Baby heeft last van regeldagen en drinkt vaak bij de moeder aan de borst

Je baby en jij hebben een prettig dagelijks ritme ontwikkeld. De voedingen gaan goed en er lijkt iets meer ritme te komen. Maar van de ene op de andere dag is je baby huilerig en onrustig. Hij lijkt de hele tijd te willen drinken. Zou dit een van die bekende regeldagen zijn?

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn dagen waarop je kindje vaker om een voeding vraagt dan je van hem gewend bent. Hij huilt veel en is onrustiger dan normaal. Om het uur, of zelfs nog vaker, vraagt hij om een voeding. Het prettige dagelijks ritme dat jullie inmiddels hadden ontwikkeld lijkt ineens verdwenen. Deze verandering komt doordat de behoefte aan voedingsstoffen van je kindje op deze dagen hoger is.

vrouw gebruikt borstkolf van Medela

Sneller en makkelijker kolven

In samenwerking met Medela

Met de nieuwste Freestyle Flex borstkolf van Medela kolf je meer melk in een kortere tijd. De kolf is zo compact dat je overal kan kolven, wanneer je maar wilt. Perfect voor de actieve vrouw die zich niet laat beperken!

Bekijk de voordelen

Waaraan kan je regeldagen herkennen?

Wanneer je baby een regeldag heeft, kan je dit herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Je baby wil constant drinken. Je kindje vraagt vaker om een voeding dan normaal, soms wel elk uur. Dit gebeurt als je baby borstvoeding krijgt, maar ook als hij flesvoeding drinkt. Hij vraagt om meer voeding en komt dus vaker, of drinkt meer voeding in een keer.
 • Hij is huilerig, erg aanhankelijk en onrustig. Dit kan vermoeiend zijn voor jou. Toch is het gedrag van je baby niet onlogisch. Je kindje zit even wat minder lekker in zijn vel en heeft meer honger. Daarnaast kost groeien, ontwikkelen en extra eten een hoop energie.
 • Je baby slaapt onrustiger. Omdat je baby vaker honger heeft, kan zijn slaapritme veranderen. Sliep hij net de nachten door? De kans is groot dat hij ’s nachts weer wakker wordt voor een nachtvoeding. Zijn slaap haalt hij weer op een ander moment in, waarschijnlijk op een tijdstip dat je niet gewend bent.
 • Je borsten voelen leeg en beurs. Als je borstvoeding geeft, is je melkproductie tijdens regeldagen flink hoger. Omdat je vaker aanlegt en voeding geeft, kunnen je borsten slap en leeg voelen. Gelukkig is het tegendeel waar. Wanneer de borstvoeding goed loopt, zijn je borsten nooit helemaal leeg.

Zie je bovenstaande kenmerken bij je kindje? Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er sprake is van regeldagen. Ze kunnen namelijk ook een andere reden hebben. Misschien komen zijn tandjes door of heeft hij behoefte aan meer vocht, omdat het warm is.

Oorzaken van een regeldag

Regeldagen bij je baby kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Je baby heeft een groeispurt. Je baby groeit snel. Meestal gebeurt dit langzaam, maar soms heeft je kindje een groeispurt. Deze duren meestal één tot twee dagen. Voor deze groeispurten heeft hij veel energie en voedingsstoffen nodig. Daarom vraagt hij vaker om voeding. Een groeispurt is de meest voorkomende oorzaak voor regeldagen.
 • Hij zit in een nieuwe ontwikkelingsfase. De eerste periode van zijn leven is de wereld van je baby nog erg klein. Zodra hij beter kan zien en hij zich verder ontwikkelt, krijgt hij meer interesse voor de wereld om zich heen. Hierdoor is hij sneller afgeleid, ook tijdens de voeding. Hij drinkt misschien wat minder dan normaal, waardoor hij dus ook sneller weer honger krijgt en om voeding vraagt.
 • Je kindje heeft iets onder de leden. In moedermelk zitten antistoffen die je baby beschermen tegen virussen. Krijgt je kindje borstvoeding en heeft hij een virus onder de leden? Dan is het mogelijk dat hij vaker om een voeding vraagt. Zo krijgt hij meer antistoffen binnen. Dat heeft de natuur toch mooi geregeld.
 • Hij heeft iets in te halen. Het kan voorkomen dat je kindje op een andere dag wat minder gedronken heeft. Ook is het mogelijk dat jouw melkproductie af en toe wat terugloopt. Je kindje heeft dan wat in te halen en drinkt op regeldagen wat meer dan normaal. Zo komt jouw melkproductie ook weer op peil.

Wanneer regeldagen?

Groeispurten, en dus ook de bijbehorende regeldagen, kunnen op ieder moment voorkomen. Daarnaast is de ontwikkeling van ieder kindje anders. Toch hebben de meeste baby’s regeldagen rond dezelfde leeftijd. De kans is groot dat je baby regeldagen heeft rond de volgende momenten:

Hoe lang duren regeldagen?

