer uit. Je poetst hiermee namelijk het beschermende vette huidlaagje weg. Wil je toch je baby ergens mee wassen, gebruik dan zeepvrije wasgel of een product op oliebasis.
  • Zeep niet in onder de douche. Gebruik je iets om je baby te wassen? Was hem dan van tevoren op het aankleedkussen en niet onder de douche. Dat zorgt voor glibberige situaties en kan daardoor onveilig zijn.
  • De watertemperatuur inschatten. Heb je geen warmteregelaar op de doucheknop? Dan kan je een badthermometer gebruiken om de temperatuur in te schatten. Er zijn ook speciale douchethermometers, die je aan je douchekop vastschroeft.
  • Richt de straal niet gelijk op het hoofdje. Als je voor de eerste keer met je baby doucht, laat de straal dan niet gelijk op zijn hoofdje komen. Dit kan heftig zijn voor hem. Laat hem liever langzaam wennen aan de straal en zet deze niet te hard.
  • Eerste keer hulp in huis. Zorg ervoor dat je de eerste paar keer hulp stand-by hebt staan. Het is fijn als er iemand in huis is die je om hulp kan roepen als dat nodig is.
  • Een wipstoeltje in plaats van een aankleedkussen. Is je baby al wat ouder en kan hij omrollen of kruipen? Dan kan je hem in een wipstoel zetten in plaats van hem op het aankleedkussen te leggen. Dan weet je zeker dat hij veilig op zijn plek blijft.