Zo plotseling als regeldagen beginnen, eindigen ze vaak ook weer. Na één tot twee dagen is je melkproductie vaak weer helemaal afgestemd op de behoefte van je baby.

Soms duren de regeldagen iets langer. Drinkt je baby goed, heeft hij regelmatig een volle plasluier en groeit hij normaal? Dan is dit niets om je zorgen over te maken.

Regeldagen borstvoeding

Borstvoeding werkt via ‘vraag en aanbod’. Jij produceert de hoeveelheid moedermelk die jouw baby vraagt. Je borstvoeding is op deze manier altijd perfect afgestemd op de behoefte van je kindje.

Bij regeldagen heeft je baby behoefte aan meer voedingsstoffen. Zijn vraag is dus hoger. Door in te gaan op deze hogere behoefte en je baby vaker aan te leggen, neemt jouw melkproductie toe. Het aanbod past zich aan op de vraag. Zo raken jullie weer helemaal op elkaar afgestemd.

Regeldagen flesvoeding

Regeldagen worden vooral in verband gebracht met borstvoeding. Toch klopt dit niet helemaal. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben net zo goed groeispurten. Je baby zal daardoor op regeldagen ook vaker om een flesje vragen.

Je kan je kindje gerust wat extra melk geven wanneer je merkt dat hij hier behoefte aan heeft. Als het nodig is, kan je ook iets meer geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Net als bij volwassenen eet niet ieder kindje elke dag evenveel. Wel is het beter om niet zomaar veel meer melk te geven. Te veel melk (kunstvoeding) kan namelijk voor overgewicht zorgen. Als je twijfelt, overleg het dan op het consultatiebureau.

Moeder troost baby die last heeft van regeldagen
Soms heeft je baby gewoon een knuffelmomentje nodig

Clusteren

Bij de meeste baby’s zit niet steeds dezelfde hoeveelheid tijd tussen twee opeenvolgende voedingen. ’s Avonds wil je kleine misschien wat vaker en langer aan de borst dan ’s ochtends. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Regeldagen kunnen hiermee samengaan. Clusteren past binnen de normale ontwikkeling van je baby, net als regeldagen.

Ook buiten regeldagen om komt clusteren voor. Het kan voorkomen als je wat langer weg bent geweest, bijvoorbeeld als je weer aan het werk gaat. Of wanneer je een dagje met vriendinnen op pad bent geweest. Borstvoeding is namelijk meer dan alleen voedsel. Het is ook geborgenheid, veiligheid en lichaamscontact. Soms wil je baby aan de borst omdat hij zich eenzaam voelt, behoefte heeft aan huid-op-huidcontact met jou of omdat hij zijn zuigbehoefte wil bevredigen.

Moedermelk bevat rustgevende en slaapverwekkende hormonen. Vaak slaapt je baby na het clusteren langer aan een stuk door. Dan kan jij zelf ook even bijslapen…

Tips voor omgaan met regeldagen

Regeldagen uiten zich bij iedere baby en moeder op een andere manier. Het is vooral belangrijk om goed naar de lichaamstaal van je kindje te kijken en te luisteren naar zijn behoeften. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

 • Zorg goed voor jezelf. Als jij lekker in je vel zit, ben je een stuk beter in staat om je baby te verzorgen. Je pikt zijn voedingssignalen dan ook sneller op. Drink daarom voldoende, eet gezond en probeer af en toe je rust te pakken.
 • Let goed op de signalen van je baby. Voed je kleine wanneer hij daar om vraagt en neem wat extra tijd om te knuffelen. Het is belangrijk om onnodige drukte en stress zoveel mogelijk te vermijden. Jullie kunnen je energie nu goed gebruiken!
 • Leg je kindje wat vaker aan. Zie je voedingssignalen bij je baby? Reageer daar dan op door je baby aan te leggen. Ook als je nog maar kort geleden hebt gevoed. Laat hem lekker drinken als hij goed doordrinkt. Sabbelt je kleine alleen of valt hij snel in slaap? Haal hem dan van de borst af en ga samen knuffelen. Blijkbaar had je kindje geen honger, maar behoefte aan troost.
 • Probeer je niet te druk te maken. Regeldagen kunnen je onzeker maken. Misschien ben je bang dat je onvoldoende melk produceert voor je baby, omdat hij vaker om voeding vraagt. Probeer je hier geen zorgen om te maken. Regeldagen zijn normaal en horen bij de ontwikkeling van je kindje. Door in te spelen op zijn vraag, past het aanbod zich hier op een natuurlijke manier op aan.
 • Schakel de hulp in van een lactatiekundige. Blijf je onzeker of heb je veel twijfels over je melkproductie? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige. Zij kan beoordelen of je twijfels kloppen. Jullie kunnen samen bekijken hoe de borstvoeding voor jou en je baby zo prettig en zorgeloos mogelijk kan verlopen.

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen Fotografie. Afgebeeld staat Jasmijn Krol-van Gent.